Jan Kjær Madsen (i midten) mødes til formøder med Tommy Bøgehøj (C) forud for byrådsmøderne, hvor vigtige politiske dagsordener bliver endevendt. Derimod har han endnu til gode at blive inviteret på en kop kaffe under fire øjne med borgmester Ole Bollesen (tv.), men måske bliver der lavet om på dette i det nye år?. Foto: Lars Norman Thomsen

Jan Kjær Madsen (i midten) mødes til formøder med Tommy Bøgehøj (C) forud for byrådsmøderne, hvor vigtige politiske dagsordener bliver endevendt. Derimod har han endnu til gode at blive inviteret på en kop kaffe under fire øjne med borgmester Ole Bollesen (tv.), men måske bliver der lavet om på dette i det nye år?. Foto: Lars Norman Thomsen

Radikal: "Vi har behov for at finde hinanden igen"

Det Radikale Venstres Jan Kjær Madsen er alvorligt bange for, at Syddjurs Kommune er ved at miste momentum

Af
Lars Norman Thomsen

BYRÅD Jan Kjær Madsen har i løbet af det første år i det nye byråd mange gange været en torn i øjet på venstrefløjen i Syddjurs Byråd: Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og Alternativet. Her gik de og troede, at de skulle sætte en fælles grøn dagsorden med den agronom uddannede Jan Kjær Madsen, som der var lagt op til før kommunalvalget i 2017, men så viser områdelederen hos Falck sig at læne sig alvorligt op ad Venstre og Konservative i afgørende lokalpolitiske spørgsmål.

Har Det Radikale Venstres eneste medlem af byrådet, der tillige er bestyrelsesformand i Djurs Spildevand, valgt udelukkende at investere sine politiske aktier på den borgerlige side?

"Jeg har sikkert været lidt i opposition i 2018, men det er ikke afgjort, at det skal fortsætte sådan. Jeg er bare så bange for, at kommunen skal miste det økonomiske momentum, som karakteriserede den seneste byrådsperiode."

Han nævner debatten senest om det rigtige i at give sammenlagt 17 millioner i tillægsbevillinger til Udvalget for Sundhed, Ældre og Social og Udvalget og Udvalget for Familie og Institutioner, fordi begge udvalg ikke kan overholde deres 2018-budgetter.

"Jeg siger bestemt ikke, at pengene er brugt dårligt, men politisk bliver vi nødt til at forpligte hinanden og vores dygtige medarbejdere på, at budgetterne skal overholdes. Vi sender som politikere signaler videre rundt i systemet, og derfor stemte jeg imod."

Nødvendig diskussion

Jan Kjær Madsen var ellers tilfreds med den til tider overophedede debat i byrådssalen.

"Det er nødvendigt, at vi tager den slags debatter en gang imellem, hvor vi prøver hinanden af for at blive klogere på vores indbyrdes grænser, og jeg håber oprigtigt, at det kan føre til, at vi igen finder tæt sammen i byrådet for at finde pragmatiske løsninger på de økonomiske udfordringer, vi bliver stillet overfor i de kommende år."

For ham er blokpolitik af det onde i en lokal bestyrelse, som Jan Kjær Madsen mest af alt betragter et byråd - trods politiske meningsforskelle.

"Jeg vil gerne gøre mit til, at vi rykker tættere sammen i bussen, men jeg vil også appellere til, at 'de røde' gør det samme. Jeg oplever dem som stædige, måske fordi de med 14 mandater har deres flertal i byrådet og kan bruge det i en forhandlingssituation. Vi så det, da vi lavede Budget 2019, at de kom med en ladt pistol i lommen, hvis vi andre ikke makkede ret."

Ikke gift med Hornslet

Mens debatten om næste års budget stod på, blev Jan Kjær Madsen beskyldt for at være gift med Hornslet Skole, fordi han i slutfasen forlangte tre mio. kroner til de store skoler, som kompensation for det økonomiske tab skolerne vil lide fra næste skoleårs start, hvor den økonomiske tildelingsmodel bliver ændret af hensyn til de små skoler.

"Det er noget ævl," kommer det prompte.

"Jeg er ikke gift med Hornslet Skole, selvom jeg har en dreng, der går på skolen, og en eks-hustru, der sidder i skolebestyrelsen. Nej, jeg var optaget af, at Hornslet Skole havde penge til at fortsætte de meget spændende tiltag i forhold til svage elever, som skolen har gang i. Det havde i øvrigt også andre politikere med bopæl i Hornslet, men det snakkede de ikke højt om. Og så er Hornslet Skole yderst afgørende, når vi snakker bosætning."

Publiceret 13 December 2018 12:00