Fra et af de første år i Thorsager Motions Cykelklub. Fra venstre: Lars Nørskov Pedersen, Rune Glerup, Kim Bendtsen, Aksel Bang og Søren Andreasen – alle fra Thorsager. Privatfoto

Fra et af de første år i Thorsager Motions Cykelklub. Fra venstre: Lars Nørskov Pedersen, Rune Glerup, Kim Bendtsen, Aksel Bang og Søren Andreasen – alle fra Thorsager. Privatfoto

En traditionsklub holder jubilæumsfest

I over 20 år har man kunne mærke suset, når en gruppe cyklister fra CK Djurs fræser forbi på de djurske landeveje – og på vejene både i og uden for landets grænser

Af
Stine Østergaard

THORSAGER "Hvis bare man sørger for at få godt med c-vitaminer og er ved godt mod, så er det bare derudaf. Når man først har kørt 100 kilometer én gang, så er det pludselig ikke så langt. De første 20 kilometer er altid hårde og på de sidste ti cykler man af sted som en vanvittig," fortæller Kim Bendtsen fra CK Djurs.

Han har været med helt fra start, da klubben startede op som Thorsager Motions Cykelklub i 1998, og har altså kørt utallige kilometer på cykel. Et af de stærkeste minder er fra da de tog nogle stykker fra klubben af sted til Amstel Gold Race i 2001.

"Vi vidste ikke rigtig hvad vi gik ind i. Vi havde lige kørt Marselisløbet, så vi troede, vi kunne det hele, men det gik ad helvede til," griner Kim Bendtsen.

Turen bød blandt andet på 31 stigninger, en tur ind i Ardellerne og flere gange krampe til den daværende formand. Men en oplevelse, det var det.

En klub med historie

Selvom klubben i 2012 skiftede navn fra Thorsager Motions Club til CK Djurs har de bevaret de gode traditioner, og det er en klub med en solid kerne af ildsjæle og kører kun på den tredje formand på de 20 år.

Klubben fejrer sine egne medlemmer til en jubilæumsfest 6. oktober, hvor alle tidligere medlemmer er velkomne.

I klubbens storhedstid i licensafdelingen var der omkring 16 i ungdomsafdelingen - og de har været rigtig dygtige, ifølge Kim Bendtsen. Mange har kørt på udvalgte hold, været til landssamlinger og er blevet plukket af de store licensklubber.

Der er ikke længere nok unge talenter til et ungdomshold, men klubbens trofaste cirka 140 motionister møder stadig op til mange af landets motionsløb.

Kører sikkert

Den veletablerede klub mødes tirsdag og torsdag ved Thorsager Hallen og cykler af sted i grupper a 15 personer. Det er af sikkerhedsgrunde, så de ikke fylder for meget på vejene.

"Det gælder også for os at samle så mange af cyklisterne på Djursland. For man kører anderledes i en gruppe end alene. Det er vigtigt at melde sig ind i en klub, så man lærer at køre ordentligt på vejene," siger Kim Bendtsen.

Derfor er der også introkurser for nye medlemmer, så man lærer at cykle sikkert på vejene uden at være til unødvendig gene.

"Heldigvis er der kommet rigtig mange cykelstier i området. Det skal kommunen have cadeau for. Så mangler vi bare, at bilisterne ikke smider affald derud og holder sig på vejene og ikke kører ud i rabatten, så der ryger grus ud på cykelstien. Det giver punkteringer og det er møgirriterende."

Unge talenter

Kim Bendtsen håber, at der igen bliver efterspørgsel efter et ungdomshold til at hive aldersgennemsnittet lidt ned. Også fordi han selv synes, det er en fantastisk sport at kunne give videre.

"Det er sundt for kroppen at cykle, men det er også sundt for hovedet. Det er godt socialt samvær, men kræver også masser af disciplin. Hvis man vil noget med sporten, er disciplin vigtig, for cykeltalent falder ikke bare ned fra himlen," siger han

I dag er andre sportsgrene som fodbold mere populære, fordi man som forælder bare kan aflevere barnet og ikke behøver køre ud i landet til cykelløb og bruge meget tid på det. Men det vender, spår han.

"Jeg tror, den næste generation kommer til at ændre sig."

FAKTA

I 1998 opstartede Thorsager Motions Cykelklub med 27 medlemmer.

I 2002 startede klubben en ungdomsafdeling med licensryttere.

Siden 2006 har TMC jævnligt været vært for elite-cykelløb.

I 2012 skiftede klubben navn til CK Djurs, fordi medlemmerne kommer fra hele Djursland.

Efter næsten 10 års forberedelser blev klubben og Syddjurs Kommune vært for DM i landevejscykling i 2015.

I dag er der cirka 140 medlemmer, men p.t. ingen ungdomsafdeling.

Klubben inviterer til jubilæumsfest 6. oktober i Byhallen i Kolind, hvor de håber at se så mange som muligt, der på et tidspunkt har været en del af klubben over de sidste 20 år. Mere info på ck-djurs.dk.

Publiceret 07 September 2018 17:00