Arkivfoto.

Fejl førte til voldsom gaseksplosion:

Håndværker fra Djursland idømt stor bøde

Ejeren af en lille vvs-virksomhed på Syddjurs er blevet idømt en bøde på 40.000 kroner for at have sjusket med sikkerheden, da gasvandvarmer endte med at eksplodere, så en aarhusiansk kvinde fik flere forbrændinger på kroppen

Af
Jeppe Rafn

En dengang 45-årig Tine Bay fra Risskov kom voldsomt til skade, da hun tilbage i 2018 kom ud for en eksplosionsulykke i sit sommerhus i Fuglslev ved Ebeltoft. 39 procent af hendes krop var ramt af dybe andengrads- og tredjegradsforbrændinger, og hun nåede at være indlagt i 50 dage på Odense Universitetshospital. Det fortalte hun tilbage i starten af september til Lokalavisen Aarhus.

Onsdag oplyser Østjyllands Politi i en pressemeddelelse, at retten i Randers har idømt den 65-årige ejer af den lille vvs-virksomhed på Syddjurs, der måneden før ulykken havde sat en gasvandvarmer op, skyldig i at have sjusket med sikkerheden. Det var en af hans ansatte, der havde installeret gasvandvarmeren, som viste sig at lække gas. Det forårsagede eksplosionen, da kvinden tændte et stearinlys i sommerhuset. 

Sikkerhedsstyrelsen anmeldte sagen, der blev efterforsket af Østjyllands Politis afdeling for særlige sager. Efterforskningen og særlige gastekniske undersøgelser viste, at der var sket flere alvorlige fejl under opsætningen af gasvandvarmeren, og at sikkerhedskravene ikke var opfyldt, oplyses det i pressemeddelelsen. 

Blandt andet var der ikke foretaget den korrekte kontrol og afprøvning, installationen var på flere punkter sket i strid med vejledningen, og den var heller ikke anmeldt til sikkerhedsstyrelsen, som den ifølge loven skal.

Retten fandt, at den 65-årige ejer af den lille vvs-virksomhed fra Syddjurs, var skyldig i fire ud af fem punkter i tiltalen, og at det var ham, der personligt skulle dømmes.

”Sagen viser, at man som autoriseret håndværker har et stort ansvar for at overholde de sikkerhedskrav, der er, og at det kan få en alvorlig konsekvens, hvis man ikke gør det. Væsentligt ved dommen er, at det er ejeren af virksomheden, der holdes personligt ansvarligt, ” siger specialanklager Jan Østergaard i pressemeddelelsen.

Lokalavisen har efterfølgende talt med specialanklageren, som fortæller, at det netop var et stort spørgsmål i sagen, om den skulle køre mod virksomheden eller ejeren.

"Han har 9-10 ansatte, og det er nogenlunde der, grænsen går for, om man kører mod selskabet eller ejeren personligt. Vi var ikke i tvivl om, at vi ville køre sagen mod ejeren, og det sagde byretten god for. Han skal sørge for, at hans udsendte medarbejdere er ordentligt uddannede," siger Jan Østergaard.

"Det har også været overvejet, om den ansatte (der installerede gasvandvarmeren) skulle tiltales, men det gør man sjældent mod lønansatte. Han forklarede i retten, at han ikke helt var hjemme i fagområdet, han var sendt ud i, og han har ikke handlet abnormt," siger Jan Østergaard.

Specialanklageren oplyser, at ejeren af vvs-virksomheden erklærede sig uskyldig og gjorde gældende, at virksomheden ikke havde ansvaret for sikkerheden, fordi kunden selv havde købt apparatet og bedt om at få det installeret.

"Dommen slår fast, at virksomheden har ansvaret. Ham der havde lavet de lavet de gastekniske undersøgelser for Sikkerhedsstyrelsen vidnede i retten, og det var på hans forklaring, der skete domfældelse."

Den 65-årige virksomhedsejer har anket dommen, som derfor nu går videre til Vestre Landsret og formentlig bliver berammet inden sommerferien.

Der kører også en civil retssag mellem Tine Bay og ejeren af vvs-virksomheden, men den er sat på hold, indtil der er en endelig afgørelse fra Vestre Landsret.

Publiceret 06 January 2021 15:02