Syddjurs byråd blev uddannet som demensvenner marts 2019.

Syddjurs byråd blev uddannet som demensvenner marts 2019.

Syddjurs er en demensvenlig kommune

Syddjurs kommune har i flere år haft stor focus på demens

Sygdom Et nybygget demenscenter i Kolind, 1287 demensvenner, motionshold for demensramte, opsøgende undervisning om demens, åben rådgivning til pårørende og flere andre tiltag. Syddjurs Kommune er tæt på målet i forhold til at kunne kalde sig demensvenlig kommune.

I 2019 blev demenscenter Frejasvænge indviet som specialbygget plejecenter for mennesker med demens. Både ude og inde er centeret indrettet til demente, og personale er særligt faguddannet til arbejde med denne målgruppe. Samtidig er der i Kolind by arbejdet særligt med at skabe en demensvenlig by. Foreninger, butikker og interesserede og borgere har fået viden om demens, sådan at lokalsamfundet er klar til at hjælpe mennesker med demens på vej når de møder dem i dagligdagen.

Syddjurs Demensteam har desuden i partnerskab med Alzheimerforeningen uddannet demensvenner over hele kommunen. En demensven kan være en chauffør, butiksmedarbejder eller en helt almindelige borger, som gennem en bedre forståelse af demenssygdommen kan række hånden frem, når vedkommende møder en borger med demens. Indsatsen har været en succes og har langt overskredet projektets mål om 800 demensvenner i november 2019. I januar 2019 var der 1287 demensvenner i kommunen.

Ud over tiltag for at gøre Kolind særlig demensvenlig, og øge viden om demens i hele kommunen, er der også oprettet særlige motionstilbud til demensramte. Motionsholdene har været med til at forbedre borgerens funktionsevne både fysisk, mentalt og socialt. Det er erfaringen, at motionsholdene er med til at skabe en tryg overgang i borgerens forløb, når en borger går fra at være nydiagnosticeret til at have en moderat demenssygdom.

Demens er stor udfordring for pårørende og derfor tilbyder demensteamet også ugentlig åben rådgivning rundt i kommunen, primært på bibliotekerne til både borgere med demens og deres pårørende. Desuden tilbydes også kursusforløbet 'Livet med demens' for pårørende.

CV

Publiceret 18 February 2020 14:00