Der er stille for tiden på den store byggeplads i Grenaa, mens kedelleverandøren Weiss undersøger muligheden for en økonomisk rekonstruktion. Foto: Søren Andersen

Der er stille for tiden på den store byggeplads i Grenaa, mens kedelleverandøren Weiss undersøger muligheden for en økonomisk rekonstruktion. Foto: Søren Andersen

Varmeværk forsinkes af pengemangel

Kedelleverandør i økonomiske vanskeligheder - håber på rekonstruktion

Af
Af Søren Andersen

Det var ikke lige den opringning, som direktør Søren Gertsen fra Grenaa Varmeværk håbede allermest på, da han indledte sin ferie med at få at vide, at en af de helt store leverandører til det nye biovarmeværk, som bygges på den gamle BASF-grund, er i store økonomiske vanskeligheder.

Ferien måtte sættes på stand-by, mens Søren Gertsen koncentrerede sig om at få styr på, hvad der var op og ned i henvendelsen fra kedelleverandøren Weiss, der har hjemme i Hadsund.

“Vi fik 19. juli klokken 19.44 besked på, at Weiss, som ikke alene skal levere kedler, men også teknikken i den nye bygning, var nødt til at søge en økonomisk rekonstruktion. Weiss har meddelt skifteretten, at baggrunden er et øget likviditetspres, så man skal have tilført virksomheden ny kapital og set på gældsforpligtelserne,” siger Søren Gertsen.

Det betød en øjeblikkelig time-out på byggepladsen. Weiss har vundet opgaven i et EU-udbud, som Grenaa Varmeværk var forpligtet til på grund af opgavens størrelse. Hadsund-selskabet opererer med lokale underleverandører og de trak også straks mandskab, værktøj og materialer hjem fra byggepladsen, indtil der igen er overblik over økonomien.

Weiss vandt opgaven i Grenaa med den laveste pris i budrunden. De seneste års regnskaber i virksomheden har været nærmest katastrofale.

Venter på svar

“Weiss har meddelt os, at man lige nu koncentrerer sig om at undersøge muligheden for at køre den sundeste del af virksomheden videre. Vi har så spurgt til nogle detaljer i rekonstruktionsarbejdet via vores advokat, men afventer nu nærmere. Det ligger helt fast, at byggeriet af bioværket nu forsinkes. Der var planlagt prøvedrift i oktober, men det kan vi desværre ikke nå,” siger Søren Gertsen.

Han fortæller, at varmekunderne i Grenaa ikke behøver frygte for kolde radiatorer.
“Vi har jo sikret os den fornødne varmeforsyning, så når efteråret sætter ind, skal vi nok levere varmen til vore kunder. Økonomisk bliver vi heller ikke ramt, for vi har sikret os gennem forskellige garantier og betaling i rater, men det er da ærgerligt med forsinkelsen,” siger Søren Gertsen.

På Weiss' hjemmeside kan man om opgaven i Grenaa læse, at projektet kører efter tidsplanen, holder budgettet - og med en kvalitet, som taler for sig selv.

Grenaa Varmeværk har fået bevilliget en kommunegaranti på 165 millioner kroner til etablering af det nye flisfyrede varmeværk. Weiss løb med udbuddet og opgaven med at levere to flisfyrede kedler med en effekt på 15 MW hver.

Grenaa Varmeværks nye anlæg består ud over de to kedler af en varmepumpe, der skal være med til at optimere udnyttelsen af den anvendte flis. Derudover opføres en ny akkumuleringstank på 23,5 meter og en 55 meter høj skorsten.

Weiss blev grundlagt i 1922 og beskæftiger i dag cirka 220 medarbejdere med hovedkontor i Hadsund og produktionsfaciliteter i Odense og Ostrowiec i Polen. Virksomheden var oprindeligt familieejet, men siden overtaget af en kapitalfond.

Byggeriet af det nye flisfyrede varmeværk i Grenaa er en af de helt store byggeopgaver lokalt. Foto: Søren Andersen

Byggeriet af det nye flisfyrede varmeværk i Grenaa er en af de helt store byggeopgaver lokalt. Foto: Søren Andersen

Publiceret 01 August 2017 07:00