Skat: Ole Bollesen ikke bundet på hænder og fødder af sit bagland

Venstres Claus Wistofts forsøg på at fortælle omverdenen, at det reelt er det socialdemokratiske bagland, der har været dukkefører for Ole Bollesen i skattediskussionen, kalder kun på et stilfærdigt smil hos borgmesteren

Af
Lars Norman Thomsen

BUDGET 2019 Man skal ikke være politisk analytiker i Superligaen for at kunne se, at de store partier, Socialdemokratiet og Venstre, har haft et par mere eller mindre skjulte dagsordener mod hinanden under budgetforhandlingerne.

Det slog ud i lys lue ved anden behandlingen onsdag aften, hvor Venstres gruppeformand, tidligere borgmester Claus Wistoft, var ude med riven efter Socialdemokratiet og især borgmester Ole Bollesen.

Claus Wistoft forsøgte op til flere gange under debatten at provokere Ole Bollesen til at indrømme, at denne ikke kunne forhandle om en symbolsk skattenedsættelse, fordi hans bagland, de socialdemokratiske forårsgeneralforsamlinger og den socialdemokratiske fællesledelse anført af formand Søren K. Lauridsen, har fortalt ham, at niveauet for kommuneskatten ligger fast.

Wistofts forsøg på at udstille borgmesteren som en marionetdukke mislykkedes i den forstand, at Ole Bollesen lod angrebet passere under budgetdebatten.

Demokratisk parti

Dagen derpå var det en afslappet borgmester, der over telefonen afviste, at hans bagland kan diktere ham noget som helst.

"Vi snakker selvfølgelig løbende om tingene, fordi jeg mener, at dialogen med baglandet er vigtig i et parti, der hylder medlemsdemokrati og borgerinddragelse, og derfor har vi også snakket skat. Jeg kan berolige Wistoft og andre med, at jeg ikke er blevet dikteret af nogen til at fortælle, at skatten ikke var til forhandling," siger Ole Bollesen.

"Vi har diskuteret skat i vores byrådsgruppe, og her der var enighed hele vejen rundt, at vi skulle arbejde for at holde skatten i ro, fordi de økonomiske udsigter de næste år ser sådan ud, at kommunens økonomi kommer under pres, så derfor skal vi ikke pludselig til at sætte skatten ned."

"17 mandater i byrådet ud af 27 var enige med os, og det må så være fair at sige under forhandlingerne på et tidspunkt, at en skattenedsættelse ikke længere er et tema."

Fint signal

Det bliver aldrig Ole Bollesens stil at sende 'en stinker' efter politisk modstander. I stedet kvitterer han for, at Venstre, Det Radikale Venstre og Konservative endte med at stemme hverken for eller imod Budget 2019, men alle undlod at stemme.

"Det vil jeg gerne kvittere for, fordi det trods alt viser, at der er fælles opbakning i hele byrådet til noget nær 99 procent af budgettet. Jeg synes, de tre partier sender et flot og positivt signal."

Bekommer dem godt

Venstres forsøg på at udstille Ole Bollesen som en elendig forhandlingsleder, understøttet af Tommy Bøgehøj (C), fik budgetflertallet: S, SF, Enhedslisten, Alternativet og Dansk Folkeparti til at rykke tættere sammen i bussen under budgetdebatten med flere verbale modangreb.

SF's kronprins, Kim Lykke Jensen, der aldrig har været nogen stor beundrer af Claus Wistofts lederstil som borgmester, fik lige fortalt 'det blå hold', at Syddjurs Byråd i de to foregående perioder har sat gang i en grøn dagsorden i enighed, så når man fra borgerlig side forsøger at reducere den grønne dagsorden i Budget 2019 til ansættelsen af klimakoordinator, så har de ikke fattet en høstblomst.

I den socialdemokratiske byrådsgruppe godter flere sig tydeligvis over, at Claus Wistoft, som de synes har været lovlig arrogant og belærende under forhandlingerne, og Venstre er røget ud på sidelinjen for en stund, og at det er lykkedes at få Dansk Folkeparti med i 'rød lejr' til Venstres og Konservatives store irritation.

Et flertal i S-gruppen har været klare fortalere for ikke at komme Wistoft & co. i møde i skattediskussionen overhovedet.

Så budgetdebatten var også helt klar payback time fra Socialdemokratiets side til Claus Wistoft og Venstre.

Publiceret 11 October 2018 14:22