Modelfoto:

Modelfoto: Adobe Stock

Corona godt for noget: Antallet af indbrud i Syddjurs er styrtdykket

Rekordlavt antal indbrud i private hjem, og færre er utrygge

Hvis man følger med i politiets døgnrapporter, har man i første halvdel af 2020 kunnet bemærke, at der har været langt færre indbrud i private hjem end normalt.

Det bliver bekræftet af nye tal fra Bo Trygt, der viser, at antallet af indbrud er rekordlavt i Østjylland og hele landet. Antallet af indbrud i Danmark er faldet med 43 procent fra 4.947 i 2. kvartal 2019 til 2.826 i samme periode i år.

I flere af de østjyske kommuner, Jyllands-Postens Lokalaviser dækker, er faldet endnu mere markant.

I Syddjurs er tallet faldet dramatisk fra 68 til 12, og i både Favrskov og Skanderborg var der sidste år i samme periode tre gange så mange indbrud. Favrskov er faldet fra 39 til 13, og Skanderborg er gået fra 65 til 22.

Norddjurs har registreret et mindre fald fra 23 til 18, og endelig er der Aarhus, som naturligvis på grund af størrelsen har flest indbrud, men også har oplevet et stort fald fra 295 til 176.

Antallet af indbrud har været faldende i en årrække, men som noget nyt ser kurven for danskernes utryghed også ud til endelig at være knækket. Fra 2005 til 2009 steg antallet af indbrud eksplosivt, og samtidig blev dobbelt så mange utrygge ved at få indbrud i boligen. Omkring 25 procent af danskerne har siden da været utrygge ved at få indbrud, men det tal er i år faldet til under 20 procent.

"Indbrudstallet er på et historisk lavt niveau. Samtidig ser det ud til, fremskridtene også påvirker danskernes tryghed i positiv retning. Det er meget glædeligt, selvom udviklingen i de seneste måneder er sket på en kedelig baggrund, nemlig coronapandemien, som ingen af os har kunnet planlægge. Nu gælder det imidlertid om at holde fast, så vi fortsat kan holde indbrudstyvene fra døren," siger Britt Wendelboe i en pressemeddelelse fra Bo Trygt.

I Sverige, hvor man ikke har lukket samfundet ned på samme måde, har man ikke oplevet samme nedgang.

"Dét, der har virket mod indbrud under coronanedlukningen i Danmark, er dét, der stadig virker – nemlig at vores hjem ser beboede ud, og at vi hjælper hinanden i kvarteret. Vi ved også fra undersøgelser, at der er sammenhæng mellem gode naborelationer og tryghed. Det har en effekt, når vi gør en holdindsats i hverdagen, hæver blikket fra vores egen baghave og dyrker fællesskabet," siger Laura Bjerre Munch, projektchef i Realdania og en del af Bo Trygt.

jr

Publiceret 13 July 2020 14:19