Det var godt nok først som 23-årig, at Gunnar Mortensen for alvor begyndte at spille harmonika, men den skulle vise sig at blive hans levevej i nu 50 år.

Det var godt nok først som 23-årig, at Gunnar Mortensen for alvor begyndte at spille harmonika, men den skulle vise sig at blive hans levevej i nu 50 år.

"Jeg var fantastisk til at undervise, men spillede ad helvede til"

I 50 år har musikelskere og særligt det harmonikaspillende folk nydt godt af Gunnar Mortensens smittende humør og begejstrede tilgang til musikundervisning

Simon Carlson

Man kan næsten høre de glade og festlige toner fylde en lun sommernat, mens Gunnar Mortensen står her på sin store græsplæne på landejendommen ved Rostved og fortæller om alle de gange, haven har været scene for en stor forsamling af harmonikaspillende musik-entusiaster fra både ind- og udland. Østrig, Polen, Letland. Samlet her om musikken.

Inde i huset dykker Gunnar Mortensen ind i et efterhånden temmelig bugnende scrapbogskabinet. Her er de håndfaste beviser på hans meritter samlet. Ringbind efter ringbind med først sort-hvide fotografier, dernæst billeder gulnede af tidens tand og et hav af avisudklip fortæller historien om en ildsjæl, der igennem 50 år har formået at samle folk fra nær og fjern om sit musikinstrument, siden han første gang i 1968 trådte ind i et lokale som harmonikalærer.

Tidligere på formiddagen har han været ude til dagens første undervisning i Rønde, og han kan lige nå hjem i et par timer, inden dagens næste undervisning. Denne gang i Grenaa. Der er stadig fuld fart på gesjæften hos den 74-årige musiklærer.

"Jamen, jeg brænder jo for det. Jeg brænder for folkemusikken, og jeg brænder for det, når det hele svinger," fastslår Gunnar Mortensen med et stort grin, mens armene nærmest per automatik begynder at dirigere et imaginært orkester.

Sen starter

I 50 år har Gunnar Mortensen haft hele Djursland som sin musikalske berøringsflade, og her kan man jo tale lidt om skæbne, for det er ret tilfældigt, at Gunnar og harmonikaen overhovedet fandt sammen. Ifølge ham selv var der ikke mange musikalske gnister i familien, og hans egne spæde favntag med blokfløjten førte ikke ret meget godt med sig.

"Det var en kæmpe fiasko. Jeg blev simpelthen i så dårligt humør, når jeg sad og peb i den fløjte," griner Gunnar Mortensen, som i stedet blev udlært som farvehandler.

Derfor nåede han helt hen til sit 23. år, inden han blev introduceret for harmonikaen gennem en kammerat, der spillede i Frelsens Hær. De første år med harmonikaen førte Gunnar Mortensen over Aarhus Harmonika Klub og senere Det Jyske Musikkonservatorium, som for alvor havde fået introduceret harmonikaen Her gennemgik han hørelære, rytmik og musikteori hos nogle af landets bedste lærere, inden han selv skulle stå den store prøve for at blive anerkendt som lærer. Det foregik på den nyopførte Holstebro Musikskole, hvor blandt andre den meget respekterede Mogens Ellegaard var censor. Det skulle vise sig at blive et skelsættende øjeblik for Gunnar Mortensen.

Det var en kæmpe fiasko. Jeg blev simpelthen i så dårligt humør, når jeg sad og peb i den fløjte. Gunnar Mortensen

"Jeg fik at vide, at jeg var fantastisk til at undervise, men jeg spillede ad helvede til."

Han slår endnu en gang en høj latter op og uddyber.

"Nej, jeg spillede jo fint, men for at blive rigtig dygtig skal man have teknikken ind i fingrene allerede i barndommen, og der startede jeg sent. Derfor blev jeg rådet til at begynde at undervise," beretter Gunnar Mortensen.

Stor kapacitet

Der er med garanti et hav af mennesker, der igennem de seneste 50 år har været ualmindeligt glade for, at det var netop dette råd, som Gunnar Mortensen fik med sig fra den prøve. For han begyndte at undervise, og det er han ikke stoppet med siden den septemberdag i 1968, hvor Vestre Skole i Grenaa dannede rammen om hans første livtag med undervisningen i det der dengang var FOF Grenaa-regi. I dag hedder det FOF Djursland, og her skorter det ikke på superlativerne fra skoleleder Lene Fribo, når hun beskriver harmonikalærerens halve århundredes virke på Djursland.

Flere orkestre på Djursland er blevet startet af den nu 74-årige ildsjæl. Her er det Gunnar Mortensens Harmonikaorkester, der er samlet. Privatfoto

Flere orkestre på Djursland er blevet startet af den nu 74-årige ildsjæl. Her er det Gunnar Mortensens Harmonikaorkester, der er samlet. Privatfoto

"Han er knaldhamrende dygtig og en virkelig anerkendt harmonikalærer, der stadig tager til for eksempel Tyskland og dygtiggør sig. Han er en enormt stor kapacitet for os, for han tænker altid FOF og stiller op til åbent hus og andre arrangementer. Gunnar har en evne til altid at tænke på, hvad der gør kursisterne glade, så de bliver taget med ud til forskellige arrangementer, hvor de virkelig får lov at prøve kræfter med at spille for andre mennesker. Og så kender han bare så mange mennesker, fordi hans humør altid er sprudlende. Han er jo folkelig ud over alle grænser," lyder det rosende skudsmål fra Lene Fribo.

Musikken nummer et

På trods af den store åbenlyse folkelighed, skal man dog ikke tage fejl af Gunnar Mortensen. Han er også krævende. Han har selv lært harmonikaspillet på tysk maner, som han kalder det. Übung, übung! Og det er formentlig en stor del af kilden til hans mangeårige popularitet blandt sine elever, for nok skal musikken være folkelig og samlende, men det kræver også, at man investerer i den.

I 1978 var Gunnar Mortensen med til at etablere harmonikalejren i Strandsborglejren. Den eksisterede i 25 år i træk. Privatfoto

I 1978 var Gunnar Mortensen med til at etablere harmonikalejren i Strandsborglejren. Den eksisterede i 25 år i træk. Privatfoto

"For mig har musikken altid været nummer et. Når man kommer hos mig, så spiller man, og man øver sig. Så kommer det sociale bagefter. Men så er der jo det ved det, at det sociale altid bliver meget bedre, når musikken spiller ordentligt. De to ting hænger sammen," forklarer Gunnar Mortensen entusiastisk.

Han er jo folkelig ud over alle grænser

Lene Fribo, skoleleder FOF Djursland

I dag fredag 14. september markeres harmonikalærerens første 50 år som underviser med en reception på Vestre Skole. Der hvor det hele i sin tid startede. Hvor længe han endnu agter at fortsætte med gerningen som lærer er uvist. Glæden ved undervisningen er uformindsket, men en kræftsygdom for fire år siden har også været med til at sætte tingene i perspektiv. Derfor kommer Gunner Mortensen formentlig ikke til at starte helt nye projekter op, men i stedet nyde de hold han har, indtil han en dag beslutter sig for at stoppe.

"Jeg står jo i den sidste del af livet, og jeg glad for hver eneste dag, jeg vågner op. Det er der en masse livskvalitet i. Der kan jeg også mærke, at jeg føler mig meget heldig over, at jeg har levet i en tid, hvor det jeg har lavet, det har passet ind. De hold, jeg har nu, bliver nok de sidste. Medmindre der dukker en ildsjæl op, som skal have noget undervisning, inden han kan tage over," funderer Gunnar Mortensen med endnu et stort grin.

Musikken har altid været nummer et, men det sociale samvær og musikken hænger heldigvis uløseligt sammen.

Musikken har altid været nummer et, men det sociale samvær og musikken hænger heldigvis uløseligt sammen.

Gunnar Mortensen

Startede som harmonikalærer i FOF Grenaa i 1968.

Startede i 1975 Grenå Harmonikaklub og var i 1985 med til at starte harmonikaklubben i Ebeltoft.

Startede i 1978 harmonikalejr i Strandborglejren ved Begtrup Vig. Lejren kørte i 25 år i træk.

Han har desuden været med til at starte flere orkestre Blandt andet Gunnar Mortensens Harmonikaorkester og harmonikatrioen Trækfuglene, som stadig tager ud og spiller.

Gennem årene har Gunnar Mortensen løbende dygtiggjort sig med kurser i blandt andet Tyskland. Her har han ligeledes taget en uddannelse som dirigent.

Der er reception for nuværende og tidligere kursister samt venner og familie på Vestre Skole i dag fredag 14. september klokken 14-17.

Publiceret 14 September 2018 09:51