Nytænkning:

Kunst og kreativitet knytter landsbyer sammen

Når man tænker over selve formålet med kunstprojektet Broen over Sortå, så er der noget ret smukt symbolsk over indgangen til kunststien mellem Fjellerup og Bønnerup. Her står en kvinde og en mand udhugget i granit. Blikkene er som - ja, sten - og træerne i den lille lund danner en skygge imellem dem, så afstanden imellem de to figurer synes større, end den i virkeligheden er.
Tanken bag kunststien er nemlig, at afstande gerne skal forkortes. I hvert fald i den mentale forstand. Broen over Sortå er således et produkt af et samarbejde mellem Fjellerup og Bønnerup, hvor formålet er at udvikle samarbejdet mellem de to landsbyer og på den måde være med til at gentænke, hvad landsbyliv egentlig er for en størrelse og samtidig sætte fokus på det naturskønne område i det nordlige Djursland, fortæller kultur- og fritidskonsulent i Norddjurs Kommune Maria Work Nygård.
“Det er jo en rigtig vigtig fortælling for Norddjurs Kommune, fordi den sætter spot på nogle af de mange skønne små landsbyer, vi har. Samtidig fortæller det også noget om, hvad det er landsbyer kan, for det er jo ofte her, man får tingene til at ske lidt hurtigere ved at samarbejde om tingene. Det knytter et samarbejde mellem de to byer, hvor der er mange kreative kræfter, og det giver folk en god kulturel oplevelse.” siger Maria Work Nygård.

Plads til kunstpauser

Det var netop en god oplevelse, som de mange mennesker på kunststien fik sig, da Lokalavisen i sidste uge traskede en stor del af ruten fra Fjellerup mod Bønnerup. Her ligger de 25 kunstværker, som kunstnere fra lokalområdet har frembragt, fint spredt ud i landskabet, så man kan tage sig en lille afstikker fra stien ned mod stranden. Flere af kunstværkerne er ovenikøbet udformet, så man kan snuppe et kort hvil undervejs på den fem kilometer lange rute. Her møder vi blandt andet Anette Bering fra Auning, som har taget børnebørnene Mikkel og Jeppe med på kunsttur.
“Vi holder ved Fjellerup og er gået ned til broen og tilbage. Det er rigtig fint med sådan en tur, hvor der er nogle ting at se undervejs, og så er det jo rigtig hyggeligt at kunne tage sådan en tur med børnebørnene,” konstaterer Anette Bering, mens de tre har taget et hvil på den lange gravhund i træ.
Samme oplevelse har Lotte og Anette Larsen, der tager en pause på den strikkede regnbue Bifrost. Sammen med mændene er de på ferie i området, og derfor skal cykelturen til Bønnerup da benyttes til et kig på udstillingen i det fri.
“Vi er på vej til Bønnerup Strand, og så kan vi jo lige så godt benytte lejligheden til denne tur, hvor der er sjove og flotte ting at se på. Og så er der jo også smukt heroppe,” fastslår Lotte Larsen, inden gruppen begiver sig videre ad kunststien, der binder Fjellerup og Bønnerup tættere sammen.


Broen over Sortå er placeret som symbolet på samarbejdet mellem de to landsbyer Fjellerup og Bønnerup.

Broen over Sortå er placeret som symbolet på samarbejdet mellem de to landsbyer Fjellerup og Bønnerup.

Anette og Lotte Larsen fandt også plads til en kunstpause under cykelturen til Bønnerup, hvor den strikkede regnbue Bifrost var til rådighed.

Anette og Lotte Larsen fandt også plads til en kunstpause under cykelturen til Bønnerup, hvor den strikkede regnbue Bifrost var til rådighed.

Broen over Sortå


Kunstprojektet er en del Aarhus 2017 - Europæisk Kulturhovedstad. Her er det gennemgående tema at gentænke, og Broen over Sortå er et forslag til at gentænke måden at være landsby på, så man i højere grad benytter sig af hinandens ressourcer. 
Udstillingen kan opleves frem til 15. august. Undervejs finder der blandt andet guidede gå- og cykeltur sted. Læs mere på Facebook “Kunststien ved Kattegat - Fjellerup/Bønnerup - Aarhus 2017”

Publiceret 11 July 2017 12:00