Unge:

DEMO-rådet har fundet identitet og fodfæste

I godt tre et halvt år har De Unges Demokratisk Valgte Råd - DEMO-rådet eksisteret og forsøgt at finde sin rolle som talerør for ungdommen. Formand Miriam Leander Petersen mener, at de nu er kommet igennem identitetskrisen

Af
Af Janni Kehlet Nielsen

Siden DEMO-rådet blev etableret i 2015, har den nu 18-årige Miriam Leander Petersen været en del af det, den første tid som næstformand og sidenhen som formand, en post hun fik for omkring 2 år siden. Rådet har været under udvikling lige fra starten, og det var noget af det, der gav hende blod på tanden.

“Det, at projektet var nystartet, tiltalte mig meget. Der var kun en titel, og vi skulle selv styre det og finde rammerne for, hvad vi skulle,“ siger Miriam Leander Petersen.

Det har været en rejse for ungdomsrådet at finde sin plads i det politiske rum i Syddjurs Kommune, men ifølge formanden er denne rejse nu veloverstået.

“Det hele har ændret sig meget undervejs. I starten ville vi lave events, som satte forkus på demokrati. Men vores arrangementer blev tit en fiasko, fordi der var ikke nok der deltog. Inden jul lavede vi så et krisemøde, hvor vi prøvede at finde ud af, hvordan vi kan gøre det bedre,” fortæller Miriam Leander Petersen.

Ingen kransekagefigur

En af de ting, der skal arbejdes med fremover er, hvordan rådet får mere indflydelse i de politiske processer.

“Vi har bare spurgt os selv, om vi var blevet lidt for meget en kransekagefigur, som bare blev hørt engang imellem. Vi har tænkt meget over, hvordan vi kommere mere med. Vi har efterhånden lært hele byrådet bedre at kende og fundet ud af, hvordan det fungerer. Nu vil vi gerne med til flere møder, og vi vil gerne høres noget mere,” lyder det fra formanden.

“Vi skal tidligere ind i processen, og politikerne skal henvende sig tidligere til os. Vi skal selvfølgelig også selv henvende os tidligere til dem, når vi synes, at vi skal på banen.”
Miram Leander Petersen ser positivt på samarbejdet med de lokale politikere.
“Samarbejdet med byrådet fungerer godt, og de har hele tiden været åbne for at have os med. De lytter til det, vi siger. Måske er de ikke altid enige, men vi mødes i dialog.”

Kultur skal prioriteres

Som ungdommens talerør har rådet fat i nogle punkter, som de mener skal prioriteres, for at de unge har det godt i Syddjurs.

“Det er så vigtigt at holde fast i kulturen. Når politikere gerne vil have børnefamilier til at flytte hertil, og de unge til at flytte tilbage. Der skal være noget for de unge, mens de er her, og der skal være noget, når de kommer tilbage. Blandt andet gode skoler, gode ungdomsuddannelser og et godt kulturliv. Desuden skal den offentlige transport fungere bedre, så man som ung kan komme med til arrangementer forskellige steder i kommunen,” siger Miriam Leander Petersen, der til daglig går i 3. G på Grenaa Gymnasiums samfundsfaglige linje.

Hun interesserer sig meget for det lokal -og ungdomspolitiske, og det er en interesse, der tager meget af hendes tid.

“Jeg har valgt ikke at have et arbejde ved siden af skolen, fordi jeg har DEMO-rådet som mit frivillige arbejde,” forklarer hun.

Fremtidens formand

Ungdomsrådet har ingen fast ramme for, hvornår man er for gammel til at sidde der, men folk stopper typisk i rådet, når de begynder at studere på videregående uddannelser. Den nuværende formand, er endnu ikke afklaret i forhold til sin fremtid i rådet.

“Jeg ved ikke helt, om det bliver et halvt år mere eller hele næste år, jeg skal fortsætte som formand for rådet,” fortæller Miriam Leander Petersen, der endnu ikke ved, hvad fremtiden skal bringe efter gymnasietiden.

Om lokalpolitik bliver en del af billedet er endnu svært at spå om.

“Jeg har da overvejet, hvordan det ville være selv at sidde i byrådet, men lige nu er der andre ting, jeg rigtig gerne vil i de her år, så det bliver i hvert fald ikke lige nu,” afslutter Miriam Leander Petersen.

Publiceret 20 April 2017 09:07

Adresseavisen Syddjurs nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Adresseavisen Syddjurs
SENESTE TV

Kræftramte børn får tur i Djurs Sommerland

Normalt står hverdagen på hvile, lektier og ind i mellem blodprøver og kemo for 13-årige Mikkel G. Nielsen fra Galten. Men i dag får han sammen med andre kræftsyge børn fra Skejby Sygehus og deres familier mulighed for at glemme hverdagen lidt med en tur i Djurs Sommerland.

Det er Lions Club Aarhus Régina og Lions ungdomsklub Leo Club Aarhus Nord, der har arrangeret sommerturen til Djurs Sommerland.

"Jeg har glædet mig til i dag, fordi Lions Club har arrangeret, at vi unge kommer i Djurs Sommerland og hygger os og har det mega sjovt. Sådan nogle arrangementer kommer der tit nogle af for at vi skal glemme vores kemodage og have det sjovt," siger Mikkel G. Nielsen.

Væk fra hverdagen

Mikkel G. Nielsen fik i efteråret konstateret leukæmi. En lidt sjælden form, hvor det er t-cellerne, der ramt.

"De første otte måneder, har været hårde. Der har han fået blok-kure, som er en hård kemokur. Halvdelen af tiden har han været indlagt. Derfor er det rart at han nu er frisk nok til at være med i dag," fortæller Lis-Lotte Nielsen, som er mor til Mikkel.

Derfor er det også en Mikkel G. Nielsen, der har kørestolen med i dag, så han ikke bliver alt for træt. Men en af de vildeste forlystelser var alligevel øverst på dagens to-do liste, og blev som den første krydset af.

"Det er den sjoveste forlystelse der er herude. Det er fedt, det går så hurtigt, især det sving, der kommer i starten," fortæller 13-årige Mikkel G. Nielsen, der førhen har haft sæsonkort til forlystelsesparken.

Giver et afbræk

Det er 17. gang, at Lions Club har arrangeret turen for børnene og deres familier. Lions Club er verdens største private humanitære hjælpeorganisation. Pengene til sommerlandsturen kommer fra klubbernes kontingentkasse og fra aktivitetskassen – altså penge, de har tjent ved eksempelvis kræmmermarkeder, bankospil med mere.

”Formålet med den årlige udflugt er at give de sygdomsramte familier et afbræk fra en hverdag præget af sygdom. I løbet af dagen kan hele familien hygge sig og have det sjovt sammen i forlystelserne – et samvær, som der ikke altid er mulighed for på afdelingen. Samtidig får familierne mulighed for at møde andre familier i lignende situationer, og de får tid til at tale sammen og lære hinanden bedre at kende,” fortæller formand for Lions Club Aarhus Régina, Solvejg Kaae Hansen.