KV17 - debat Syddjurs:

Er skoletandlægen kun for Hornslet, Rønde og Ebeltoft?

Af Michael Skaaning Johansen, kandidat til KV17 for Det Radikale Venstre:

“I løbet af de sidste 14 dage er jeg blevet gjort opmærksom på, at der er flere forældre i vores kommune, primært dem i Ryomgård, Pindstrup, Kolind og Nimtofte, der skal bruge hele arbejdsdage på at få planlagt tiderne hos tandplejen, når vores børn bliver indkaldt.

Det kan derfor være en udfordring for flere at få det hele til at passe sammen, specielt når tiderne ligger midt på dagen.
Vi skal have alle med. Det at have gode tænder er mindst lige så vigtigt, når vi snakker inklusion.

Vores børn skal have den bedste start på livet, vi ved fra flere undersøgelser, der har været, at dårlige tænder kan føre til mobning, dårlig indlæring og dårlig søvn. Derfor skal vi tænke på en anden måde, så vi kan give alle børn og forældre de bedste muligheder.

Vi som forældre har klart ansvaret for at vores børn kommer til tandlægen. Men er det ikke på tide at tænke en ny løsning ind i kommunen.

Vi ved at tilflyttere blandt andet tænker over den samlede pakke omkring deres børn, herunder også tandplejen. Og hvis man bosætter sig i Hornslet, Rønde og Ebeltoft er der her en fordel.

Når vi tænker på, at vi snart får letbanen, så er det vidst også på tide, vi styrker mulighederne for, at nye familier også tænker længere ud, og ikke kun Hornslet og Rønde.

Jeg mener, at vi skal lave et forsøg, hvor vi får en mobil tandpleje, så den kan komme rundt i hele kommunen og lave de årlige eftersyn, Det skal være nemt for forældrene og børnene, til gavn for alle i hele kommunen.

I dag er der busser som vores skolebørn kan tage for at komme rundt, men det ville klart være en stor fordel, hvis de heller ikke glipper halve dage af deres skolegang.

For os handler det om mennesker, så lad os kigge på flere muligheder for at hjælpe mennesker, så vi gør det nemt for alle og komme til tandlægen.”

Publiceret 18 April 2017 09:55

Adresseavisen Syddjurs nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Adresseavisen Syddjurs
SENESTE TV

Kræftramte børn får tur i Djurs Sommerland

Normalt står hverdagen på hvile, lektier og ind i mellem blodprøver og kemo for 13-årige Mikkel G. Nielsen fra Galten. Men i dag får han sammen med andre kræftsyge børn fra Skejby Sygehus og deres familier mulighed for at glemme hverdagen lidt med en tur i Djurs Sommerland.

Det er Lions Club Aarhus Régina og Lions ungdomsklub Leo Club Aarhus Nord, der har arrangeret sommerturen til Djurs Sommerland.

"Jeg har glædet mig til i dag, fordi Lions Club har arrangeret, at vi unge kommer i Djurs Sommerland og hygger os og har det mega sjovt. Sådan nogle arrangementer kommer der tit nogle af for at vi skal glemme vores kemodage og have det sjovt," siger Mikkel G. Nielsen.

Væk fra hverdagen

Mikkel G. Nielsen fik i efteråret konstateret leukæmi. En lidt sjælden form, hvor det er t-cellerne, der ramt.

"De første otte måneder, har været hårde. Der har han fået blok-kure, som er en hård kemokur. Halvdelen af tiden har han været indlagt. Derfor er det rart at han nu er frisk nok til at være med i dag," fortæller Lis-Lotte Nielsen, som er mor til Mikkel.

Derfor er det også en Mikkel G. Nielsen, der har kørestolen med i dag, så han ikke bliver alt for træt. Men en af de vildeste forlystelser var alligevel øverst på dagens to-do liste, og blev som den første krydset af.

"Det er den sjoveste forlystelse der er herude. Det er fedt, det går så hurtigt, især det sving, der kommer i starten," fortæller 13-årige Mikkel G. Nielsen, der førhen har haft sæsonkort til forlystelsesparken.

Giver et afbræk

Det er 17. gang, at Lions Club har arrangeret turen for børnene og deres familier. Lions Club er verdens største private humanitære hjælpeorganisation. Pengene til sommerlandsturen kommer fra klubbernes kontingentkasse og fra aktivitetskassen – altså penge, de har tjent ved eksempelvis kræmmermarkeder, bankospil med mere.

”Formålet med den årlige udflugt er at give de sygdomsramte familier et afbræk fra en hverdag præget af sygdom. I løbet af dagen kan hele familien hygge sig og have det sjovt sammen i forlystelserne – et samvær, som der ikke altid er mulighed for på afdelingen. Samtidig får familierne mulighed for at møde andre familier i lignende situationer, og de får tid til at tale sammen og lære hinanden bedre at kende,” fortæller formand for Lions Club Aarhus Régina, Solvejg Kaae Hansen.