Kommentar:

Politisk paradigmeskift

Af
Af Lars Norman Thomsen

redaktør:

Det gamle byråd har takket af, og et nyt er så småt trådt til.

Gennemsnitsalderen er med et raslet ned, så det nu er den gamle garde med Wistoft, Bollesen og Bille, der trækker gennemsnittet op.

Nu er ungdom ikke i sig selv en kvalitet. Hellere en solid politisk oldboy end en ung og skabagtig brushane, som er til fals for alle mulige og umulige dumrian-argumenter.

Men der er alligevel grund til at nære store forventninger til det nye hold, som trådte ind i byrådet ved årsskiftet.
De er garanter for skabelsen af en ny politisk kultur, og det er der behov for.

Alt for mange i det gamle byråd opløftede deres røst for sjældent eller aldrig, og man fornemmede ikke, om de overhovedet havde et politisk projekt.

Dermed overlod de scenen til de scenevante 7-8 politikere på de åbne byrådsmøder.

Byrådet kom til at minde for meget om en tante-bestyrelse, og det kom beskæmmende til udtryk ved, at et par stykker - to af de mest åbenmundede - i flokken glimrede alt for meget ved deres fravær i det sidste år.
Når man som politiker efterlader et rum, der er tom for idéer, sker der to ting.

De åbenmundede politikere får for nemt spil og bliver for sjældent udfordret.

Embedsmændene står ved havelågen klar til at møve sig ind i det tomrum, som de vage politikere har efterladt.
Borgerne kan have en berettiget forventning om, at sådan bliver det ikke de næste fire år.

De 12 nyvalgte virker ikke til at stikke op for bollemælk. De kan være med til at give debatterne i byrådssalen en tiltrængt renæssance og skabe en ny dynamik i det politiske arbejde.

Indbyrdes har de under valgkampen skabt personlige relationer, som er så nødvendige for en politiker, der ikke vil gå i et med tapetet.

Netop de personlige relationer bør gøre, at de 'gamle' politikere og embedsværket kan forvente at blive udfordret langt mere end det var tilfældet i det gamle byråd.

Lakmusprøven for de nye bliver deres tilgang til borgerne og lokaldemokratiet, som ikke er lig med erhvervsforeninger, tilflyttere og distriktsråd.

Her har for mange af de gamle fortsat en forståelsesbrist, og det er her, at de nye skal kunne gøre en lokaldemokratisk forskel.

Publiceret 12 January 2018 06:00

Adresseavisen Syddjurs nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Adresseavisen Syddjurs
SENESTE TV

Kræftramte børn får tur i Djurs Sommerland

Normalt står hverdagen på hvile, lektier og ind i mellem blodprøver og kemo for 13-årige Mikkel G. Nielsen fra Galten. Men i dag får han sammen med andre kræftsyge børn fra Skejby Sygehus og deres familier mulighed for at glemme hverdagen lidt med en tur i Djurs Sommerland.

Det er Lions Club Aarhus Régina og Lions ungdomsklub Leo Club Aarhus Nord, der har arrangeret sommerturen til Djurs Sommerland.

"Jeg har glædet mig til i dag, fordi Lions Club har arrangeret, at vi unge kommer i Djurs Sommerland og hygger os og har det mega sjovt. Sådan nogle arrangementer kommer der tit nogle af for at vi skal glemme vores kemodage og have det sjovt," siger Mikkel G. Nielsen.

Væk fra hverdagen

Mikkel G. Nielsen fik i efteråret konstateret leukæmi. En lidt sjælden form, hvor det er t-cellerne, der ramt.

"De første otte måneder, har været hårde. Der har han fået blok-kure, som er en hård kemokur. Halvdelen af tiden har han været indlagt. Derfor er det rart at han nu er frisk nok til at være med i dag," fortæller Lis-Lotte Nielsen, som er mor til Mikkel.

Derfor er det også en Mikkel G. Nielsen, der har kørestolen med i dag, så han ikke bliver alt for træt. Men en af de vildeste forlystelser var alligevel øverst på dagens to-do liste, og blev som den første krydset af.

"Det er den sjoveste forlystelse der er herude. Det er fedt, det går så hurtigt, især det sving, der kommer i starten," fortæller 13-årige Mikkel G. Nielsen, der førhen har haft sæsonkort til forlystelsesparken.

Giver et afbræk

Det er 17. gang, at Lions Club har arrangeret turen for børnene og deres familier. Lions Club er verdens største private humanitære hjælpeorganisation. Pengene til sommerlandsturen kommer fra klubbernes kontingentkasse og fra aktivitetskassen – altså penge, de har tjent ved eksempelvis kræmmermarkeder, bankospil med mere.

”Formålet med den årlige udflugt er at give de sygdomsramte familier et afbræk fra en hverdag præget af sygdom. I løbet af dagen kan hele familien hygge sig og have det sjovt sammen i forlystelserne – et samvær, som der ikke altid er mulighed for på afdelingen. Samtidig får familierne mulighed for at møde andre familier i lignende situationer, og de får tid til at tale sammen og lære hinanden bedre at kende,” fortæller formand for Lions Club Aarhus Régina, Solvejg Kaae Hansen.