Første etape af

Første etape af "Den attraktive midtby" vil forandre området mellem rådhuset, Djurslands Bank og arresten markant. I det oprindelige forslag skulle belægningen være af granit, men det er nu besluttet, at det i stedet skal være hårdtbrændt tegl. Grafik: Schønherr

Byfornyelse:

Grenaa får markant ansigtsløftning til foråret

I slutningen af maj næste år bliver det lidt kønnere at færdes i Grenaa midtby. Det er i hvert fald hensigten, efter Kultur- og Udviklingsudvalget i Norddjurs Kommune i går besluttede at sætte fart under byfornyelsesprojektet “Den attraktive midtby”.
Det betyder, at første etape af projektet sættes i gang hen over efteråret, så selve anlægsarbejdet kan begynde i det nye år. Første etape af
“Den attraktive midtby” gælder området mellem rådhuset, Djurslands Bank og arresten, og det glæder udvalgsformand Else Søjmark, at byfornyelsen nu kan sættes i gang.
“Det har kostet noget knofedt og kalendergymnastik i løbet af sommerferien, men jeg er virkelig glad for, at det er lykkedes at sætte processen hurtigt i gang. Det er vigtigt, at vi kan indvie området på et tidspunkt, hvor der i forvejen sker noget i byen,” siger Else Søjmark.

Ikke dårligere løsning

Det har således ikke været lige ud af landevejen at sætte gang i projektet. Da der i starten af sommeren var licitation på anlægsarbejdet viste det sig, at det laveste bud lå hele 64 procent over den forventede anlægspris. I den originale projektbeskrivelse var det planlagt, at der skulle benyttes granit til belægningen i området.
I mellemtiden er det materiale dog steget voldsomt i pris, hvorfor der skulle udtænkes en ny løsning. Den blev at udskifte granitmaterialet med en hårdtbrændt teglstensbelægning, der er væsentligt billigere end granit, men stadig robust, så det kan klare den trafikale belastning, forklarer Else Søjmark, som er godt tilfreds med den nye løsning.
“Jeg oplever det ikke som ærgerligt, at det ikke bliver en belægning i granit. Det giver et andet udtryk, men det er ikke en dårligere løsning. Der er nogle ting, der ændrer sig i sådan en proces, og så bliver vi nødt til at stoppe op og træffe nogle nye beslutninger,” uddyber Else Søjmark og glæder sig over, at følgegruppen, der er nedsat til projektet, bakker op om beslutningerne.
“Det er bare dejligt at opleve, at så mange tager ejerskab over projektet, så vi sammen kan løse det tilfredsstillende,” lyder det fra udvalgsformanden.

Ny fremtid for byen

Glæden over, at en fornyet bymidte begynder at vise sig i horisonten bliver i høj grad også delt af formand for Shop i City Grenaa Carsten Thygesen. Han sidder i projektets følgegruppe, og da problematikken med det bekostelige granit viste sig, frygtede han, at det ville betyde en markant forsinkelse af processen.
Følgegruppen ville således gerne undgå, at anlægsarbejdet skulle forløbe hen over sommeren, hvor der er flest mennesker i byen, og derfor var et af forslagene, at det først skulle påbegyndes i august 2018 med færdiggørelse i påsken 2019. Efter rådslagning med totalrådgiveren Schønherr lykkedes det imidlertid at speede processen op.
“Det er vi meget taknemmelige for. Vi trænger til, at der sker en forandring i midtbyen, så vi var bange for, at det nu ville begynde at trække ud. Nu ser det ud til, at vi går i gang, og det er meget positivt. Det er godt for vores by, at den første store etape er klar til næste sommer, hvor vi shiner allermest med en masse mennesker i byen. Jeg synes, det her er starten på en ny fremtid,” konstaterer Carsten Thygesen.
Beslutningen om at sætte gang i første etape af “Den attraktive midtby” skal endeligt besluttes i byrådet.

Publiceret 15 August 2017 19:00