Maria Koshenkova er uddannet ved Sankt Petersborg Stieglitz Kunstakademi og ved Det Kgl. Danske Kunstakademis Designskole.

Maria Koshenkova er uddannet ved Sankt Petersborg Stieglitz Kunstakademi og ved Det Kgl. Danske Kunstakademis Designskole. Foto: Stine Østergaard

Vi kan ikke kontrollere alt

Ét af de tre nye udstillinger på Glasmuseet er Maria Koshenkovas 'Restrain & Release', der er inspireret af japansk bondage

Af
Stine Østergaard

EBELTOFT Russiske Maria Koshenkova har udstillet på Glasmuseet før, men 'Retrain & Release' er hendes første soloudstilling på stedet.

Hun ser sig selv mere sum skulptør end som glaskunstner, og det kommer til udtryk i hendes udstilling, hvor glas og reb danner skulpturer i et tema inspireret af den japanske bondagetradition Shibari.

En menneskeskulptur

Shibari betyder at binde dekorativt. Det er en ældgammel praksis, hvor en person binder en anden med reb ved hjælp af bestemte teknikker og kunstfærdige knuder. Under et ophold i Japan lod Maria Koshenkova sig binde og hænge op på forskellige måder.

¨Hun var selv en slags skulptur og lod sig inspirere til at udføre objekter i reb og glas, i udstillingen klankeret af fotos og film lavet af to japanske kunsntnere af selve bondage-sessionen.

"Jeg var pludselig materialet," siger Maria Koshenkova om oplevelsen.

Udstillingen 'Restrain & Release' indeholder værker af glas, reb, video og foto labet over den japanske bondagetradition, hvor man bliver hængt op i reb.

Udstillingen 'Restrain & Release' indeholder værker af glas, reb, video og foto labet over den japanske bondagetradition, hvor man bliver hængt op i reb. Pressefoto

Glas som materiale

Tanken om sig selv bundet op i de mange reb overførte hun til glas.

"Det er også et forsøg på, hvor meget man kan kontrollere materialet. Glasset skulle gøre, som det ville, men følge mine idéer," forklarer Maria Koshenkova, der de seneste 10 år har boet og arbejdet i Danmark.

Hun er fascineret af at arbejde med glas, selvom det er mere det kulturelle aspekt end håndværket, der er gennemgående i udstillingen.

"Jeg er ikke en traditionel glaskunstner. Men det er et fantastisk materiale. At man kan forme det på den måde, men at det også kan gå i stykker," siger hun og trækker paralleler til menneskekroppen.

Men det har ikke været nemt at arbejde med, og flere af objekterne har taget op til fem forsøg for at få det godt nok.

"Der er mange mislykkede stykker undervejs. Selvom værkerne ser tilfældige ud, har de taget mange forsøg at lave."

Handler om kontrol

Maria Koshenkova håber, at udstillingen vil få publikum til at stille spørgsmål og tænke sig om. For hende handler udstillingen om, at man aldrig kan have fuldstændig kontrol over sit liv, selvom man ihærdigt forsøger. Det er det, som de bindende reb symboliserer.

"Jeg synes, at man i et moderne samfund stiler meget efter fuld kontrol. Og det mislykkes ofte," siger Maria Koshenkova.

Ét af tre nye

Udstillingen 'Restrain & Release' er skabt i samarbejde med Izuru Mzutani (video), Yoshiaki Kita (fotografi) og Go Arizue (bondage) og kan opleves på Glasmuseet i Ebeltoft frem til 13. januar 2019.

De to andre udstillinger er 'Blå', som er glasværker fra samlingen, og 'Mapping Denmark' af Nanna Backhaus Brown og Andrew Brown, der laver skibe af glas.

Til udstillingen Mapping Denmark IV præsenteres omkring tyve Glasskibe. Siden 1993 har glaskunstnerne Nanna Backhaus Brown og Andrew Brown drevet fælles værksted.I de seneste år har Backhaus-Brown fået stor international succes og opmærksomhed med deres Glasskibe, udført i glas og træ. Ikke mindst i forbindelse med VM i fodbold, hvor ét af skibene prydede TV-studiet!Glasskibene er en serie unikke vikingeskibe skabt i et tæt samarbejde med ”naboerne” Mette Bentzen og Lasse Kristensen fra Møbelsnedkeriet Egeværk, som ligger side om side med glasværkstedet i Hundested.

Til udstillingen Mapping Denmark IV præsenteres omkring tyve Glasskibe. Siden 1993 har glaskunstnerne Nanna Backhaus Brown og Andrew Brown drevet fælles værksted.I de seneste år har Backhaus-Brown fået stor international succes og opmærksomhed med deres Glasskibe, udført i glas og træ. Ikke mindst i forbindelse med VM i fodbold, hvor ét af skibene prydede TV-studiet!Glasskibene er en serie unikke vikingeskibe skabt i et tæt samarbejde med ”naboerne” Mette Bentzen og Lasse Kristensen fra Møbelsnedkeriet Egeværk, som ligger side om side med glasværkstedet i Hundested. Pressefoto

Publiceret 11 October 2018 12:00

SENESTE TV