Ole Bollesen bliver med stor sandsynlighed Socialdemokraternes borgmesterkandidat i 2017, selv om den tidligere gymnasielærer, der kan den socialdemokratiske partihistorie i søvne, aldrig har ytret ambitioner om at blive borgmester. Arkivfoto

Ole Bollesen bliver med stor sandsynlighed Socialdemokraternes borgmesterkandidat i 2017, selv om den tidligere gymnasielærer, der kan den socialdemokratiske partihistorie i søvne, aldrig har ytret ambitioner om at blive borgmester. Arkivfoto

Borgmesterkandidat:

Ole Bollesen - den sobre socialdemokrat

Socialdemokraternes top i Syddjurs peger på den nuværende gruppe- og udvalgsformand som partiets borgmesterkandidat ved næste kommunalvalg

Af
Af Lars Norman Thomsen

Det bliver Ole Bollesen, 65, som med stor sandsynlighed bliver Socialdemokraternes borgmesterkandidat ved næste kommunalvalg i november 2017.

Det blev en kendsgerning efter sidste uges møde i partiets top i Syddjurs, Fællesledelsen.

Indstillingen fra Fællesledelsen er sket med baggrund i enstemmige indstillinger fra de to partiforeninger i Syddjurs Vest og Ebeltoft, fortæller formand Søren K. Lauridsen.

Der kan komme andre kandidater til, men det vil være en stor overraskelse, hvis det sker. På Fællesledelsens
generalforsamling i Rønde 11. april bliver det sidste punktum sat.

Stor overraskelse

Forud for onsdagens bestyrelsesmøde havde formanden for partiforeningen i Ebeltoft, Christian Haubuf, sagt til Lokalavisen, at partiforeningerne var enige, og at kandidaten var fundet i den nuværende byrådsgruppe på seks. Haubuf kunne også fortælle, at han selv plus seniorpolitikerne Hans Chr. Baltzer og Kai Pedersen ikke var inde i billedet.

Dermed var der tre muligheder: Ole Bollesen, Jan Fischer og ungersvenden Anders Peter Rasmussen.

Christian Haubuf slog også fast, at man i Fællesledelsen havde tænkt langsigtet. Underforstået, at partiets strategi først var at gå all in efter borgmesterposten ved valget i 2020 for at få tid til at bygge en kandidat op.

Derfor gættede Lokalavisen på 28-årige Anders Peter Rasmussen, men Socialdemokraterne overraskede ved at i stedet vælge det sikre. Overraskende også, fordi Ole Bollesen aldrig har givet udtryk for, at han har ambitioner om at blive borgmester. Han har tværtimod afvist det i flere omgange overfor Lokalavisen, når han er blevet konfronteret med emnet.

Rutineret herre

Ole Bollesen, 65, er nuværende gruppeformand for den socialdemokratiske byrådsgruppe og tillige udvalgsformand for Udvalget for sundhed, ældre og social.

Den tidligere lektor på Rønde Gymnasium, der er cand. mag. i fagene historie, idræt og kommunikation og bor på Mols, er i gang med sin tredje periode i Syddjurs Byråd.

En sober socialdemokrat

Christian Haubuf siger, at han synes, Ole Bollesen vil være det naturlige valg.

"Ole Bollesen er en meget sober politiker, som i denne periode har formået at samle en ellers meget uhomogen socialdemokratisk byrådsgruppe om en fælles politik, hvor der bliver kigget på Syddjurs Kommune som helhed og ikke længere snakket øst og vest. Det er i høj grad Oles fortjeneste," siger Christian Haubuf.

Socialdemokratiet har ikke just overpræsteret under konstitueringsforhandlingerne ved de to seneste kommunalvalg i 2009 og 2013.

I 2013 gik det helt galt, da partiets forhandlingsdelegation overvurderede et ellers fint valgresultat, der gav partiet syv mandater til at sikre sig borgmesterposten, men uden at forstå, at den kun var til låns.

Det betød, at spidskandidat Jesper Mathiesen blev så skuffet, at han forlod politik på det første byrådsmøde og overlod stolen til stedfortræder Christian Haubuf.

Siden forlod partiets hit på spindesiden, Anette Quist Busk, partiet for at blive løsgænger.

"Ikke just en superstart, men Ole Bollesen formåede hurtigt at spore gruppen ind på fremtiden og det politiske, og det har han været dygtig til siden at fastholde," roser Christian Haubuf.

Handler om indflydelse

Han er ikke bange for, at Ole Bollesens soberhed bliver en hæmsko, når han skal ud og kæmpe valgkampen mod nuværende borgmester Claus Wistoft (V) og forgængeren i borgmesterstolen, SFs Kirstine Bille.

"Jeg tror, man undervurderer Ole Bollesen, hvis man på forhånd tror, at han vil tabe, fordi han er for pæn. Jeg er sikker på, at Ole med sit overblik og sin viden nok skal klare sig."

For Socialdemokratiet handler det om at gentage valgresultatet fra 2013 med syv mandater, fastslår Christian Haubuf.

"Det vil sikre os den nødvendige indflydelse i forhandlingerne, hvor vi med Ole Bollesen vil stå stærkt, fordi han netop repræsenterer denne soberhed, der gør, at vores modstandere tør tro på, at en aftale er en aftale."

Publiceret 27 January 2016 12:03