Foto: Øxenholt Foto.

Stort pres på AUH's drive in-test:

"Mange møder op uden at have snakket med en læge"

Ledende overlæge Lars Østergaard fra Aarhus Universitetshospital opfordrer til kun at køre til drive in-testen, hvis man er henvist af en læge

Af
Jonas Wrede Hansen

Der kan i øjeblikket være op til en halv times ventetid ved den drive in-test, som Aarhus Universitetshospital har oprettet i forbindelse med udbruddet af den nye coronavirus, COVID-19. En del af den ventetid skyldes ifølge Lars Østergaard, ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital, at mange kører til drive in-testen uden at være blevet henvist af egen læge.

"Der er meget run på, og der er til tider lang kø. Mange møder op uden at have snakket med en læge, og det skaber desværre unødvendig trafik," fortæller den ledende overlæge til Lokalavisen Aarhus og fortsætter:

"Det er vigtigt, at man kun kører af sted, hvis man har snakket med en praktiserende læge eller vagtlægen."

Lars Østergaard kan dog fortælle, at personalet godt kan håndtere presset, så det har derfor endnu ikke være nødvendigt at kalde folk ind til tests om natten.

"Det tager tre minutter at foretage en prøve, men på grund af de mange biler, kan der godt opstå kø."

Antallet af positive er femdoblet

Det har vist sig at være en god idé at oprette det nye testfacilitet, som åbnede i lørdags ved hospitalet i Skejby. I weekenden var antallet af positive COVID-19-prøver fra hospitalet på 16. Onsdag formiddag er det tal således femdoblet, forklarer Lars Østergaard, der ikke kan oplyse det præcise tal.

"Det ændrer sig time for time. Jeg tror ikke, at vi kan forhindre, at der kommer mange tilfælde i Aarhus, men det er vigtigt, at vi fortsætter med at inddæmme virussen," fortæller han.

Der har endnu ikke været nødvendigt at indlægge nogen på Aarhus Universitetshospital med COVID-19. På landsplan er 340 smittede, imens 1.231 personer er i karantæne.

Sådan bruges drive in-testen

  • Det er vigtigt at kontakte egen læge eller lægevagt telefonisk, hvis man har mistanke om smitte med COVID-19
  • Hvis den praktiserende læge (eller vagtlægen) vurderer, at personen lever op til kriterierne, ringer han til en læge på Infektionssygdomme. Hvis personen skal kaldes ind til en test, vil man derfra aftale, hvornår man kan køre ind til test på Aarhus Universitetshospital.
  • Når personen er testet i den nye drive-in, skal man køre hjem igen og opholde sig uden fysisk kontakt til andre, indtil testresultatet forligger. Uanset om resultatet er positivt eller negativt, vil man blive ringet op af Infektionssygdomme, som vil fortælle, hvordan man nu skal forholde sig.

Kilde: Aarhus Universitetshospital

Publiceret 11 March 2020 10:50