Debat:

En politiopgave at beskytte Flemming Rose - men hvem skal betale?

Af Søren Iversen, forstander, Højskolen på Kalø:

“Fredag d. 1.9. havde vi – Højskolen på Kalø – udlejet vores Auditorium til privat formål.

Da jeg ankom til skolen kl. ca. 8.15, vrimlede det med politifolk. Adgangen til parkeringspladsen var med undtagelse af en enkelt blokeret af politiets biler, mens andre med og uden blåt blink fyldte op i landskabet inkl. en mandskabsvogn. Uniformklædte betjente, civilklædte betjente – anslået 10-12 i alt - og politihunde kredsede om den udlejede bygning, ligesom den tilgrænsende skov og højskolens park indgik i inspektionen.
Jeg var naturligvis slået af forundring over det uventede politiopbud og spurgte mig for på vores kontor. Her oplyste man mig om, at lejeren af vores auditorium – seniorer fra en landbrugsfaglig forening – skulle afvikle deres årlige sammenkomst og havde til lejligheden inviteret den tidligere JP-redaktør Flemming Rose, der skulle holde foredrag.

Efterhånden som politiets kontrol skred frem, blev det mere og mere besværligt at færdes for os, som har vores daglige gang på skolen - med en ikke ubetydelig besværliggørelse af udførelsen af vores arbejde som et uundgåeligt resultat. Hvad netop denne side af sagen angår kan vi naturligvis fremover tage vores forholdsregler i selve udlejningsaftalen. Og det vil vi gøre.

Men et mere principielt og efter min opfattelse meget vigtigere spørgsmål ligger uden for vores beslutningsdygtighed. Det drejer sig om anvendelsen af offentlige ressourcer til løsningen af den påkrævede politiopgave.
Jeg billiger fuldt ud, at beskyttelse af mennesker, der er udsat for trusler – det være sig terror- eller andre trusler - er en politiopgave. Man må til enhver tid afvise, at private vagtværn, security-folk eller lignende skal kunne varetage sådanne opgaver. Det er og bliver en politiopgave.

Men det er ikke indlysende, at disse opgaver skal betales af det offentlige, selvom politiet er en offentlig myndighed. Jeg vil derfor meget opfordre politikere og diverse beslutningstagere til at overveje, om det ikke bør være sådan, at når alle andre end offentlige myndigheder gør brug af personer, der kræver politibeskyttelse uanset årsagen til dette, bør arrangøren selv betale gildet. I det her beskrevne tilfælde burde det således være lejeren af vores auditorium, der som ansvarlig for arrangementet selv skulle betale for det kolossale politiopbud.

Politiet burde have mulighed for at udskrive en faktura til arrangøren, så politiet ikke bliver udsultet økonomisk og dermed mandskabsmæssigt af at skulle løse en overvågningsopgave, som en privat entreprenør eller lignende foranlediger.
Ganske uanset hvad man mener om Flemming Rose, der vel efterhånden i et stort antal danskeres bevidsthed kan betegnes som den personificerede ytringsfrihed – med eller uden rette – så burde der være enighed om, at også rekvirenter af Flemming Rose bærer et ansvar for ytrings- og forsamlingsfriheden og derved ikke bidrager til, at andre mennesker begrænses i deres frihed til at færdes og udføre deres arbejde på egne matrikler eller arbejdspladser, der kræver deres tilstedeværelse.”

Publiceret 06 September 2017 21:40

Adresseavisen Syddjurs nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Adresseavisen Syddjurs
SENESTE TV

Kræftramte børn får tur i Djurs Sommerland

Normalt står hverdagen på hvile, lektier og ind i mellem blodprøver og kemo for 13-årige Mikkel G. Nielsen fra Galten. Men i dag får han sammen med andre kræftsyge børn fra Skejby Sygehus og deres familier mulighed for at glemme hverdagen lidt med en tur i Djurs Sommerland.

Det er Lions Club Aarhus Régina og Lions ungdomsklub Leo Club Aarhus Nord, der har arrangeret sommerturen til Djurs Sommerland.

"Jeg har glædet mig til i dag, fordi Lions Club har arrangeret, at vi unge kommer i Djurs Sommerland og hygger os og har det mega sjovt. Sådan nogle arrangementer kommer der tit nogle af for at vi skal glemme vores kemodage og have det sjovt," siger Mikkel G. Nielsen.

Væk fra hverdagen

Mikkel G. Nielsen fik i efteråret konstateret leukæmi. En lidt sjælden form, hvor det er t-cellerne, der ramt.

"De første otte måneder, har været hårde. Der har han fået blok-kure, som er en hård kemokur. Halvdelen af tiden har han været indlagt. Derfor er det rart at han nu er frisk nok til at være med i dag," fortæller Lis-Lotte Nielsen, som er mor til Mikkel.

Derfor er det også en Mikkel G. Nielsen, der har kørestolen med i dag, så han ikke bliver alt for træt. Men en af de vildeste forlystelser var alligevel øverst på dagens to-do liste, og blev som den første krydset af.

"Det er den sjoveste forlystelse der er herude. Det er fedt, det går så hurtigt, især det sving, der kommer i starten," fortæller 13-årige Mikkel G. Nielsen, der førhen har haft sæsonkort til forlystelsesparken.

Giver et afbræk

Det er 17. gang, at Lions Club har arrangeret turen for børnene og deres familier. Lions Club er verdens største private humanitære hjælpeorganisation. Pengene til sommerlandsturen kommer fra klubbernes kontingentkasse og fra aktivitetskassen – altså penge, de har tjent ved eksempelvis kræmmermarkeder, bankospil med mere.

”Formålet med den årlige udflugt er at give de sygdomsramte familier et afbræk fra en hverdag præget af sygdom. I løbet af dagen kan hele familien hygge sig og have det sjovt sammen i forlystelserne – et samvær, som der ikke altid er mulighed for på afdelingen. Samtidig får familierne mulighed for at møde andre familier i lignende situationer, og de får tid til at tale sammen og lære hinanden bedre at kende,” fortæller formand for Lions Club Aarhus Régina, Solvejg Kaae Hansen.