Kommentar: Det glemte folk

Af
Af Lars Norman Thomsen

lokalredaktør:

Der venter et varmt politisk forår i Syddjurs,. Heldigvis er udledningen af CO2 kraftigt for nedadgående på Syddjursland - ligesom der politisk hele vejen rundt i det lokalpolitiske telt er bred enighed om at tænke i grønne løsninger, hvad de politiske gruppeformænds svar stort set over en kam indikerer i Lokalavisens nytårs-enquete som kan læses på de følgende sider.

Hermed er politikerne i sync med befolkningen.

De seneste undersøgelser af, hvad der bliver det kommende folketingsvalgs hovedtemaer, har vist, at netop klima, grønne løsninger og naturens fremtid indtager førstepladsen hos vælgerneog har fortrængt debatten om flygtninge, indvandrere og migration fra en topplacering.

Når det bliver et varmt forår, hænger det selvfølgelig meget sammen med, at byrådet snart skal tage stilling til forslaget til lokalplan og kommuneplantillæg for et Velkomstcenter til Nationalpark Mols Bjerge ud for Kalø Slotsruin, Rønde.

Den såkaldte offentlighedsfase (høringsperiode) slutter tirsdag 8. januar 2019, og der er indkommet et hav af indlæg/indsigelser både til gunst og mest det modsatte for det planlagte velkomstcenter.

Et enigt byråd vedtog at sende lokalplan og kommuneplantillæg ud i offentlig høring, men det er tvivlsomt, om det bliver et enigt byråd, der godkender lokalplan og kommuneplantillæg. Det må forventes, at Dansk Folkepartis Michael Mikkelsen og Laila Sortland, der begge har været varmere fortalere for at bevare Kalø Slotskro, stemmer imod.

Holder et samlet Socialdemokratiet hele vejen hjem, når bølgerne for alvor bliver høje?

Lokalplan og kommuneplantillæg skal nok blive stemt hjem alligevel, men herfra er der lang vej for Nationalpark Mols Bjerge, som senest er blevet lovet kamp til stregen af Danmarks Naturfredningsforening m. lokalformand Stig Bredstrup i spidsen.

Må det være tilladt at anbefale de involverede politikere med flere, at de snarest får læst bogen 'Det glemte folk. Livsformer og centraldirigering' af etnologen Thomas Højrup.

Den udkom første gang helt tilbage i 1983, men den er fortsat hyperaktuel i sit tema.

Bogen beskriver den afstand mellem lovgivning og befolkning, der kommer til udtryk i mange aktuelle politiske konflikter.

Thomas Højrup viser i sin analyse ved at synliggøre forskellige livsformer, hvorfor velfærdspolitik og planlægning ikke kan føres ud i livet på grundlag af påstande om almenmenneskelige behov og livsværdier.

'Det glemte folk' vil være en øjenåbner for alle, der deltager i debatten om det planlagte velkomstcenter og lignende planer, der ikke har opbakning fra en samlet folkebevægelse.

Det glemte folk

Publiceret 11 January 2019 11:57