Storken søger føde i engene omkring Gammel Estrup. Foto: Birger Riis Rasmussen

Storken søger føde i engene omkring Gammel Estrup. Foto: Birger Riis Rasmussen

Storken er kommet til Norddjurs - men bliver den?

Det Grønne Museum har gjort sit til at gøre et ophold til en skøn oplevelse

I den seneste uges tid har en ung stork, der er udruget i Skåne, holdt til i området omkring Auning. Storke i Danmark er et sjældent syn, men denne stork føler sig tilsyneladende rigtigt godt hjemme i engene langs Auning Å, hvor de store mængder regn har sikret prima storkeforhold. Fredag fik den tilbudt en helt nybygget luksusbolig ved Det Grønne Museum på Gammel Estrup

Det Grønne Museum besluttede således tidligere på ugen, at der skulle tilføjes en pæl med en storkerede til museets historiske marker og dyr.

Storken har gennem historien haft en vigtig rolle i den danske folketro på landet både som varsel og som lægemiddel, og direktør for det Grønne Museum Anne Bjerrekær begrunder da også beslutningen om et ny hjem for storken med base i historien.

"Håbet er selvfølgelig, at vi med denne nye rede kan fastholde storken i lokalområdet, og at den på sigt også kan få sig en mage. Den vil – udover at være en smuk og imponerende sommergæst – også give os mulighed for at formidle endnu et lag af den folketro indbyggerne på landet forbandt med dyrene, der levede med dem. For eksempel mente man, at lynet ikke slog ned på den gård, hvor der boede en stork – og det er da bare endnu en god grund til at gøre Det Grønne Museum så tillokkende som muligt, " lyder det fra Anne Bjerrekær i en pressemeddelse fra Det Grønne Museum.

Lokalsamfundet samarbejder

Et stærkt lokalsamfund i og omkring Auning bakkede op om ideen. Museets nabo, Løvenholm Fonden, der driver Løvenholm skovene, var allerede samme dag med på idéen og donerede straks et 11 m højt lærketræ.

Københavns Universitets Skovskole på Eldrupgård, der er placeret i skoven, bakkede også op om idéen, og onsdag fældede skolen det flotte træ, som torsdag morgen blev transporteret til museet og afbarket af de studerende fra Skovskolen.

Den 11 meter høje lærkestamme klar til opsætning efter de studerende fra Skovskolen på Eldrupgård har afbarket den. Foto: DGM

Den 11 meter høje lærkestamme klar til opsætning efter de studerende fra Skovskolen på Eldrupgård har afbarket den. Foto: DGM

Redepælen blev rejst med hjælp fra lokale kræfter, der selv medbragte rendegraver, kran og lift.

Storkeeksperten Hans Skov fra Dansk Ornitologisk Forening byggede derefter reden færdig oven på et ombygget hørivehjul doneret af ham selv. Redeindretningen foregik i 9 meters højde.

Storken er ringmærket, og derfor har det været muligt for storkeekspert Hans Skov fra Dansk Ornitologisk Forening at identificere den som en ung stork udruget i Skåne.

Storkeforeningen www.storkene.dk følger og støtter også projektet.

SC

Fakta

Storke i Danmark

· Omkring 1850 var der op mod 10.000 storkepar i Danmark. Sidste år var der tre.

I flere år var der slet ingen ynglestorke i Danmark.

· Antallet af storke er gået jævnt tilbage i takt med, at landbrugsformen har ændret sig. Storke kan ikke finde føde: regnorme, padder, insekter og mus, hvis græsset er mere end 10 cm højt – og det kræver, at marken løbende afgræsses af køer eller får.

· En voksen stork er ml. 95-102 cm høj, har et vingefang på ml. 183-217 cm og vejer op til 4,7 kg.

Folketro om storke

· den er en forårsbebuder, der viser, at vinteren har sluppet sit tag.

· lynet slog ikke ned på den gård, hvor der boede en stork.

· var storken beskidt ved sin ankomst, kunne man forvente en våd sommer.

· var storkene meget urolige, var det et tegn på, at der kunne blive krig.

· I en senmiddelalderlig dansk lægebog anbefales det:

at drikke storkemøg i vin eller vand, hvis man lider af epilepsi.

at gnide en blanding af storkemøg og svinefedt på huden mod podagra.

asken af en brændt stork kunne sammen med vin hjælpe på både podagra, gigt og koldfeber.

Kilde: Det Grønne Museum

Ny forpagter på restaurant Den Gamle Stald

Millionstøtte åbner for vigtig udvikling Det Grønne Museum

Publiceret 06 March 2020 19:22