Jan Petersen:

“Vi har en økonomisk udfordring”

Norddjurs Kommune oplever en nettotilflytning af mennesker på overførselsindkomst, mens til gengæld de, der tjener de højeste indkomster ved deres arbejde i kommunen, betaler skat til en anden kommune

Af
Af Lars Norman Thomsen

Norddjurs borgmester Jan Petersen (S) og viceborgmester Claus Wistoft (V) i Syddjurs Kommune var enige om, at der er meget at glædes over lige nu i de to kommuner og samlet set for Djursland, da de aflagde årsberetning ved Business Djurslands nytårskur fredag eftermiddag i Kalø Golfklubs restaurant ved anlægget i Ugelbølle.

Claus Wistoft, der vikarierede for den ny borgmester Ole Bollesen som var optaget af andre gøremål, kunne gentage en række af de økonomiske nøgletal, som lige nu influerer positivt på Syddjurs økonomien. Nøgletal, som samme Bollesen ved en tilsvarende nytårskur på Fuglsøcentret tidligere på dagen foran 130 deltagere fra det syddjurske erhvervsliv og mange nye lokalpolitikere også havde fremhævet: stigende befolkningstal og stor efterspørgsel efter byggegrunde i kommunen, voksende beskæftigelse og etablering af nye virksomheder.

I 2017 så 117 nye virksomheder således dagens lys i Syddjurs.

Deres chancer for at overleve ser fine ud. Overlevelsesraten er på 70 procent efter tre år, ifølge Syddjurs Kommunes embedsværk.

Claus Wistoft (V) måtte ved årsskiftet afgive borgmesterkontoret til Ole Bollesen (S), men den detroniserede borgmester var alligevel i fint humør, fordi Syddjurs kommune er i god økononmisk gænge og rykker på afgørende økonomiske parametre i disse år

Claus Wistoft (V) måtte ved årsskiftet afgive borgmesterkontoret til Ole Bollesen (S), men den detroniserede borgmester var alligevel i fint humør, fordi Syddjurs kommune er i god økononmisk gænge og rykker på afgørende økonomiske parametre i disse år

En økonomisk udfordring

Jan Petersen havde tilsvarende mange optimistiske ting at sige om Norddjurs.

Han fremhævede den overståede valgkamp, hvor var det var lykkedes politisk at komme til en fælles forståelse af nødvendigheden af en balance mellem by og land.

Udsigterne for Grenaa Havn ser også gode ud.

“Grenaa Havn gør det godt, og lad mig her fastslå en gang for alle, at Grenaa Havn ikke kun er Grenaas, men hele Djurslands havn,” lød det fra Jan Petersen, der også fremhævede det nu fusionerede Grønne Museum ved Gl. Estrup som en vellykket motor for den turismeindustri, som er så vigtig for hele Djursland, på linje med de tiltag, der er i gang på Kattegatcentret.

“Norddjurs er til gengæld udfordret på det økonomiske område, fordi de, der tjener de højeste indkomster ved deres daglige arbejde i Norddjurs Kommune, betaler skat i en anden kommune, flere af dem i Syddjurs,” forklarede Jan Petersen.

“Samtidig har vi en nettotilflytning af folk på overførselsindkomst, og det giver en ubalance, som vi vil bringe op som en problemstilling i de rigtige fora. Det kan jeg godt afsløre her,” sagde Jan Petersen.

Med rette fora mente han velsagtens Kommunernes Landsforening og i forhold til diskussionen uden ende: de kommunale udligningsordninger.

Formand for Business Djursland, Bjarne ’Campingfatter’ Nielsen, overrakte Business Djurslands første Erhvervspris til direktør Laila Qvist, Kystvejens Hotel og Konferencecenter, ved nytårskuren. Alle fotos: Lars Norman Thomsen

Formand for Business Djursland, Bjarne ’Campingfatter’ Nielsen, overrakte Business Djurslands første Erhvervspris til direktør Laila Qvist, Kystvejens Hotel og Konferencecenter, ved nytårskuren. Alle fotos: Lars Norman Thomsen

Erhvervspris til Kystvejen

Formand for Business Djursland, Bjarne 'Campingfatter' Nielsen, afsluttede nytårskuren ved at overrække Erhvervsprisen til direktør Laila Qvist, Kystvejens Hotel og Konferencecenter, der fik godt 20 procent af de afgivne stemmer blandt de 21 Gazeller på Djursland, som var indstillet til den første Erhvervspris i Business Djurslands (fusion af Djurslands Erhvervsråd og Syddjurs Erhvervsforening) snart etårige historie.

Sammen med stemmerne fulgte denne karakteristik af Kystvejens Konferencecenter, fortalte Bjarne 'Campingfatter' Nielsen:
“Det er et hyggeligt sted at komme, og det er med til at repræsentere Djursland på en positiv måde for gæster udefra. Samtidig er det fedt, at virksomheder har deres daglige gang i huset. Her er ikke bare liv - her er erhvervsliv.”

Business Djursland blev stiftet 7. februar 2017.

Publiceret 11 January 2018 13:20

Adresseavisen Syddjurs nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Adresseavisen Syddjurs
SENESTE TV

Kræftramte børn får tur i Djurs Sommerland

Normalt står hverdagen på hvile, lektier og ind i mellem blodprøver og kemo for 13-årige Mikkel G. Nielsen fra Galten. Men i dag får han sammen med andre kræftsyge børn fra Skejby Sygehus og deres familier mulighed for at glemme hverdagen lidt med en tur i Djurs Sommerland.

Det er Lions Club Aarhus Régina og Lions ungdomsklub Leo Club Aarhus Nord, der har arrangeret sommerturen til Djurs Sommerland.

"Jeg har glædet mig til i dag, fordi Lions Club har arrangeret, at vi unge kommer i Djurs Sommerland og hygger os og har det mega sjovt. Sådan nogle arrangementer kommer der tit nogle af for at vi skal glemme vores kemodage og have det sjovt," siger Mikkel G. Nielsen.

Væk fra hverdagen

Mikkel G. Nielsen fik i efteråret konstateret leukæmi. En lidt sjælden form, hvor det er t-cellerne, der ramt.

"De første otte måneder, har været hårde. Der har han fået blok-kure, som er en hård kemokur. Halvdelen af tiden har han været indlagt. Derfor er det rart at han nu er frisk nok til at være med i dag," fortæller Lis-Lotte Nielsen, som er mor til Mikkel.

Derfor er det også en Mikkel G. Nielsen, der har kørestolen med i dag, så han ikke bliver alt for træt. Men en af de vildeste forlystelser var alligevel øverst på dagens to-do liste, og blev som den første krydset af.

"Det er den sjoveste forlystelse der er herude. Det er fedt, det går så hurtigt, især det sving, der kommer i starten," fortæller 13-årige Mikkel G. Nielsen, der førhen har haft sæsonkort til forlystelsesparken.

Giver et afbræk

Det er 17. gang, at Lions Club har arrangeret turen for børnene og deres familier. Lions Club er verdens største private humanitære hjælpeorganisation. Pengene til sommerlandsturen kommer fra klubbernes kontingentkasse og fra aktivitetskassen – altså penge, de har tjent ved eksempelvis kræmmermarkeder, bankospil med mere.

”Formålet med den årlige udflugt er at give de sygdomsramte familier et afbræk fra en hverdag præget af sygdom. I løbet af dagen kan hele familien hygge sig og have det sjovt sammen i forlystelserne – et samvær, som der ikke altid er mulighed for på afdelingen. Samtidig får familierne mulighed for at møde andre familier i lignende situationer, og de får tid til at tale sammen og lære hinanden bedre at kende,” fortæller formand for Lions Club Aarhus Régina, Solvejg Kaae Hansen.