Modelfoto:

Modelfoto: Adobe Stock

Dårligt indeklima:

Østjyske kommuner har mange utætte skoler

En undersøgelse fra Dansk Byggeri viser, at det står skidt til med energimærkningen af de østjyske kommuners bygninger

Varmen fosser ud af alt for mange af de kommunale bygninger i Østjylland.

Det viser nye tal fra Dansk Byggeri, der har kigget energimærkningen hos alle de kommunalt ejede ejendomme i landet.

Og det står skidt til i Østjylland, hvor der er brug for nye vinduer, hulmursisolering eller nyt tag på en hel del bygninger.

Værst står det ifølge Dansk Byggeri til i Aarhus, hvor hele 76 procent af kommunens bygninger har dårlige energimærkninger (D-G). I Skanderborg er det 61 procent, og 58 procent i Favrskov. På Djursland nærmer man sig halvdelen med 55 procent i Norddjurs og 52 procent i Syddjurs.

Skoler trænger

Dansk Byggeri har også kigget særskilt på de kommunale bygninger, der bruges til undervisning, da det er dokumenteret, at dårligt indeklima kan påvirker elevers indlæringsevne.

Kulde, træk og dårligt indeklima er øjensynligt hverdagen på mange folkeskoler i Østjylland. I Nordjurs er 59 procent af skolerne utætte, mens det i Aarhus er 58 procent og 53 procent i Favrskov.

"Det er en god forklaring på, at mange elever snakker om hovedpine, dårligt indeklima og træk. Det bør prioriteres højt at få vedligeholdt særligt skoler og andre bygninger, hvor mennesker opholder sig i lang tid. Ud over at bygningerne vil være bedre at opholde sig i, så vil varme- og energiregningen også blive billigere. Kommunerne ejer mange bygninger, som er fra før 1980, hvor de første energikrav kom ind i bygningsreglementet, og derfor løber energimåleren stærkt i mange af kommunernes bygninger," siger energipolitisk chef i Dansk Byggeri, Camilla Damsø Pedersen, i en pressemeddelelse.

I Skanderborg og Syddjurs har lidt under halvdelen af undervisningsbygningerne et dårligt energimærke - henholdsvis 43 og 48 procent.

"Her ser det lidt bedre ud, end i de andre østjyske kommuner, selvom der stadig ligger en stor opgave i at få energirenoveret alle skoler og undervisningslokaler. Erfaringen viser desværre, at der i flere af kommunerne ikke sker ret meget, med mindre der kommer et krav fra Christiansborg. Derfor er det nødvendigt, at også kommunerne bliver bedt om at levere på den grønne dagsorden i regeringens kommende klimahandlingsplan," understreger Camilla Damsø Pedersen.

dp

Publiceret 28 October 2019 08:06