KV17 - debat Syddjurs:

Skal bedstefar bestemme alt? - Vi skal have de unge til stemmeurnerne

Af Morten Siig Henriksen, byrådskandidat for SF i Syddjurs:

"48,8 procent af de 22-29-årige stemte ved sidste kommunalvalg i Syddjurs. Det er et kæmpe demokratisk problem, at vi har så mange unge, der ikke synes, at det er umagen værd at sætte deres kryds. Alligevel så forstår jeg godt de unge, der mener, at kommunalvalget er ligegyldigt.
De mangler nemlig nogle unge at spejle sig i. Nogen der forstår, hvordan deres hverdag ser ud, og hvilke problemer de går rundt med. Alderssammensætningen i byrådet gør, at byrådsmedlemmerne kan have svært ved at følge med i, hvordan det er at gå i folkeskolen eller på en ungdomsuddannelse i dag.
Dertil mangler de unge at blive inkluderet i politikudviklingen. Der har lige været en ungerigsdag, hvor 27 unge fik indflydelse på, hvordan 50.000 skulle prioriteres til forskellige ungeprojekter. Dagen var en stor succes, og man kunne tydeligt se, hvordan de unge tog opgaven seriøst og satte sig ind i sagerne. Men ungeinddragelse skal jo ikke kun være en dag om året.
Jeg savner den reelle indflydelse på politikudviklingen. Jeg savner velfungerende elevråd rundt på skolerne, hvor unge spiller en aktiv rolle bl.a. i, hvordan undervisningen skal tilrettelægges. Vi bør vise, at demokrati er noget for alle, også selvom man ikke er fyldt 18 år.
Ambitionerne og indsatsen for de unges deltagelse skal hæves. Hvis vi kigger på andre kommuner, er de langt foran Syddjurs. Middelfart Kommune gjorde ved sidste valg en kæmpe indsats for at få de unge med.
Man tildelte det lokale ungeråd 100.000 kr. alene med den hensigt at få de unge til at interessere sig for nærdemokratiet og hæve stemmeprocenten. Pengene blev brugt til ung-til-ung undervisning, kampagnevideoer, valgdebatter og en valgfest. Hvad var resultatet så? Jo, en 10 procentpoint stigning i stemmeprocenten blandt de unge. Det kan altså lade sig gøre."

Publiceret 18 November 2017 19:33

SENESTE TV