Garderobepladserne er tomme disse dage, hvor forældre selv skal passe børnene hjemme. Få inspiration til, hvilke aktiviteter I kan lave - sideløbende med, at du passer dit arbejde. (Arkivfoto) - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Garderobepladserne er tomme disse dage, hvor forældre selv skal passe børnene hjemme. Få inspiration til, hvilke aktiviteter I kan lave - sideløbende med, at du passer dit arbejde. (Arkivfoto) - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Brug naturen til at aktivere børnene

Skoler, børnehaver og foreningsliv er lukket ned. Her får du gode tip til at stimulere de små krudtugler.

Coronakrisen har ikke bare vendt op og ned på de voksnes hverdag, men også børnenes.

Nogle savner skolekammeraterne, andre har fået gymnastik og fodbold aflyst og løber på væggene i lejligheden.

Derfor vil det være godt, hvis I får indlagt noget fysisk aktivitet derhjemme.

- For det første får børnene brændt noget krudt af, siger Maja Holm, der er adfærdskonsulent i Bevæg dig for Livet, som er et motionssamarbejde mellem DGI og DIF.

- For det andet giver det noget mental velvære og en god følelse i kroppen, så man lidt nemmere kan holde ud at være hjemme, siger hun.

Det kan være, at I kan fastholde morgenens gå- eller cykeltur, men i stedet for at tage på job eller i skole, tager I bare en rundtur.

I kan også tage på tur i skoven eller parken.

- Modsat skoler og foreninger har naturen som arena åbent 24 timer i døgnet. Og naturen lægger naturligt op til alle mulige former for leg og bevægelse, så det er et oplagt sted at starte, siger Maja Holm.

Du skal ikke være bange for, at din indre naturpædagog kommer til kort.

Når I først tager ud, er børnene gode til selv at finde på leg, fortæller Lene Gryning, der er projektleder med speciale i børn og natur i Danmarks Naturfredningsforening.

- Man kan starte på en naturlegeplads. Det er supernemt, og de ligger over hele landet, siger hun.

For de større børn kan I gå på jagt efter noget konkret. Saml blade, kogler og grene til at lave en påskedekoration, eller pluk vintergækker, som I presser og tørrer, når I kommer hjem.

- Så strækker aktiviteten sig både, når de er ude og kommer hjem. Derhjemme kan de klippe gækkebreve, som de kommer vintergækkerne i, og så har forældrene måske tid til at besvare et par mails, siger Lene Gryning.

Samtidig har børnene et gækkebrev, som de kan sende til de skolekammerater eller bedsteforældre, de ikke må se lige nu.

- Det kan også være en måde at snakke om barnets savn og det mærkelige i den nuværende situation - og gækkebrevet vil sikkert også lune hos modtageren, siger Lene Gryning.

I kan også sætte noget fed musik på anlægget og byde op til dans i stuen. Og hvis du ikke selv er den kreative type, så sæt ungerne til at være gymnastikunderviser eller danseinstruktør.

På den måde kan I adressere, at mange børn har fået aflyst idrætsstævner, fodboldrejser og gymnastik- og danseopvisninger.

- I stedet kan de lære forældrene rutinen. Så får alle sved på panden, samtidig med at man har det sjovt. Desuden tager børnene afsæt i noget, de kender. Derfor er motivationen højere, siger Maja Holm.

/ritzau fokus/

Publiceret 15 March 2020 12:16