Sheltien Gizmo er en af Jyllands dyrehelte.

Sheltien Gizmo er en af Jyllands dyrehelte. Foto: Stine Østergaard

Gizmo er Vibekes egen lille hjertestarter

Gizmo er en stor vagthund fanget i en lille hunds krop. Han passer på sin ejer Vibeke og vækker hende med poter på brystet, når hun ikke vågner

Af
Stine Østergaard

EBELTOFT "En dag vågnede jeg op ved, at Gizmo stod med sine små forpoter og pumper på mit bryst. Jeg ved af gode grunde ikke, hvor længe han har stået der og hoppet. Men da først jeg vågnede, fik jeg et ordentligt, vådt smækkys af ham," fortæller Vibeke Ulriksen.

Hele den dag var Gizmo som klistret op ad hende og holdt hele tiden øje med, om hans "mor" var okay.

Vibeke Ulriksen blev henvist til en hjertelæge og fik at vide, at hun nok led af søvnapnø, og lægen havde en venlig formaning itl hende:

"Du må love mig, at du aldrig smider den lille hund ud af soveværelset!" gengiver Vibeke Ulriksen.

Den episode fik Vibeke Ulriksen til at skrive en indstilling af til Danmarks Dyrehelt. En pris, som han desværre ikke vandt, men han nåede at blive en af de 10 jyske nominerede dyrehelte.

En hund, der vogter

Gizmo er af racen Shetland Sheepdog også kaldet en Sheltie. Det er en hunderace, der normalt er meget tilbageholden over for fremmede. Det var Vibeke Ulriksens tidligere hund Pingo også, men ikke Gizmo. Han er nysgerrig og kælen over for besøgende journalister, og så er han en modig vagthund.

"Han passer meget på min datters hund, Kenzo, når vi er ude at gå," siger Vibeke Ulriksen.

Kenzo er en Mops, som har mistet det ene øje, fordi han er kommet i karambolage med en pind. En dag, da de sammen gik tur i parken, blev Kenzo jagtet af en sort labrador. Da fløj den frygtløse Gizmo i halsen på den meget større hund for at beskytte sin ven.

Gizmo passer også meget på sin ven, Kenzo.

Gizmo passer også meget på sin ven, Kenzo. Foto: Stine Østergaard

Kan noget med dyr

Vibeke Ulriksen har altid kunne noget med dyr. Som ung havde hun hest, og hun har haft hund siden 1978. Dengang var det Schäfere, som hun har trænet, og som har hjembragt hende både pokaler og fade.

Egentlig var det mod hendes vilje at det skulle være den race, men han tog hende med ud og kigge på internat.

"Kors hvor var de bedårende, tænke jeg. Jeg var helt solgt, da jeg så de små søde vapser."

Så det blev starten på 30 år med Schäfere og siden Shelties, en hunderace som altid har ligget Vibeke Ulriksens hjerte nært.

Passer på sin mor

Vibeke Ulriksen lider af slidgigt over det meste af kroppen. Hun har derfor dagligt smerter, og Gizmo kan mærke det på hende, når hun har det dårligt.

"Når jeg har det skidt, er han der som en anden mis. Han følger efter mig over alt. Om det så er på toilettet, så vil han være der," griner hun.

Gizmo lægger sig tæt på Vibeke Ulriksen med sin pelsede krop, når hun sidder med smerter i sofaen.

"Det er som om, han siger: 'Jeg er her mor. Jeg passer på dig'," siger Vibeke Ulriksen og kigger sin hund i øjnene, som hun kalder sin egen lille hjertestarter.

Gizmo er nok Danmarks sødeste hjertestarter. Han er der hver dag for sin

Gizmo er nok Danmarks sødeste hjertestarter. Han er der hver dag for sin "mor" Vibeke Ulriksen. Foto: Stine Østergaard

Publiceret 06 October 2018 12:00

SENESTE TV