Helle Pedersen, næstformand i Frivillighedrådet, håber at se en sværm af foreninger og interesseorganisationer og en hær af publikum til Frivillig Fredag i Rønde Idrætscenter. Foto: Lars Norman Thomsen

Helle Pedersen, næstformand i Frivillighedrådet, håber at se en sværm af foreninger og interesseorganisationer og en hær af publikum til Frivillig Fredag i Rønde Idrætscenter. Foto: Lars Norman Thomsen

Frivillig Fredag: Thumbs up til frivilligt arbejde

Den sidste fredag i september er national frivillighedsdag. I Syddjurs markerer Frivilligrådet dagen Frivillig Fredag/Fritidsmesse i Rønde Idrætscenter

Af
Lars Norman Thomsen

FRIVILLG FREDAG Da daværende socialminister Benedikte Kiær (C) åbnede frivillighedsåret 2011, udnævnte hun samtidig den sidste fredag i september til national frivillighedsdag. Dagen har fået navnet Frivillig Fredag. Den vil altid falde på den sidste fredag i september. I 2018 fredag 28. september.

I Syddjurs Kommune markerer Frivilligrådet dagen i Rønde Idrætscenter i samarbejde med Rønde Distriktsråd, Rønde Amatørteater og Rønde Idrætscenter - fra klokken 14 til 17.30.

Frivillig Fredag med undertitlen Fritidsmesse fremhæver, at man i Syddjurs gerne vil anerkende det frivillige arbejde som arbejdspladser, foreninger, organisationer, skoler og borgere leverer hver dag til glæde for de mange.

Dagen skal være en understregning og anerkendelse af frivillighed. Frivillig Fredag er en opfordring til alle arbejdspladser, foreninger, organisationer, skoler og borgere om at være frivillige for en dag.

Dagen vil primært være en aktivitetsdag, hvor flest mulige skal prøve kræfter med frivilligt arbejde. Tiden op til frivillighedsdagen vil være præget af foredrag, workshops og debatarrangementer om og med den frivillige verden.

Kom frit frem

Helle Pedersen, Skarresø, næstformand i Frivilligrådet i Syddjurs, opfordrer både foreninger (idræts, musik og dans) og interesseorganisationer (patientforeninger, Røde Kors, Ældre Sagen m.fl.) til at deltage med en stand.

"Det er alletiders mulighed for at præsentere det, som man går og laver i hverdagen for andre," siger Helle Pedersen.

Sidste år var antallet af besøgende ikke alarmerende højt, men Helle Pedersen har en klar forventning til, at det bliver bedre i år, fordi Frivillig Fredag har fået undertitlen Fritidsmesse.

"Det er jo et hav af foreninger af mulige slags og aktive interesseorganisationer. Alle fortjener en dag i rampelyset, hvor de får mulighed for at fortælle en større kreds af mennesker om deres arbejde," siger Helle Pedersen, der minder om, at Cirkus Aroma leverer underholdningen til Frivillig Fredag og ligeledes tilbyder cirkusskole til de mindste, mens far og mor er på rundtur til de forskellige stande i Rønde Idrætscenter.

Et mønstereksempel

Selv er Helle Pedersen, 58, der bor på en gård lidt udenfor Kolind sammen med sin mand Otto, et mønstereksempel på et frivilligt kraftcenter. Hun har i en årrække været aktiv i Handicaprådet i Syddjurs udpeget af Danske Handicaporganisationer som repræsentant for Ulykkespatientforeningen.

I år er det 28 år siden, at hun i et rigtigt dansk stormvejr blev ramt i hovedet af en vildfaren port tæt ved Domkirken på Store Torv i Aarhus på vej til sit arbejde i banken.

Ulykken medførte, at hendes hverdag med et blev ændret. Hun blev med et lammet fra skulderen og ned til tæerne, og derfor har hun siden af indlysende årsager siddet fastnaglet til en kørestol fra morgen til aften.

Der er dog ikke skyggen af bitterhed at spore hos dette livsstykke af et menneske trods hendes hårde skæbne:

"Jeg gider ikke læse den sædvanlige krøblingehistorie om en handicappets frygtelige liv i ensomhed," understreger hun bestemt, men med et befriende grin.

Mød Helle Pedersen og en hel masse andre energibundter til Frivillig Fredag 28. september i Rønde Idrætscenter.

Publiceret 20 September 2018 11:30