Fra venstre: Kamma Houth, der er blevet en nær ven af familien, Redwan, Abdul Karim, Nour, Eiman og Mohamed Shaker. Foto: Stine Østergaard

Fra venstre: Kamma Houth, der er blevet en nær ven af familien, Redwan, Abdul Karim, Nour, Eiman og Mohamed Shaker. Foto: Stine Østergaard

Venner for livet:

Kamma hjælper flygtningefamilie

Familien Shaker er flygtet fra Syrien og skal vænne sig til et liv i Grenaa. Det hjælper Kamma Houth dem med. Røde Kors har startet venskabet

Af
Stine Østergaard

GRENAA Familien Shaker sidder om stuebordet i hjemmet i Grenaa. De har boet i Danmark i fire år, og det er faktisk lidt vildt, at de sidder her alle sammen samlet. For vejen til Danmark har været en lang flugt fra hjemmet i Damaskus i Syrien for at slippe for de bomber og skud, som er blevet hverdag i deres hjemland. Målet var Sverige, men de blev stoppet af politiet i Danmark.

Flugten førte dem over Libyen og Egypten og med en lille båd over Middelhavet mod Italien. Tæt med de andre flygtninge. Som sild i en tønde uden vådt eller tørt.

"Der begyndte at komme vand ind i båden. Men der kom et stort skib, som samlede os op. Det var godt, for da alle var kommet op i det store skib, sank den lille båd ned i vandet," fortæller familiens yngste medlem Redwan på 10 år.

Han er meget snakkesalig, og mor Eiman smiler stolt, mens han fortæller og forklarer for sine forældre, hvis der er noget, de ikke helt forstår.

"Han er bare så god til dansk," siger hun.

En ven, der hjælper

Siden starten af året har familien fået "tildelt" Kamma Houth fra Grenaa som flygtningeven. Det er en landsdækkende ordning af Røde Kors, hvor de matcher frivillige med flygtninge for at skabe netværk og venskaber.

"Da jeg meldte mig, troede jeg kun, at jeg meldte mig som ven til én flygtning. Men jeg fik en hel familie, og det er jeg glad for. De er jo så søde alle sammen. Det er en familie med god humor, og det er rigtig givende for mig at lære dem at kende," fortæller Kamma Houth.

Hun og familien mødtes lidt oftere i starten – nu er det ikke hver uge, de ses, men nyder meget hinandens selskab. De spiser sammen – både syrisk og dansk mad – og hygger sig. Over sommeren har de også været i Djurs Sommerland, hvortil Røde Kors afdelingen i Grenaa havde sponsoreret sæsonkort.

"De er også gode til at ringe, hvis de har brug for hjælp til noget," siger Kamma Houth.

Det er især kontakten med de mange styrelser, hvor det er en god hjælp at have Kamma Houth med på sidelinjen, fortæller familiefaren Mohamed.

Syrien og Danmark

Familien kender stadig mange, der bor i Syrien og flere, som er døde i krigen. Mohamed Shaker har problemer med sine ben på grund af en bombe kastet ned fra et fly. Krigens voldsomhed har også sat sig i hovedet. Han oplever somme tider, at han har svært ved at huske ting.

Familiens datter, Nour på 18 år viser en video fra før krigen af familiens smukke have fyldt med blomster. Kontrasten er skærende til den næste video af huset, som deres syriske nabo har sendt dem, efter de er rejst. Alt er sønderbombet, og kun resterne af en vaskemaskine, et tv og noget, der ligner et møbel, bevidner om, at det engang har været et hjem.

Familien er meget bekymret for at blive sendt tilbage til Syrien.

"De forstår ikke, at det kan vi ikke. Man kommer i fængsel eller bliver slået ihjel," siger Nour med store øjne.

Familien vil dog gerne hjem til Syrien, når krigen er slut. Flere venner og familie er blevet i Syrien, fordi de tror på, at krigen slutter snart. Det håber familien også, men skal de tage de realistiske briller på, ved de godt, det ikke sker i den nærmeste fremtid.

Fremtidsdrømme

Derfor er det også i Danmark, at de lever hverdagen og snakker om fremtid. I følge Nour minder de to lande før krigen meget om hinanden. Mennesker, der lever side om side trods forskelligheder som religion.

Redwan går lige nu i 2. klasse og spiller fodbold med kammeraterne i frikvartererne - det er han god til. Mohamed og Eiman går stadig på sprogskole. Eiman håber på at få et job som chauffør.

Familiens teenagesøn, 16-årige Abdul Karim går på produktionsskolen og har en drøm om at kunne blive journalist en dag.

Nour går lige nu i 9. klasse på VUC og kunne godt tænke sig at læse psykologi. Men fremtiden ligger måske i Herning, hvor hendes nyforlovede bor. Familierne kender hinanden fra Syrien, og er faktisk flygtet sammen den lange vej.

Flugten har Eiman Shaker beskrevet i en bog, som hun har skrevet på arabisk. Kamma Houth prøver at hjælpe familien med at finde en, som kan oversætte bogen til dansk, så flere kan læse den.

FAKTA

Røde Kors' ordningen med flygtningevenner tilbydes i 94 af landets kommuner.

I Grenaa er der ind til videre fem frivillige matchet med flygtninge. Faktisk er der frivillige på venteliste, fordi ordningen lige skal løbes i gang.

"Det er vores helt klare vision at støtte lokalt. Derfor passer det her initiativ godt ind, så vi kan hjælpe nye mennesker med at falde til i Grenaa ved at hjælpe dem med at komme på ture og andet. Det begyndte, dengang da mange asylansøgere kom til og blev samlet på Voldby skole. Jeg blev en del involveret og fik et indblik i deres liv. Personligt ændrede jeg faktisk lidt holdning til hele det område efter at have fået et indblik i, hvordan det er at være ny i Danmark," siger lokalformanden for Røde Kors i Grenaa, Kirsten Ladefoged.

Har man selv lyst til at være frivillig, kan man kontakte Røde Kors' konsulent på integrationsområdet Anne Lejbach på anjor@rodekors.dk.

Publiceret 14 September 2018 12:00