Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Trafik. Letbanen - også for Djursland

Kirstine Bille (SF)

viceborgmester, Syddjurs

Mads Nikolajsen (SF)

kommunalbestyrelsen, Norddjurs

LÆSERBREV Når letbanen åbner, er det Danmarks største trafikfornyelse i mange, mange år.

Uanset forsinkelse: Den rummer storbyløsninger, by-til-by-løsninger og landdistrikt-løsninger. Den binder en ny Skejbylinje og jernbanerne til Odder og Grenaa sammen.

Den kopieres allerede i Odense og København, og den fortjener at udbygges mere også i Østjylland.

SF er gået forrest for og med projektet. Godt, at omegnen hjalp Aarhus med at få den igennem landspolitisk.

Lokalt på Djursland bliver det et spring fremad i mobilitet.

Her har vi lavet vores egne fremskridt: På stationerne Hornslet, Mørke, Ryomgaard og Kolind er store opslag, der fortæller om den ny stationsindretning og de ekstra pendlermuligheder. Cykel-P, pendler-P, el-cykel-tilbud, bus-kobling, alt hvad der understøtter bæredygtig mobilitet.

Langs hele strækningen er bosætningsmulighederne forbedret. Trustrup station er ombygget, Grenaa har udvidet bybus, Auning får pendlerbus til Hornslet, og snart åbner også nye stationer ved Thorsager og Hessel.

Vi har fulgt mobilitetsplan Djursland i omstillingen. Lavet af kommunerne sammen med region Midtjylland og Midttrafik, med inddragelse af en masse engagerede borgere. I en proces, som er intet mindre end en udvidelse af demokrati og deltagelse.

Nu mangler vi bare letbanen!

Og vi mangler opbakning fra ejerne Aarhus Kommune (hovedejer) og regionen dér ,hvor Djursland har andre interesser end Aarhus.

Vi skifter nu fra dur til mol. Vi er i måned 16 med banelukning og aner ikke, hvor længe den fortsætter. Vi håber ydmygt, at letbanen når Djursland i 2018.

Men vi er også bekymrede for vores plads i letbanehelheden, når den er startet:

Aarhus kommune vil nu åbne en ny ’trængsels-linje’ Aarhus H–Aarhus Ø, der kører 1.100 m ud på Aarhus Ø, og har afsat pengene til 2018.

Fremrykning sker uden dialog med nogen letbaneparter. Trængsel langs Aarhus Havn kan ramme alle andre linjer. Odder-Skejby og Grenaa-Aarhus H kan få problemer med tog til tiden.

Aarhus kæmpede energisk og fik godkendt kørsel ’på sigt’ langs havnefronten. Det har ejeren opgivet på andre strækninger. Der er ikke toiletter i tango-togene, selvom køretiden bliver næsten som før. Det nødvendige analysearbejde af muligheden for gennemkørende letbanetog Hornslet-Lystrup-Aarhus interesser heller ikke Aarhus.

Ejerne Aarhus Kommune og regionen har svigtet her. Vi adresserer jer direkte: Der et kinesisk æske system med Letbanebestyrelse, ledelse og Letbane IS og trafikselskab. Ejerne har magten, I er med i alle æsker.

Der er mere: Til februar kommer nye takster i Vestdanmark. Priserne vest for Storebælt harmoniseres.

Det oplæg, der arbejdes ud fra, giver prisstigninger for daglige brugere Aarhus-Grenaa på 200 kr./måned og for Ryomgaard-Aarhus på 85 kr./måned. Mobil-klippekortet bliver dyrere i hele regionen. Nogle vinder og nogle taber ved harmonisering.

De fleste som pendler på længere stræk på letbanen bliver tabere. Men at åbne Djurslandbanen med prisstigninger er uklogt.

Vi foreslår, at Djursland tilgodeses bedre i Danmarks største fornyelse af mobilitet ved at:

1. Aarhus sætter Aarhus Ø-trængselslinjen på stand-by de første indkøringsår – indtil vi kommer videre også med andre udvidelser.

2. Ejerne begynder målrettet planlægning af gennemgående forbindelse Hornslet-Lystrup-Aarhus. Så både store strømme (Aarhus-omegn) og lange rejser (Grenaa-Kolind-Aarhus H) tilgodeses.

3. Regionen sikrer periodekort-pris uden prisstigning i de første indkøringsår.

4. Trafikministeren anerkender Midttrafiks mobilklippekort i de første indkøringsår.

5. Ejerne og Midttrafik nedsætter et brugerråd for Djurslands letbanebetjening, så de berørte kommuner og involverede borgere og aktører er med, i forlængelse af mobilitetsplan Djursland.

Velkommen til letbanen til Djursland!

Publiceret: 08. November 2017 15:30

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Adresseavisen Syddjurs

ANNONCER
Se flere
Adresseavisen Syddjurs
Seneste
Adresseavisen Syddjurs
Mest læste
Adresseavisen Syddjurs
112
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt