KV17 - debat Syddjurs:

Wistoft og de mange milliarder

Af Thøger Pauli, kandidat til KV17 for Enhedslisten Syddjurs:

“Så kom der i dag (tirsdag 10. oktober, red.) i Hornslet Hallen for alvor gang i valgmøderne op til KV17.
Spændende at høre alle 11 partier og listers bud på, hvad der kan gøres, for at Syddjurs bliver mere attraktiv. Der var ikke enighed om, hvorvidt man kunne få 700 kroner tilbage i skat ved at sænke skatteprocenten mod til gengæld at skulle spare på budgettet. Og hvor er det så man kan spare? På børn, unge, skoler og ældre.

Men et spørgsmål fra undertegnede, om det ikke er en god idé at undersøge, hvad en gren af Letbanen til Tirstrup ville koste, nu hvor der kommer god gang i lufthavnen, fik borgmesteren op af stolen. Det ville være alt for dyrt, og lufthavnen skal først være rentabel, før man kan investere i en letbane. Hans tip var om 50 år, og i øvrigt ville det koste mindst 1 milliard. Nu er det jo sådan, at man er nødt til at turde investere, for at få resultater og fremgang. Det mener vi i Enhedslisten. Derfor går vi til valg under mottoet ”Gør Syddjurs lidt vildere”. Vi vil gerne satse og låne nogle penge, hvis det på den korte bane kan give et godt ”afkast” i form af bedre service, tilflyttere, turister og skatteydere.
I øvrigt er Claus Wistoft ofte meget rundhåndet, når han fremkommer med beløb på, hvad noget koster, specielt når det gælder om at skrue prisen op. Ingen ved lige nu, hvad det vil koste, så dette skal naturligvis undersøges, men kigger man på en tilsvarende strækning på 8 km letbane i Aarhus mellem Lisbjerg og Hinnerup med 10 stationer, så er denne anslået at ville koster 600 millioner. Ud til Tirstrup Lufthavn skal der slet ingen stationer være på den 8 km strækning, så prisen må skønnes at være mindre og langtfra 1 milliard.
Den samme diskussion havde vi, da vi på et indslag i TV2Østjylland diskuterede gendannelse af Kolindsund. Først sagde Wistoft, det ville koste 1 milliard, men dagen efter, da han havde sovet på det, så var det pludselig blevet til 2 milliarder, og så havde han endda hørt nogen snakke om 4. Det er rent gætteri og vildt mange penge for erstatning for 2000 ha landbrugsjord og et par sundgårde og en vej fra Fannerup til Lyngby. Det er naturligvis noget, der skal undersøges, for det er jo ikke guld, der dyrkes på i det afvandede Kolindsund, men våd landbrugsjord uden randzoner, der sætter sig 2 cm om året grundet afvanding af området.
Vores bud i Kolindsunds Venner er nærmere 500 millioner som en førstehåndsudgift, og herefter kommer indtægterne, som meget hurtigt let kan overstige etableringsudgifterne af Jyllands største sø. Turister, bosætning, erhverv, stigende ejendomsvurderinger og skatter fylder godt i regnskabet.
Men milliarderne ruller hen over scenen og kræver en nøje undersøgelse. Alt andet er rent gætværk.”

Publiceret 11 October 2017 10:24

Adresseavisen Syddjurs nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Adresseavisen Syddjurs
SENESTE TV

Kræftramte børn får tur i Djurs Sommerland

Normalt står hverdagen på hvile, lektier og ind i mellem blodprøver og kemo for 13-årige Mikkel G. Nielsen fra Galten. Men i dag får han sammen med andre kræftsyge børn fra Skejby Sygehus og deres familier mulighed for at glemme hverdagen lidt med en tur i Djurs Sommerland.

Det er Lions Club Aarhus Régina og Lions ungdomsklub Leo Club Aarhus Nord, der har arrangeret sommerturen til Djurs Sommerland.

"Jeg har glædet mig til i dag, fordi Lions Club har arrangeret, at vi unge kommer i Djurs Sommerland og hygger os og har det mega sjovt. Sådan nogle arrangementer kommer der tit nogle af for at vi skal glemme vores kemodage og have det sjovt," siger Mikkel G. Nielsen.

Væk fra hverdagen

Mikkel G. Nielsen fik i efteråret konstateret leukæmi. En lidt sjælden form, hvor det er t-cellerne, der ramt.

"De første otte måneder, har været hårde. Der har han fået blok-kure, som er en hård kemokur. Halvdelen af tiden har han været indlagt. Derfor er det rart at han nu er frisk nok til at være med i dag," fortæller Lis-Lotte Nielsen, som er mor til Mikkel.

Derfor er det også en Mikkel G. Nielsen, der har kørestolen med i dag, så han ikke bliver alt for træt. Men en af de vildeste forlystelser var alligevel øverst på dagens to-do liste, og blev som den første krydset af.

"Det er den sjoveste forlystelse der er herude. Det er fedt, det går så hurtigt, især det sving, der kommer i starten," fortæller 13-årige Mikkel G. Nielsen, der førhen har haft sæsonkort til forlystelsesparken.

Giver et afbræk

Det er 17. gang, at Lions Club har arrangeret turen for børnene og deres familier. Lions Club er verdens største private humanitære hjælpeorganisation. Pengene til sommerlandsturen kommer fra klubbernes kontingentkasse og fra aktivitetskassen – altså penge, de har tjent ved eksempelvis kræmmermarkeder, bankospil med mere.

”Formålet med den årlige udflugt er at give de sygdomsramte familier et afbræk fra en hverdag præget af sygdom. I løbet af dagen kan hele familien hygge sig og have det sjovt sammen i forlystelserne – et samvær, som der ikke altid er mulighed for på afdelingen. Samtidig får familierne mulighed for at møde andre familier i lignende situationer, og de får tid til at tale sammen og lære hinanden bedre at kende,” fortæller formand for Lions Club Aarhus Régina, Solvejg Kaae Hansen.