Agnete Friis bor i dag i København, men er opvokset i Mørke. Foto: Les Kaner

Agnete Friis bor i dag i København, men er opvokset i Mørke. Foto: Les Kaner

Agnetes roman tager os tilbage til barndommen i 1970’ernes Mørke

Forfatter Agnete Friis er nomineret til DR’s Romanpris for ‘Sommeren med Ellen’, hvis kulisse er bygget op om 70’er barndommen i Djursland

Af
Af Stine Østergaard

Der er langt fra det rolige, naturlige og smukke Djursland til det hektiske byliv i København. Alligevel har forfatter Agnete Friis taget turen adskillige gange – i hvert fald i tanken. For barndomsbyen Mørke spiller en vigtig rolle i romanen ‘Sommeren med Ellen', som er nomineret til DR's Romanpris 2018.

LÆS OGSÅ: Teaterfestival: Liget og Lottokuponen - en vellykket pastiche over filmkunstens Sort Film

“Handlingen relaterer ikke til noget, der er sket i virkeligheden. Men Mørke, som jeg er vokset op i, er brugt som en slags kulisse til handlingen,” fortæller Agnete Friis til Lokalavisen på en telefonforbindelse fra København, hvor hun bor i dag.

Barndom med frihed

Agnete Friis er et barn af 70'erne. Hun husker tilbage på en opvækst med meget frihed i et helt andet miljø, og det var det, hun synes var spændende at tage tilbage til i romanen.

“Når man kommer på den anden side af fyrre, opdager man, at rigtig mange ting ikke bliver ved med at være, som de var, da man var yngre. Derfor synes jeg, det kunne være fint at gå tilbage og prøve at holde fast i noget af det, som jeg jo synes, er et unikt miljø, der i høj grad er forsvundet. Jeg voksede op, mens der stadigvæk var små gårdmænd, og inden det hele var blevet industrielt landbrug. Det betød, at man kendte hinanden på gårdene, man kom til kaffe hos hinanden. Det samfund og arbejdsfællesskab eksisterer ikke længere,” siger Agnete Friis.

Det er et helt andet miljø og en anden tid, som Agnete Friis må se sine egne “stenbro-børn” vokse op i. Hun har været ked af, at hendes børn ikke har kunne opleve den enorme frihed og selvstændighed, man havde som barn i 70'erne.

“Mine forældre turde jo godt lade os gå ned og fiske i mosen uden den der sikkerhedsline hele tiden. Jeg oplevede det som en enorm frihed, som jeg ikke har kunnet give mine egne børn. Dels fordi, at man jo ikke lukker børn ud i trafikken i KBH. Senere har de jo også altid haft denne her livline i mobilen, at de har kunnet ringe. Og man har altid kunnet ringe og finde ud af, hvor de var henne.”

En spændende ikke-krimi

Det er også en barndom i 70'ernes Djursland, som hovedpersonen Jakob har haft i romanen ‘Sommeren med Ellen'. En opringning fra en slægtning får den nu midaldrende mand, som er midt i en skilsmisse og bor i København, tilbage til Djursland.

Det er hans farbrødre, som vil have ham til at finde ud af, hvad der skete med en ung kvinde den sommer, hvor Jakob flyttede fra landsdelen.

LÆS OGSÅ: Tim Christensen uden filter på Fuglsøcentret

Man følger både den voksne Jakob, og samtidig følger man ham som 15-årig tilbage i slut 70'erne, hvor den sommer bliver beskrevet fra den unge mands synspunkt også.

“Det er ikke en krimi. Men der er en fundamental spænding i den. Nu vil jeg ikke afsløre, hvad der er sket med Ellen, for det ville jo være rimelig fjollet. Men det bliver i hvert fald opklaret til sidst,” afslører Agnete Friis. som ellers er kendt for at have skrevet krimiserien om Nina Borg sammen med Lene Kaaberbøl.

Danmarks smukkeste

Djursland er for Agnete Friis det smukkeste stykke natur i Danmark. Det var hun allerede betaget af som barn.

“Det var bare en vidunderlig natur at være i. Jeg er jo stadigvæk fuldstændig vild med Djursland og landskabet derude. Og dengang var det bare kæmpestort. Masser af natur, masser af grøftekanter, masser af steder, man kunne gemme sig som barn,” siger Agnete Friis.

Hun husker specielt et gammelt egetræ, som ligger i skoven på vej ned mod Skaføgård. Trolde-egen, kaldte de det. Det er endda med i romanen ‘Sommeren med Ellen'.

“Det var sådan et træ, vi godt kunne finde på at tage på udflugt ned til. Jeg kan huske allerede dengang, at jeg var meget fascineret af det. Det lå i et gammelt stengærde, som jeg havde fået at vide af min far, var blevet bygget for mange hundrede år siden. Jeg gik altid og funderede over, hvordan det var at leve der for 300-400 år siden. Når jeg en sjælden gang kommer forbi Djursland, så kan jeg godt finde på, at tage hen til den eg,” fortæller hun.

Det er desværre ikke så ofte, at Agnete Friis kommer tilbage til sin hjemstavn. Familien flyttede derfra, da hun var 14 år gammel. Men måske hun en dag kommer hjem igen.

“Jeg har en lille drøm om et eller andet sted, at når jeg bliver gammel, så vil jeg tilbage til Djursland igen.”

FAKTA

Hvert år kårer DR sammen med lyttere og læsere fra hele landet årets mest interessante danske roman. Tre romaner ud af de seks udvalgte ender i finalen, hvor en jury afgør vinderen. Prisuddelingen finder sted 16. juni 2018 i Aarhus.

Publiceret 17 March 2018 10:00