Thomas Hvam Pedersen er glad for bogen om sit liv fortalt til skribenten og fotografen Mogens Greve

Thomas Hvam Pedersen er glad for bogen om sit liv fortalt til skribenten og fotografen Mogens Greve

Demens: Nu har Thomas hukommelsen på skrift

Godt et år tog det for skribenten Mogens Greve, tidligere journalist ved Lokalavisen, at lave bogen om Thomas og Bentes eventyrlige liv ude i den store verden

Af
Lars Norman Thomsen

Nogle dage efter at Thomas (efternavnet er redaktionen bekendt, red.) havde inviteret Demensfællesskabet Østjylland på søndagsvandretur på sin store naturgrund i Ebeltoft, afsluttede han endnu et af sit livs mange store projekter.

Siden sommeren 2017 har han sammen med skribenten og fotografen Mogens Greve, herligt.dk, der bor i Karlby og er tidligere journalist på Lokalavisen, været på ture tilbage i tiden for at fortælle om sit liv, så der kunne komme en bog ud af det.

Den bog sidder Thomas nu endelig med i hænderne.

Fik diagnosen demens

"Thomas fylder 80 år i 2019 og kunne godt mærke, at det skulle være nu, da hukommelsen på nogle områder var begyndt at drille, mens andet stadig står fuldstændigt klart i erindringen," fortæller Mogens Greve.

Efter at arbejdet med bogen havde stået på nogle måneder, var Thomas i slutningen af 2017 ved læge sammen med sin søster, Inga, hvor han fik diagnosen demens.

"Thomas passer og plejer stadig sin store naturgrund, fælder træer og håndterer motorsav og trækløver som en 30-årig," fortæller Mogens Greve.

Det lange arbejdsliv som ingeniør i udlandet sammen med hustruen Bente står klart i erindringen, mens det derimod kan være lidt sværere at huske, hvad der skete i går, og hvad der skal ske i morgen.

Fredag morgen med champagne

Bente døde for 12 år siden, og da Thomas og Bente ikke fik børn, var han alene om en stor del af de minder og det liv, som Thomas nu er helt alene om at have oplevet.

Som ingeniør byggede han veje og broer i sumpområder, hvor ingen andre før havde gjort det.

Han har arbejdet med og kæmpet mod vandmasser af et helt andet omfang, end det der i dag giver problemer på vore breddegrader.

Mellem arbejdsopgaverne i de forskellige lande, rejste han og Bente som ”vagabonder” rundt i verden og så og oplevede ting, der stod i dyb kontrast til de fleste andre danskeres hverdag.

”Jeg kan godt mærke, at det bliver sværere at huske det hele, så det er godt, at jeg nu har fået hukommelsen på skrift,” sagde Thomas, da han sammen med søsteren Inga og Mogens Greve fejrede bogens færdiggørelse med flag og champagne en fredag morgen kl. 9.

Det fortæller en glad Mogens Greve til Lokalavisen. For ham, der arbejder freelance med foto- og skribentopgaver, har arbejdet været lidt af et pilotprojekt.

Smilet er den bedste respons

Fortællingen i bogen er krydret med indscannede fotos udvalgt fra de næsten 200 hundrede fotoalbums i to reoler på kontoret ved siden af stuen.

Fotos som Thomas ikke har kigget på længe, men som Mogens Greve har sørget for får helt nyt liv i bogen.

”At se hvordan Thomas bare er ét stort smil, når han bladrer gennem bogen, er den bedste respons, man kan få,” siger Mogens Greve.

Det fylder meget for Thomas, at Bente ikke er der længere, men selv om nogle sider i bogen også fortæller om det, er det fotoene og de glade historier, Thomas har fokus på.

"Han ved lige nøjagtigt, hvor billedet er taget og i hvilken situation – ganske som teksten i bogen fortæller om," siger Mogens Greve.

FAKTA

Bogen ”Vagabonder af verden” kan købes for 95 kroner i butikken ved Thomas søster, keramiker Inga Hvam, Thorupsvej 8, Ebeltoft, ingahvam.dk

Publiceret 16 September 2018 12:30