RV17:

Klar til folkeafstemning om Akutlægebilens placering?

Venstres regionsrådsmedlem Jørgen Winther fortaler for, at akutlægebilen får faste base i Kolind

Af
Af Lars Norman Thomsen

Er det utidig indblanding i en lokal debat, at Venstres regionsrådsmedlem Jørgen Winther nu genopliver en gammel kamp om akutlægebilens placering?

“Nej, bestemt ikke,” siger Jørgen Winther selv.

“Jeg mener, at det var et flot stykke politisk lobbyarbejde fra Norddjurs borgmester Jan Petersens (S) tilbage i 2012, som dengang pludselig fik et flertal i Regionsrådet til at ændre holdning.”

“Respekt for politisk lobbyarbejde. Både Jan Petersen og jeg er gamle folketingsmedlemmer, og vi kender begge spillereglerne, men det var alligevel mærkeligt, det der skete tilbage i 2012, hvor der ellers var flertal for en fast placering til akutlægebilen i Kolind midt på Djursland. Det skiftede lige pludselig, så der endte med at være flertal for Grenaa.”

Foreslår folkeafstemning

Jørgen Winther vil i det nye Regionsråd stille forslag om, at diskussionen om akutlægebilens placering bliver lagt ud til en folkeafstemning.

“Dansk Folkeparti rejser i februar 2018 et forslag i Folketinget, der skal give mulighed for , at kommunerne kan tage borgerne med på råd i særlige politiske spørgsmål, og det kan ske ved folkeafstemninger,” siger Jørgen Winther.

“Jeg har sagt til medlemmer af Venstres folketingsgruppe, at regionerne bør tages med i forslaget, så også de får mulighed for at lave folkeafstemninger”

Jørgen Winther vil, når lovforslaget er vedtaget i Folketinget, foreslå Regionsrådet - hvis han da bliver genvalgt - at akutlægebilens placering fluks sendes til en folkeafstemning på Djursland.

“Jeg er ret sikker på, at Kolind vil få flest stemmer, og det er også rimeligt,” siger Winther, der har en fortid på Christiansborg, som varede 20 år.

Køber ikke argumenter

Jørgen Winthers kollega i Regionsrådet, Niels Erik Iversen (S), fastholder stadig, at akutlægebilens base skal være parkeringspladsen ved Grenaa Sundhedshus.

Niels Erik Iversen fremhæver placeringen i Grenaa som den klart mest oplagte, fordi Grenaa har Djurslands største virksomheder samlet, er Djurslands største by og har Grenaa Havn.

Alt andet lige er behovet for akutlægebilen størst her.

“Er det rimeligt, at folk på Mols og Helgenæs skal vente 28-29 minutter på at akutlægebilen når frem, fordi den skal komme fra Grenaa. Responstiden er simpelthen for lang, og derfor er Kolind langt den bedste placering, fordi det herfra er muligt at komme hurtigt til alle egne af Djursland,” siger Jørgen Winther.

SF Syddjurs støtter

Jørgen Winther har allieret sig med SF Syddjurs, hvor regionrådskandidat Eigil Holm Nielsen, der selv bor i Knebel, og borgmesterkandidat Kirstine Bille støtter Winthers bestræbelser på at få afklaret akutlægebilens placering ved en folkeafstemning.

“Der er intet nyt i, at vi i SF gerne ser akutlægebilen flyttet til Kolind. Det har vi sådan set sagt hele tiden, selv om debatten gik i stå efter sidste valg.”

“ Vi bakker klart op om Jørgen Winthers forsøg på at stable en folkeafstemning på benene, men først afventer vi lige, om Folketinget vil give Regionsrådet denne mulighed,. Det ved vi jo ikke endnu,” siger Kirstine Bille.

Publiceret 10 November 2017 08:21

SENESTE TV