Niels Birger Danielsen har i sit forfatterskab beskæftiget sig indgående med de fem krigsår fra 1940 til 1945

Niels Birger Danielsen har i sit forfatterskab beskæftiget sig indgående med de fem krigsår fra 1940 til 1945

Hammelev Præstegård - vigtigt centrum for modstandskampen

Forfatteren Niels Birger Danielsen fortæller i Hammelev Forsamlingshus om Hammelev Præstegård som et vigtigt knudepunkt for modstandsbevægelsen under besættelsen

Af
Lars Norman Thomsen

Anton Jensen, toldassistent, underordnet funktionær, en menig dansker - det var hans udgangspunkt. Så kort beskriver den tidligere sognepræst og forhenværende folketingsmedlem Søren Krarup en af modstandsbevægelsens hovedskikkelser i sin erindringsbog 'I min levetid. 60 års Danmarkshistorie', der udkom i 1998.

Anton Jensens dæknavn under 2. verdenskrig var Jens Toldstrup. Et navn, som fulgte ham efter krigens ophør.

Søren Krarup stiftede bekendtskab med Jens Toldstrup, “Europas bedste nedkastningschef”, i sine barneår i Hammelev Præstegård, hvor Søren Krarup blev født i 1937. Hans far Vilhelm Krarup var sognepræst i Hammelev og Enslev i perioden 1933 og 1945 og engagerede sig hurtigt i modstandsarbejdet sammen med sin hustru Bodil Marie Krarup (født Langballe) via Frode Jakobsens organisation 'Ringen', da tyskerne havde besat Danmark. Krarup og Jakobsen kendte hinanden fra studietiden i København.

Hammelev Præstegård blev et knudepunkt for modstandskampen på Østdjursland. Blandt andet blev konfirmandstuen brugt til våbenøvelser for militære ventegrupper.

Krarup, der også var en central aktør i den illegale rutefart fra Grenå-området til Sverige, var en vigtig medarbejder i modstandslederen Jens Toldstrups organisation. Toldstrup, der var chef for våbenmodtagelsen i hele Jylland, flyttede en overgang selv sit hovedkvarter til Grenå sammen med to af sine nærmeste medarbejdere Fritz T. Vang og Gertrud Pedersen. Et våbendepot var placeret ved gården Christiansminde i Enslev, som siden blev opdaget af Gestapo.

Til sidst måtte Vilhelm Krarup og hustru gå under jorden i december 1944. "Mine forældre gik under jorden i Aalborg, hvor min far blev 'Ringens' regionsleder og havde nærmere forbindelse med den dag og nat jagede Tolstrup, mens vi søskende var gemt af vejen hos familie'," husker Søren Krarup i 'I min levetid. 60 års Danmarkshistorie'

Torsdag 5. marts fortæller forfatteren, historiker og journalist Niels-Birger Danielsen om modstandskampen på Østdjursland til et arrangement i Hammelev Forsamlingshus.

Danielsen, 59, er født og opvokset i Randers, hvor han i fjor stod bag særudstillingen 'Modstand' på Museum Østjylland om Hvidstengruppen, der om kort tid flyttes til museets Grenå-afdeling. Tidligere har Niels-Birger Danielsen, arbejdet en årrække på først Ritzaus Bureau, siden på Ekstra Bladet.

Det er Hammelev-Enslev Pastoratsråd & Hammelev Forsamlingshus, der arrangerer.

Arrangementet begynder klokken 19.

Publiceret 27 February 2020 06:00