Kommentar: Hvedebrødsdagene er forbi for Socialdemokraterne

Af
Lars Norman Thomsen

lokalredaktør

Mens en lang valgkamp trisser afsted over det ganske land, ligger lokalpolitik måske en lille smule brak frem til 5. juni.

Dog ikke i Syddjurs, hvor politikere og ansatte begynder at mærke presset på økonomien på flere fronter. Især er det til at få øje på et budgetpres på ældre- og socialområdet, som borgmester Ole Bollesen taler om andetsteds i denne avis.

Derfor får vi nu ved selvsyn at se, om det budgetflertal, der i oktober 2018 vedtog Budget 2019, kan agere sammen, når partierne bliver presset.

Socialdemokratiets gruppeformand Michael Stegger vædede på et tidligere byrådsmøde for åben skærm med Venstres gruppeformand Claus Wistoft om budgetoverholdelse i indeværende år.

Stegger lovede, at sådan blev det, mens Wistoft ikke lod nogen i tvivl om, at han ikke troede på Steggers forsikringer.

Derfor får vi nu konstateret ved selvsyn om borgmester Ole Bollesen & co. vil kunne leve op til at udvise rettidigt omhu, når de bliver presset fra alle sider.

Det er her, at det sande lederskab skal stå sin prøve.

Budgetflertallet bestående af den samlede venstrefløj plus Dansk Folkeparti vil muligvis forsøge at overbevise Ole Bollesen om, at han lige skal se tiden an, før han gør noget drastisk.

Det kan og skal han ikke vente på. Udspillet skal komme fra ham.

Lurepasser budgetflertallet eller dele af det, står den borgerlige side klar til at sige haps.

Venstre er klar til at indlede et tættere samarbejde med Socialdemokratiet og sikkert også SF støttet af Det Radikale Venstre og Konservative Syddjurs, men de vil have en garanti for, at det bliver mere end en kortsigtet aftale nu og her.

Ole Bollesen og de unge socialdemokrater har givet sig selv en presball for åben skærm i den bedste sendetid.

De har borgmester-depechen, og når de har den, giver det også ekstra forpligtelser, når økonomien begynder at skride - og optakten til efterårets svære budgetforhandlinger er i fuld gang.

De socialdemokratiske hvedebrødsdage har varet længe nok.

Det kan godt være, at det ikke giver kredit på bundlinjen i alle kredse at skulle skære en økonomi til, men det vil være tåbeligt ikke at agere nu i stedet for at skulle reagere på et senere tidspunkt.

Vi får ikke en SV-regering efter næste folketingsvalg, fordi tiden ikke er moden til det.

Det er mere sandsynligt, at den er ved at være det på det lokale plan.

Det bestemmer borgmesteren, som nu får sine lederevner testet maksimalt inden sommerferien.

Publiceret 22 May 2019 11:30