Højskole-Venstre har fået en stemme i Syddjurs Byråd. Arkivfoto

Højskole-Venstre har fået en stemme i Syddjurs Byråd. Arkivfoto

Budget 2019: Højskole-Venstre repræsenteret i Syddjurs Byråd for første gang

Venstres Jørgen Ivar Brus Mikkelsen hævede onsdagens maratonlignende budgetdebat et par meter med et perspektivrigt indlæg om en debuterende politikers oplevelser af budgetforhandlingerne og savnet af, at hesten tidligt var blevet sluppet løs

Af
Lars Norman Thomsen

BUDGET Højskole-Venstre og Handelshøjskole-Venstre. Det var i Uffe Ellemann-Jensens formandstid, at CDs formand Mimi Jakobsen udtalte, at det traditionelle Højskole-Venstre var blevet fortrængt ideologisk af et nyt Handelshøjskole-Venstre.

Højskole-Venstre har i mange år været personificeret af Bertel Haarder i Folketinget, mens det for eksempel i Syddjurs Byråd har været svært at øjne en vægtig repræsentant for denne særlige afart af partiet, der har sin rod i den grundtvigske højskolebevægelse som også lagde grundstenen til Venstres dannelse i 1870.

Nu er der imidlertid håb om, at Højskole-Venstre langt om længe lader høre fra sig i byrådet efter, at debutanten Jørgen Ivar Brus Mikkelsen har overvundet sine premierenerver og er begyndt at markere sig.

Senest under onsdagens anden behandling af Budget 2019, hvor Jørgen Ivar Brus Mikkelsen efterlyste mere mod i budgetforhandlingerne.

Slip hesten løs

Jørgen Ivar Brus Mikkelsen, 50, landmand og pædagog, opfordrede til, at 'slippe hesten løs allerede på budgetseminaret'. En hentydning til det gamle Karen Blixen-motto "Slip hestene løs, lad vognen stå,"?

Blixens motto tolkes ofte i retning af, at vi alt for ofte holder krampagtigt fast i vognen og glemmer at tænke stort uden forbehold og snærende bånd.

Budgetseminaret afvikles traditionelt over to dage og markerer starten på budgetforhandlingerne.

"Jeg har været meget skuffet over hele processen," lød det fra Jørgen Ivar Brus Mikkelsen, der efterlyste flere perspektiver og højere ambitioner allerede på budgetseminaret, hvor alle politikere er samlet, før en stor del bliver koblet af igen, fordi et par repræsentanter for hvert parti kører de resterende forhandlinger i hus og sørger for at holde partifællerne orienteret.

"Det vil give et større ejerskab til det endelige budget," fastslog Højskole-Venstres stemme i byrådet.

"Det er for småligt, at vi ikke er blevet enige om næste års budget." fortsatte en skuffet Jørgen Ivar Brus Mikkelsen. Underforstået, at mere kul på budgetseminaret end tekniske udredninger kunne have givet et bredere politisk flertal bag budgettet.

Værre sidste år

"Jeg er enig med Jørgen Ivar i, at vi godt kan få mere ud af budgetseminaret, og jeg forstår din skuffelse," sagde Socialdemokratiets Christian Haubuf.

Haubuf var imidlertid glad for, at Jørgen Ivar Brus Mikkelsen ikke deltog sidste år, for da blev hesten overhovedet ikke sluppet løs, ifølge Socialdemokratiets strateg.

Haubufs kritik var ikke til at tage fejl af, for det var Jørgen Ivar Brus Mikkelsens nuværende gruppeformand, tidligere borgmester Claus Wistoft, der sad for bordenden i 2018.

Jeg har været meget skuffet over hele processen

Jørgen Ivar Brus Mikkelsen (V)

Publiceret 10 October 2018 23:22

SENESTE TV