Arkivfoto.

Arkivfoto.

Ebeltoft og Grenaa får besøg af Cykelløbet Danmark Rundt

Også i år samles der ind til Børnecancerfonden på to hjul.

Ebeltoft og Grenaa er to af de byer, der fra 7.-12. august får besøg af Cykelløbet Danmark Rundt, der har som formål at samle penge ind til Børnecancerfondens arbejde for kræftramte børn og deres familier.

Cykelløbet starter i Hundested den 7. august og bevæger sig over vandet til Ebeltoft og videre til Grenaa, hvorfra næste etape starter dagen efter. I alt er løbet på 12 etaper, der bevæger sig gennem Danmark, og hver eneste etape har deltagelse af både lokale entusiaster og mere landskendte folk.

Sidste år deltog mere end 150 motionister på de forskellige etaper, mens seks cykelryttere tog hele turen. For dem alle gav de ømme bagdele, de mange timer på cyklen og det beskedne deltagergebyr mening, fordi de sammen med kunstnere, donationer, anonyme tilskud, raslebøsser og sponsorater var med til at samle næsten en million kroner ind til børn, der har så uendelig meget brug for hjælp til at klare en hverdag med den sygdom, der har ramt den.

Børnecancerfondens hovedformål er, at børnene skal have mulighed for at være næsten som alle andre børn. Men med et immunforsvar, der på grund af behandlinger er i nul, så kan cancerramte børn ikke bare tage i biografen, på legepladsen, på ferie eller i svømmehallen, fordi alle omkring dem kan smitte dem med almindelige sygdomme, der for dem er alvorlige.

Fonden sørger derfor for en masse særlige arrangementer og oplevelse for de ramte børn og familier, så de kan føle, lege, opleve og være som de børn, de jo er.

Lokalt er en af måderne at samle penge ind salget af en plakat, som er udtænkt af Susanne Mosegaard fra Grenaa.

Hun har til anledningen kastet sig over digital fotokunst.

“Jeg henvendte mig til de attraktioner, vi forbinder med Djursland, og spurgte om de ville deltage med et foto. Alle har været ufattelig søde og heldigvis valgt et foto, der betød noget for dem. På den måde har processen været spændende, fordi jeg ikke vidste, hvilke fotos, jeg havde at arbejde med,” forklarer hun og understreger, at hun hele tiden har søgt et udtryk, der var fuld af glæde og farver og helst skulle være spændende for børn. For det er jo børn, det handler om.

“Det er skægt at høre børn, der peger på plakaten og siger, at der har de været, eller der synes de ser spændende ud.”

Når det netop er et projekt som dette, der har fanget Susannes hjerte, så er det ikke kun fordi, at det handler om børn. Hun er særlig inspireret og motiveret af, at alle, der tager del i Danmark Rundt gør det med det, de kan.

Motionscyklisten

Mens størstedelen af Susanne Mosegaards arbejde er udført, og hun nu kan krydse fingre for, at der kommer godt salg i plakaterne, er der nogle, der først skal knokle på selve dagen på anden etape, turen fra Grenaa til Tjele. Klokken 9 tirsdag morgen 8. august sætter en flok lycra-trikot-klædte voksne motionister sig i sadlerne ved Kystvejens Hotel, og herefter går turen de 115 kilometer over Randers til Tjele. Det er lidt mere end en smuttur for langt de fleste, og selvom tempoet er mere afslappet end på de store europæiske etapeløb, så skal det nok blive hårdt.

Men hvorfor pokker dog byde sig selv sådan en tur, når man bare kan smide de 150 kroner i en raslebøsse og tilbringe dagen ved en isbutik eller med en kold øl? Fordi man kan. Fordi rigtig mange motionscyklister får en særlig tilfredsstillelse ud af, at noget af det, de er elsker og er gode til, kan bruges til noget væsentligt.

I virkeligheden er det en uge for tidligt for cykelklubben, da sæsonen først for alvor går i gang for særlig børne- og ungdomshold i næste uge, men klubben har valgt at samle så mange motionister som muligt i alle størrelser til at støtte op om cykelløbet. I lighed med sidste år vil en blandet skare af klubbens medlemmer cykle de sidste tre kilometer sammen med etaperytterne til Torvet i Grenaa, hvor de ankommer ved 17-tiden mandag 7. august. Forhåbentlig bliver de budt velkommen af en masse glade grenaaensere.

Men hvorfor? Hvorfor ikke bare nyde en ekstra is og en god feriedag, inden børnenes skole for alvor går i gang?

Fra klubbens side lyder det, at der er flere årsager. Mest handler det om at vise, at det fællesskab, som en cykelklub er, bakker op om den hjælp, sporten kan yde gennem f.eks. et cykelløb. Det handler om at skabe fokus, men bestemt også om at vise, at cykelsport ikke bare er at sidde på en cykel. Det er fællesskab, venskab, hårdt pedalarbejde og et ønske om, at så mange som muligt får en mulighed for at være sunde og raske.
Om man er sponsor, kunstner, klæder sig i lycra eller er en del af cykelklubfællesskabet, så er svaret på “hvorfor” altså det samme: Fordi vi får muligheden for at hjælpe på den måde, vi kan. Det er såre simpelt, næsten banalt. Men det gør det ikke mindre rigtigt eller vigtigt.

Publiceret 04 August 2017 07:00