Borgmester Ole Bollesen (S) har det fint med Marienhoffskolens forsøg på at teste mulighederne for at motivere skolens ældste årgang med pengepræmier for at få dem til at yde maks. i undervisningen. Foto: Lars Norman Thomsen

Borgmester Ole Bollesen (S) har det fint med Marienhoffskolens forsøg på at teste mulighederne for at motivere skolens ældste årgang med pengepræmier for at få dem til at yde maks. i undervisningen. Foto: Lars Norman Thomsen

Marienhoffskolen: En diskussion om money, money, money ...

Stor politisk uenighed om vejen til at motivere afgangselever til at blive dygtigere går via legater og pengepræmier

Af
Lars Norman Thomsen

RYOMGÅRD En ansøgning fra Marienhoffskolen til Talentpuljen på skoleområdet, der administreres af Udvalget for Familie og Institutioner, på beskedne 21.000 kroner målrettet tilskud til uddeling af legater til elever på 9. årgang, der gør sig særligt bemærket og lever op til legaternes målsætning, bragte mange sind i kog i sidste uge.

Krudtrøgen har ikke lagt sig endnu på de sociale medier, hvor holdningerne er delte, men med et overskud af kommentarer, som sortlister Marienhoffskolens måde at ville motivere skolens ældste årgang til at blive dygtigere og få sult efter at lære mere.

Marienhoffskolen havde i sin ansøgning sat følgende fem kategorier op:

    Månedens Klar til Læring

    Månedens Elev

    Årets Kammerat

    Årets Højdespringer

    Årets Topscorer

De to første præmier udbetales løbende over skoleåret, mens de tre sidste udbetales i form af legater a' 3.000 kroner ved skoleårets afslutning.

Nej fra udvalget

På sidste uges møde i Udvalget for Familie og Institutioner blev Marienhoffskolens ansøgning om støtte fra talentpuljen afvist.

"Det skyldtes udelukkende, at kommunens jurister vurderede, at det ikke er lovligt i henhold til Kommunalfuldmagten at bevilge penge til enkeltpersoner, som det jo ville blive i Marienhoffskolens tilfælde," forklarede udvalgsformand Kirstine Bille (SF).

Kirstine Bille understregede i samme moment, at hun bakker Marienhoffskolens leder Birgitte Agersnap op:

"Det gør jeg bestemt, for jeg er helt enig med Birgitte Agersnap i, at børn går i skole for at blive dygtigere, og vi skal turde belønne de børn, der gør en indsats for at komme til at lære mere og vide noget mere. Så kan man diskutere, hvordan man gør det bedst, men det er godt, at vores folkeskolers ledere tydeligt fortæller børn og unge, at der skal hårdt arbejde til, hvis man vil være dygtigere."

"Sådan har det ikke altid været, men det er fint at blive mindet om, at der bestemt ikke er noget forkert i at ville være dygtig i skolen, og at man gerne må belønne talenter i vores folkeskoler."

Holdninger, som ikke just har vakt jubel i hendes eget parti, indrømmer hun.

Nej til pengepræmier

Tre repræsentanter fra Venstres byrådsgruppe var også tidligt ude med støtte til Marienhoffskolen.

Derimod tager både Det Radikale Venstre og Enhedslisten stærkt afstand fra at uddele pengepræmier.

"Vi har stor respekt for, at Marienhoffskolen tager initiativ til at gøre noget for at ændre mentaliteten hos eleverne. Samt gøre noget ekstra for at hæve elevernes faglige niveau. Men vi stiller os skeptiske til måden at gøre det på. Vi mener ikke, at de bedste elever, det højeste karaktérhop eller den bedste kammerat skal motiveres af penge," lyder det således fra byrådsmedlem Jan Kjær Madsen (Rad.V.) og partiets folketingskandidat Michael Skaaning Johansen.

"Vi har forståelse for, at nytænkning og nye initiativer kan være nødvendige for at motivere og inspirere eleverne i skolen. Men i folkeskolen er det i dag et vigtigt formål at skabe og udvikle fællesskaber. Ved at belønne en ud af tyve elever er der 19 som ikke belønnes."

"Giv dem (eleverne, red.) nu tid og ro til fordybelse, så de kan dygtiggøre sig, og blive den bedste udgave af dem selv."

"Modsat de andre i udvalget var jeg både imod ansøgningen af juridiske og holdningsmæssige grunde," siger Enhedslistens medlem af Udvalget for Familie og Institutioner, Jesper Yde Knudsen.

"Jeg er selvfølgelig en stor tilhænger af, at Marienhoff-skolen og vores andre skoler gør en stor indsats for at motivere og udfordre eleverne til en god faglig udvikling."

"For at sikre læring og trivsel bør der stilles rimelige krav til alle børn. Dårlig trivsel kan skyldes for høje krav, men det kan også skyldes for lave faglige krav og for få udfordringer til den enkelte elev."

"Derfor er det rigtigt fornuftigt, at skolerne i Syddjurs er rummelige og giver høje faglige udfordringer til de børn, der har brug for det. Det giver bedre læring og trivsel for vores børn. Det arbejder vi på i Syddjurs, og det kan vi selvfølgelig blive endnu bedre til. "

"Derimod har vi ikke brug for at indføre store pengepræmier og belønninger til de børn, der får den højeste karakter," lyder det fra Jesper Yde Knudsen.

Splittet S

Socialdemokratiet er splittet i spørgsmålet, fortæller borgmester Ole Bollesen (S).

"De yngste i vores gruppe er meget mere betænkelige end vi ældre i gruppen," siger Ole Bollesen. Selv er han er ikke bange for at bruge legater som belønning for en god præstation.

"I min tid som gymnasielærer brugte vi det, og i hovedparten af tilfældene var det efter min bedømmelse helt okay, fordi legaterne kom nogle unge til gode, som ikke nødvendigvis var de dygtigste, men som virkelig kæmpede for at blive dygtigere," fortæller Ole Bollesen.

"Så brugt rigtigt og med stor omtanke har jeg ingen skrupler ved legater, men er der udelukkende tale om, hvad jeg vil kalde fedterøvslegater til unge, der bare kører derudaf, så står jeg af."

Lokalavisen har senere i denne måned arrangeret 'en demokratisk samtale' mellem skoleleder Birgitte Agersnap og rektor emeritus og forfatter Søren K. Lauridsen, der i et indlæg i denne avis under overskriften 'Stop incitamentspædagogikken på Marienhoffskolen' har tydeliggjort sin holdning til Marienhoffskolens forsøg på at motivere sin ældste årgang til læring.

Søren K. Lauridsen udtaler sig som privatperson, men han er også lokalformand for Socialdemokratiet i Syddjurs og markerer med sit indlæg, at holdningerne er meget forskellige i partiet.

Publiceret 11 February 2019 19:00

SENESTE TV