Gastronomi:

Moment er Østjyllands grønne historie

“Skovsyre kender du sikkert. Hvad med katost? Den findes nærmest overalt. Har du smagt den?”
Morten Storm Overgaard plukker en lille lyserød blomst af stilken og smager kort på den, inden han fortsætter rundturen. Siden han og hans kone Rikke Storm Overgaard åbnede Restaurant Moment i Friland ved Feldballe i maj sidste år, er den spiselige skovhave der omgiver restauranten, lige så stille vokset. Det samme er Restaurant Moments omdømme og eksperimenterende filosofi, som i bund og grund tager udgangspunkt i nuet og nærværet ved at benytte sig af de råvarer, som afhængig af årstiden findes lige uden for hoveddøren. I dette tilfælde helt bogstaveligt.
Alle Moments menuer bygger på planterne og grøntsagerne fra haven, og de bær og planter som de kan finde i skoven. Den kompromisløse tankegang har indtil videre sikret Moment en plads i White Guide, der samler Nordens bedste restauranter. Senest er restauranten inviteret til den ligeledes voksende og anerkendte Food Festival i Aarhus. Her har fødevarefestivalen udset Moment til at være talerøret for de stadigt spirende grønne tendenser, der opstår i gastronomien.
“Hvis jeg ser på det fra et helt egoistisk perspektiv, så synes jeg, det er fedt, at de (Food Festival, red.) har valgt os helt herude på landet fremfor en af de mere kendte Aarhus-restauranter. Det fortæller os, at der er flere, der har opdaget os, men vigtigere end det, så peger det jo i en retning af, hvad de synes, der skal repræsentere Østjylland,” siger Morten Storm Overgaard.

Nødvendigt retningsskifte

Ambitionen med Restaurant Moment er nemlig meget mere end at servere god vegetarisk mad. Det er et eksperiment. Et forsøg på at udbrede fortællingen om, at vores samlede ressourceforbrug er i fuld gang med at sende os ud over afgrunden, og derfor er et retningsskifte en nødvendighed.
Moments motivation er at gøre den fortælling håndgribelig. Fysisk er restauranten opført på bærende halmelementer, mens en helt nytænkt stenovn sørger for at varme huset op og i øvrigt omdanner forbrændingens restmateriale til et produkt, der kan benyttes som gødning eller komposteres. Fødevaremæssigt er Moment et forsøg på at fortælle, at god mad ikke behøver at være mere end en håndsrækning væk.
“Vi ser det nærmest som en pligt at deltage på Food Festival, for det er endnu en mulighed for at fortælle den gode historie, som vi synes, vi fortæller herude hver dag,” fastslår Morten Storm Overgaard og fortsætter:
“Jeg er ret sikker på, at folk er trætte af at høre dommedagsprofetier om klima og miljø. Vi har forsøgt at gøre det håndgribeligt og nærværende, at der er passende alternativer til det, vi gør i dag, fordi vi tror på, at når man synes noget er sjovt, og det ovenikøbet smager godt, så finder man også bedre motivationen til, at man individuelt gør noget anderledes,” forklarer han.

Intet varer evigt

Når folkene på Moment tager på Food Festival i weekenden 1.-3. september er kalenderen skiftet til efterår, og den flygtige sommer er - i hvert fald officielt - overstået. En del af planterne her i skovhaven bukker under for kulden, men nye tager over og skal i løbet af de kommende måneder udgøre det konstant skiftende menukort. Det stiller store krav til kokkene, som må udtænke nye måder at bruge de råvarer, der nu engang er ved hånden på, og det er den historie, som Moment vil fortælle.
“Nogle gange lever retterne på vores menukort kun fire-fem dage, for så er der måske ikke mere af netop den råvare. Så vender den ret aldrig tilbage. Det vilde er jo, at vi som samfund har fået en eller anden fantasi om det udødelige, og det er blevet en præmis, vi lever under. Men intet varer evigt, og den historie vil vi gerne være med til at fortælle. Jeg synes, der er noget meget smukt i at erkende, at ting ikke er uendelige,” konstaterer Morten Storm Overgaard.

Ved årets Food Festival bliver Restaurant Moment en del af projektet ’Det Gode Bord’. Det er et enormt langbord, der bliver opdelt i otte forskellige zoner, hvor forskellige restauranter, kokke og gastronomer hver repræsenterer hver sin madoplevelse.

Moment laver mad under emnet ’Det Grønne Østjylland”, som tager udgangspunkt i restauranten egen skovhave samt små økologiske producenter. Om valget af Moment til at repræsentere denne del af bordet, siger projektleder Zenia Strunck Mikkelsen:

“Det Gode Bord er en anledning til at fortælle de gode historier, der er rundt omkring, og der er Moment absolut en af dem, vi gerne vil hive frem i lyset. De holder fokus på, hvad der er tilgængeligt lige nu, og det er et forbillede for en tendens i gastronomien, som vi i hvert fald meget gerne ser fortsætte.”

Ud over madoplevelsen bliver Gæsterne ved ’Det Gode Bord’ også inviteret til at få digitale bordamer- og herrer fra Irland, idet eventen bliver koblet op på begivenheden The People´s Picnic, som finder sted på samme tid i Irland.

Find mere information på www.foodfestival.dk

Publiceret 22 August 2017 11:30