Tre slags narkotika i dødsbilists blodprøve

30-årig mand fra Favrskov var påvirket af narko, da han efter Beach Party i Grenaa kørte galt og dræbte tysk ægtepar med sin bil.

Artiklens øverste billede
Vejen ved Ålsø var efter ulykken lørdag aften spærret i flere timer, mens redningsarbejdet stod på. Foto: presse-fotos.dk

Kokain, ecstasy og THC - det dominerende euforiserende stof i cannabis.

Det havde en 30-årig mand fra Hinnerup i Favrskov Kommune indtaget før han sammen med en 32-årig kammerat satte sig bag rattet i en sort VW Golf sent lørdag aften efter at have været til Beach Party på stranden i Grenaa. Få minutter senere gik det galt, da den 30-åriges bil på Århusvej ved Ålsø endte i den forkerte vognbane og kørte frontalt sammen med et tysk ægtepar i en rød BMW stationcar på vej til Stenafærgen i Grenaa og ferie i Sverige - en 74-årig mand og en 62-årig kvinde.

Jeg er pisse ked af det, jeg har gjort – jeg har været i behandling et par gange i år, men er faldet i et par gange i den sidste måneds tid, og det beklager jeg

30-årig mand fra Hinnerup

De blev begge dræbt på stedet, mens den 30-årige slap med fire brækkede ribben og hans to år ældre kammerat brækkede et kraveben.

Dokumentation fremlagt

Dokumentationen om narkoindtagelsen kom frem i et nyt grundlovsforhør onsdag i retten i Randers med den 30-årige som sigtet for uagtsomt dobbelt trafikdrab under særligt skærpende omstændigheder og kørsel i narkopåvirket tilstand.

»Jeg er pisse ked af det, jeg har gjort – jeg har været i behandling et par gange i år, men er faldet i et par gange i den sidste måneds tid, og det beklager jeg.«

Sådan lød det fra den 30-årige mand fra Hinnerup i retten i Randers onsdag. Han kom haltende og tydeligt brødbetynget ind i retslokalet.

Anklager Mathilde Paulsen uddybede sigtelsen i retten ved at sige, at han var sigtet for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder ved at have indtaget THC, kokain og ecstasy i et omfang, der oversteg bagatelgrænsen, og ved at undlade at optræde hensynsfuldt og agtpågivende i trafikken, hvorved føreren og passageren af den påkørte bil døde af sine kvæstelser ved færdselsulykken.

Erklærede sig skyldig

Efter at have hørt sigtelsen, oplyste forsvarer Elin Andersen på sin klients vegne, at han erklærede sig skyldig i sigtelsen. Det var nyt i forhold til grundlovsforhøret for tre dage siden, dagen efter ulykken, hvor den 30-årige mand nægtede sig skyldig i uagtsomt manddrab.

Ved det første grundlovsforhør søndag, blev den 30-årige mand varetægtsfængslet i tre døgn, så politiet kunne får tid til at analysere blodprøven, som blev taget på den 30-årige efter anholdelsen på ulykkesstedet - hvor de to mænd fra Favrskov begge var iklædt dyredragter, som de havde købt på festpladsen i Grenaa.

For meget narko i blodet

I forhold til kokain viste prøven en værdi på 0,11 mg pr. kilo blod, hvor bagatelgrænsen er 0,01. Med hensyn til ecstasy viste blodprøven en værdi på 0.54 mg pr. kilo blod, hvor grænseværdien er 0,02.

Endelig blev der påvist 0,0018 mg pr. kilo blod THC, hvor grænseværdien er 0,001. THC er det euforiserende stof i cannabis.

På baggrund af narkoprøverne og den sigtedes erkendelse anmodede anklageren om at få den sigtede varetægtsfængslet i fire uger, fordi der var særlig bestyrket mistanke om, at han var skyldig i sigtelserne. Anklageren pointerede, at sigtelserne kan medføre op til 10 års fængsel, og at dommen i den konkrete sag uden tvivl ville blive på mindst ét års fængsel. Derudover argumenterede anklageren med henvisning til retshåndhævelsen og sagens grovhed, at den sigtede ikke skulle være på fri fod.

Retshåndhævelsen tilsiger varetægtsfængsling, når to personer er død i en ulykke, du er skyld i

Dommer Mette Langborg

Forsvareren og den sigtede havde ingen indvendinger mod anmodningen om varetægtsfængsling, og dommeren erklærede sig enig i, at der skulle ske varetægtsfængsling.

»Retshåndhævelsen tilsiger varetægtsfængsling, når to personer er død i en ulykke, du er skyld i,« sagde dommer Mette Langborg. I bilen, som den 30-årige kørte i, blev der fundet en halvtom øldåse og en såkaldt pølsemandspose med stoffer.

Ingen alkohol i blodet

Blodprøven viste ikke spor efter alkohol, selv om den 30-årige har forklaret, at han havde drukket tre store fadøl til festen på Grenaa Strand.

De to kammerater startede weekenden fredag med at tage på kasino i Aarhus, hvor de vandt nogle penge, som blev brugt på natklub - og de indtog begge ifølge egne forklaringer om natten narkotika i form af kokain og amfetamin samt drak en del alkohol.

Onsdagens grundlovsforhør endte med varetægtsfængsling i to uger, hvorefter den 30-årige igen fremstilles for en dommer. Til den tid håber man at have et mere præcist resultat af det arbejde, som en bilinspektør gik i gang med allerede umiddelbart efter det fatale sammenstød på vejen ved Ålsø.

Mangler rapport

Efter at den sigtede ved grundlovsforhøret erkendte sin skyld, mangler der nu kun den endelige rapport fra bilinspektøren, før retssagen mod den 30-årige mand kan berammes. Det står uklart, hvornår rapporten er klar, men dommeren antog, at man inden for 14 dage i det mindste ved, hvornår bilinspektørens rapport vil være klar.

Dommer Mette Langborg valgte derfor at nedsætte varetægtsfængslingen til 14 dage, fordi man »ikke skal være varetægtsfængslet i længere tid end højst nødvendigt.« Der kan dog blive tale om at forlænge varetægtsfængslingen ved det nye grundlovsmøde om to uger, pointerede dommeren.

Foreløbige beregninger viser, at den 30-årige sandsynligvis kørte omkring 100 kilometer i timen, da sammenstødet skete - den tyske bil formentlig lidt mindre. Fartgrænsen på stedet er 80 km/t.

Næste retsmøde er onsdag 3. august klokken 9.30.Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.