"Vi bliver nødt til at holde her. Tilladelse eller ej. Det er det eller at flytte," siger Jes Nielsen, der ind til videre må nøjes med den ifølge ham usikre ordning med at skulle have fornyet sin parkeringstilladelse hver måned. Foto: Stine Østergaard

Mols Bolsjer trætte af p-problemer

Mols Bolsjer har brug for at parkere bilen på gaden, når de læsser bolsjer. De har endelig fået en månedlig tilladelse, men det er ikke nok, mener Jes Nielsen

Af
Stine Østergaard

EBELTOFT Der er smalt på Nedergade, men Jes Nielsen ved lige, hvor han skal holde den store kassevogn, sådan at der stadig kan komme en lastbil forbi. Bilen holder der, når Mols Bolsjer producerer bolsjer, som skal importeres.

Når det går rigtigt for sig, fylder de tre mand omkring 2000 glas bolsjer fordelt på 100 bakker, som skal sættes ud i bilen for at køres væk.

Problemet er bare, at man kun må holde på gaden i 15 minutter ad gangen. Det er svært at nå at producere, pakke og læsse alle de bolsjer på et kvarter.

"Det er virkelig vigtigt for os at kunne have en bil holdende der, når vi producerer bolsjer til eksport. At vi kan sælge til de store kunder er basisøkonomi for, at vi kan have to ansatte," siger Jes Nielsen.

Mols Bolsjer vil gerne beholde produktionen i Ebeltoft, men har store problemer med at finde et sted at holde varevognen lovligt. Foto: Stine Østergaard

Mols Bolsjer vil gerne beholde produktionen i Ebeltoft, men har store problemer med at finde et sted at holde varevognen lovligt. Foto: Stine Østergaard

Fornys hver måned

I sommerperioden har Mols Bolsjer ikke behov for at have en varebil holdende på gaden, da de producerer meget lidt til eksport i turistsæsonen. I juni måned søgte de om tilladelse til at holde der efter behov. De har i sidste uge fået en håndværkertilladelse, som skal fornys hver måned.

"Det er vigtigt for os at imødekomme ønskerne fra Mols Bolsjer, så de kan drive butikken i Nedergade. Men det er bevidst, at vi gør det på månedsbasis. Vi har ikke hørt indsigelser, men kan jo ikke vide, om der er nogle, som synes, den store bil er et irritationsmoment. Hvis vi havde givet fuld tilladelse, kunne vi blive nødt til at trække den tilbage," siger Peter Sandell, som er teamleder i Mobilitet i Syddjurs Kommune.

Jes Nielsen mener dog, at den argumentation ikke holder.

"Naboer har jo ikke noget at skulle have sagt i forhold til færdselsloven."

Skuffende kommune

"Jeg er ikke tilfreds. Og hvis de ikke vil give os en permanenttilladelse til at starte med, så kunne de jo have givet os det, da vi søgte om det i juni," siger Jes Nielsen og understreger, at det jo udelukkende er til erhvervsbrug, at bilen vil holde der.

Han føler sig skuffet over at være trukket rundt af kommunen, og mener ikke der er nogen, som tager et ordentligt ansvar.

"Da vi søgte om at få lov at holde længere end et kvarter, begyndte p-vagten at komme dagligt i stedet for ugentligt, som de plejede. De ved jo godt, at vi bliver nødt til at holde der, om vi har en tilladelse eller ej. Vi har haft en tilladelse før, som blev inddraget, fordi de mente, vi misbrugte den," fortæller han.

Arbejdstiden kan godt sådan en dag gå med hvert kvarter at skulle ud og stille p-skiven for at undgå bøden, og Jes Nielsen mener ikke, han kan være den eneste erhvervsdrivende med det problem.

Ikke nutidigt

Hvis bare Jes Nielsen kan få sin permanente p-tilladelse til at holde der, når behovet er der, er han sådan set glad. Men på længere sigt mener han også, at trafikreglerne på gaden bør laves om.

"Der har jo været by her i 750 år, så gaderne er bygget til hestevogne. Kigger man til byer som Alsace er hele bydele lukket af for alle andre end dem, der har et ærinde. Man kunne sagtens lave en sivegade eller lukke af, så turisterne ikke har behov for at køre her," siger Jes Nielsen.

Han synes ikke, det er nutidigt, at man ikke må holde på Nedergade i mere end et kvarter, når nu der ikke er mulighed for parkering på matriklen. Det har de faktisk på den anden side af bygningen, men det ville kræve, at de skulle køre ind over naboens grund, og det må de ikke. Der er altså et behov for Mols Bolsjer og ifølge ham også andre erhvervsdrivende for, at parkerings- og måske endda færdselsreglerne laves om på gaden.

"I Aarhus har man jo også lavet hele gader til cykler. Man laver jo ting om til det behov der er – det er vist helt normalt," siger Jes Nielsen.

Publiceret 11 September 2018 06:00