Syddjurs Kommune er forgangskommune, når det gælder om, hvordan teknologiens mange muligheder kan udvikle kommunerne og sikre borgerne mest og bedst velfærd, ifølge forfatterne til denne bog

Syddjurs Kommune er forgangskommune, når det gælder om, hvordan teknologiens mange muligheder kan udvikle kommunerne og sikre borgerne mest og bedst velfærd, ifølge forfatterne til denne bog

Syddjurs viser vejen til bedre kommunal velfærd

Forfatterne til ny bog om fremtidens teknologi til sikring af bedre kommunal velfærd fremhæver Syddjurs Kommune som et godt eksempel på en kommune, der har grebet mulighederne

Af
Lars Norman Thomsen

SYDDJURS Der er ros til Syddjurs Kommune i en spritny bog, 'Grib Fremtiden', der skal hjælpe landets kommuner til at forstå og diskutere, hvordan teknologiens mange muligheder kan udvikle kommunerne og sikre borgerne mest og bedst velfærd.

Syddjurs Kommune er allerede godt på vej, lyder det i bogen fra forfatterparret Anders Hvis og Rasmus Bie-Olsen fra DareDisrupt.

”Hvis danske kommuner fortsat skal tilbyde så god velfærd som muligt og samtidig legitimere deres virke, er det afgørende, at de tager nye teknologiske muligheder til sig. Vi giver med denne bog et redskab til at få startet en samtale ude i kommunerne om, hvordan man griber mulighederne,” udtaler Rasmus Bie-Olsen.

Uforløst potentiale

NemID og Digital Post er eksempler på, hvordan den offentlige sektor i Danmark allerede har arbejdet med nye teknologiske muligheder. Og selv om Danmark på verdensplan er langt fremme, har vi ifølge forfatterne kun set toppen af isbjerget:

”De teknologiske muligheder, vi står over for i dag, kan synes skræmmende, men rummer et gigantisk potentiale for vores fælles velfærd. Tag for eksempel undervisningen i folkeskolen, hvor teknologien både kan støtte lærerne i at tilpasse undervisningen til den enkelte og skabe nye muligheder for at støtte børns indlæring” fortæller bogens anden forfatter, Anders Hvid.

Foregangskommune

Anders Hvid peger blandt andet på Syddjurs Kommune, som har indført 100 digitale assistenter, der skal tage sig af kommunale standardopgaver.

Formålet er at aflaste kommunens sagsbehandlere, så de kan koncentrere sig om deres kerneopgaver, mens de digitale assistenter klarer den mere simple men nødvendige administration. Der spekuleres i, om man i fremtiden vil være i stand til at udvikle tilpas intelligente assistenter til, at de vil kunne besvare mails og sortere information til sagsbehandlere.

”Det kan lyde som science fiction, men det er her allerede. Og i takt med at resten af samfundet tager teknologien til sig, forventer borgerne også, at kommunerne følger trop. Hvis ikke, vil borgerne over tid begynde at spørge sig selv, hvad vi egentlig skal med kommunerne”, tilføjer Anders Hvid.

Bogen udgives i samarbejde med People’s Press.

Publiceret 19 October 2018 07:00