Anklager kræver otte års fængsel til 31-årig mand

Tidligere straffet mand er tiltalt for narkokørsel, hensynsløs kørsel og uagtsomt manddrab på to personer.

Artiklens øverste billede
Et tysk ægtepar, der kørte i den røde bmw, døde efter frontal kollision med den sorte golf, der havde en narkopåvirket 30-årig mand fra Hinnerup bag rattet. Foto: Presse-fotos.dk

»Han var ikke bare påvirket, men påvirket af tre stoffer, hvoraf to lå langt over grænseværdien. Derudover er den tiltalte tidligere straffet flere gange, og uheldet havde den åbenlyse konsekvens, at to personer blev dræbt.«

Sådan lød det fra anklager Mathilde Paulsen, Østjyllands Politi, da hun i Retten i Randers under sin afsluttende procedure argumenterede for en høj straf til en 31-årig mand fra Hinnerup, der er tiltalt for uagtsomt manddrab på et tysk ægtepar. Ifølge anklageren er der ingen formildende omstændigheder ved ulykken, der skete i sommer på Århusvej ved Grenaa, hvor den tiltalte og ægteparrets bil kørte frontalt sammen.

Strafferammen for vanvidskørsel i forbindelse med uagtsomt manddrab blev for to år siden forøget med 150 procent, og anklageren mener i forlængelse heraf, at den tiltalte skal straffes med cirka otte års fængsel. Derudover skal han frakendes førerretten for bestandigt, og hans bil skal konfiskeres.

Vidnet, der anmeldte ulykken, har i retten sagt, at det var den tiltalte, der trak over i den modsatte vejbane og kørte frontalt ind i ægteparret. Ægteparret blev dræbt på stedet. Vidnet understøttes af bilinspektøren, der undersøgte ulykken og konkluderede, at hele den tiltaltes bil var over midterstregerne, da kollisionen skete.

Tidligere straffet

Den tiltalte har i retten fortalt, at han tidligere har haft et misbrug af stoffer, og under anklagerens oplæsning af hans straffeattest kom det frem, at han for over 10 år siden har fået to fængselsstraffe.

I den ene dom fik han en straf på et år og tre måneders fængsel for handel med stoffer. I den anden sag modtog han en dom på ni måneders fængsel og fire års frakendelse af førerretten for under påvirkning af stoffer at køre alt for stærkt overfor rødt lys i Hadsten og ind i en anden bil, der kørte overfor grønt lys. Føreren af denne bil fik flere brud og havde som følge af uheldet over to måneders fravær fra sit arbejde.

Derudover har den 31-årige mand fra Hinnerup igennem årene fået en række bøder for diverse overtrædelser af Færdselsloven.

Utroværdig forklaring

Den tiltalte har i retten erkendt, at han var påvirket af kokain, mdma og hash, da ulykken skete. Han har dog sagt, at han ikke havde taget stoffer på selve ulykkesdagen, hvor han sammen med en kammerat var til Beach Party i Grenaa. Han følte sig klar til at køre bil og ville ikke sætte sig bag rattet, hvis han vidste, han var påvirket.

»Det er min påstand, at hans forklaring er utroværdig. Der er al grund til at tro, han tog stoffer til Beach Party, for hans blod indeholdt tårnhøje værdier for mdma og kokain. Vi ved også, at hans kammerat var påvirket og i besiddelse af stoffer,« sagde anklageren under sin procedure.

Anklageren fremhævede også, at to politimænd i retten havde forklaret, at den tiltalte havde usædvanligt store pupiller lige efter ulykken og tog det som et tegn på, han var påvirket af stoffer.

»Denne ligegyldighed overfor sine medtrafikanters sikkerhed skal komme afgørende til udtryk i straffen,« sagde anklageren.

Forsvareren uenig

Den tiltaltes forsvarer, Peter Gerken, forsvarede sin klients udsagn om, at han ikke havde taget stoffer til strandfesten i Grenaa. 

»Der er ingen vidnesbyrd om, at han har indtaget kokain eller andet til festen. De fundne stoffer i blodet kan meget vel være resultatet af tidligere indtagne stoffer, og de store pupiller kan meget vel være forårsaget af den voldsomme ulykke og traume dermed. Jeg mener ikke, min klient burde have vidst, han udsatte andres liv for fare ved at sætte sig ind i sin bil,« sagde forsvareren.

I forhold til bilernes placering på vejen, da de kørte sammen, fremhævede forsvareren, at der i anmeldelsesrapporten står, at hans klients bils venstre hjulpar overskred midterlinjen, men at begge biler kørte helt tæt på midterlinjen. I forlængelse heraf såede forsvareren tvivl om rapporten fra bilinspektøren, der konkluderede, at hele den tiltaltes bil var ovre i den modsatte vejbane.

Ældre bil uden airbags

Anklageren havde under sin procedure argumenteret for, at det ikke havde nogen betydning for dommen, at det tyske ægtepar kørte i en ældre bil, der ikke er så trafiksikker som nyere biler.

Forsvareren argumenterede derimod for, at det skulle tages i betragtning, at det tyske ægtepar kørte i en sikkerhedsmæssigt utidssvarende ældre bil uden airbags, hvilket havde indflydelse på ulykkens omfang. 

»Samlet set er det tvivlsomt, om der er fuldt tilstrækkelig grundlag for at dømme for uagtsomt manddrab,« sagde Peter Gerken.

Hans klient har erkendt narkokørsel, men erklæret sig uskyldig i tilsidesættelse af væsentlige hensyn til trafiksikkerheden ved at køre over i den modsatte vejbane samt erklæret sig uskyldig i uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder. 

Tre års fængsel

Hvis retten derimod finder hans klient skyldig, mener forsvareren, at straffen skal være meget mildere end de otte års fængsel, anklageren kræver.

»Han har overholdt hastighedsgrænsen og ikke kørt kapløb eller lignende, så min klient har ikke kørt hensynsløst. Det er hans ansvar at køre med stoffer i blodet, men det er ikke sket med forsætlighed. Han har vurderet, han godt kunne køre bil,« sagde forsvareren.

Den tiltalte har desuden gode personlige forhold og har udsigt til både bolig og arbejde i fremtiden. Under sin 10 måneder lange varetægtsfængsling har han indgået i et intensivt forløb om forståelse af sin egen situation, så han i fremtiden kan sige fra i forhold til at tage stoffer. Han har desuden taget førstehjælpsbevis og svejsebevis under sin varetægtsfængsling, fremhævede forsvareren.

»Han tidligere domme er over 10 år gamle. Det er en anden person, vi står med i dag, og han skal have en chance for at komme fornuftigt videre med sit liv.«

Samlet set mener forsvareren, at hans klient skal straffes med tre års fængsel, hvis han kendes skyldig i alle anklagerne. 

I forhold til frakendelse af kørekortet, mener forsvareren, det ikke bør overstige fem år.

Der falder dom i sagen mandag 8. maj.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.