Dora Hansen, 90 år, og Grethe Christiansen, 93 år, kaldet Tante Et og Tante To, fik den første tur på den nye ældre rickshaw med Ole Kassow som pilot. Foto: Martin Schultz

Dora Hansen, 90 år, og Grethe Christiansen, 93 år, kaldet Tante Et og Tante To, fik den første tur på den nye ældre rickshaw med Ole Kassow som pilot. Foto: Martin Schultz

Tante Et og Tante To fik vind i håret

Udvalgsformand Ole Bollesen sang for på “Jeg er så glad for min cykel” til indvielse af ældre-rickshaw på Rønde Plejecenter

Af
Af Martin Schultz

En tur på en cykel ud i byen eller ud i landskabet med vind i håret.
Det er hvad de ældre på Rønde Plejecenter kan se frem til, efter at Syddjurs Kommunes første rickshaw blev taget i brug torsdag eftermiddag ved en festlig indvielse på Rønde Plejecenter.
En af inititaitvtagerne til foreningen “Cykling uden alder”, Ole Kassow fra København, fortalte om hvordan idéen til rickshaw'en til transport af ældre med en frivillig pilot til at trampe i pedalerne var opstået og har bredt sig ud over hele landet.
Flere af Plejecentrets ældre var klar til en prøvetur, og den nye rickshaw og piloten stod deres prøve, da Ole Kassow cyklede Dora Hansen og Grethe Christiansen op gennem Hovedgaden og nedad og hjem igen.
“Det er godt nok en ordentlig bakke, I har her i byen,” indrømmede Ole Kassow, som dog fik hjælp af rickshaw'ens elmotor, som kan klare i alt 25 km på en opladning.

Cykler til alle ældrecentre

Det var frivilligkoordinator Ulla Bording Kjemtrup og de to medarbejdere ved Rønde Plejecenter, Helga Simonsen og Gerda Danielsen, som første gang så køretøjet på en messe.
De var så begejstrede, at det lykkedes dem hjemme i Syddjurs at vinde gehør for at anskaffe en rickshaw fra Christiania Bikes til den nette sum af 40.000 kr., som kunne bevilges af Regeringens ældrepulje.
Tanken er, at der skal anskaffes rickshaws til alle kommunens plejecentre, således at de ældre kan komme ud og få “vind i håret”.
Det kan ske med frivillige som piloter, sammen med familien eller med personalet i sadlen, hvis der er tid til en lille tur i byen eller ud i det grønne med en indlagt kaffetår.

En hyldest til cyklen

Efter indvielsen med taler af Ulla Kjemtrup, udvalgsformand Ole Bollesen (S) og Ole Kassow var det tid til et par prøveture inden holdet bag rickshaw'en drog op til Kaløtorvet for at hverve nye frivillige piloter foran SuperBest.
Cyklen trækker en rød tråd gennem stort set alle menneskers liv.
“Da cyklen blev allemandseje for 100 år siden, gav det befolkningen en frihed, man ikke havde kendt. Nu kunne man finde kæresten uden for ens egen landsby, og folk cyklede dengang mange kilometer,” sagde Ole Bollesen og sang derefter for i hyldesten til cyklen med sangen “Jeg er så glad for min cykel”.

Cykling uden alder

Læs mere om projektet på ww.cyklingudenalder.dk

Publiceret 17 October 2014 14:19

SENESTE TV