Kommunalbestyrelsen vedtog på seneste møde en tillægsbevilling, der kan sende to millioner kroner mere i omløb med start hos de lokale håndværksvirksomheder.

Kommunalbestyrelsen vedtog på seneste møde en tillægsbevilling, der kan sende to millioner kroner mere i omløb med start hos de lokale håndværksvirksomheder.

Kommunen sender to millioner kroner ud for at arbejde i krisetiden

I et forsøg på at understøtte erhvervslivet iværksætter kommunen flere tiltag. Udbetalinger til leverandører og byggesager fremskyndes

Af
Simon Carlson

Norddjurs Kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune besluttede på sit møde tirsdag aften at forsøge at understøtte særligt lokale håndværksvirksomheder ved at vedtage en tillægsbevilling på to millioner kroner. Pengene lægges oven i den oprindelige anlægsbevilling på seks millioner kroner, som kommunalbestyrelsen også vedtog på tirsdagens møde.

De ekstra to millioner kroner skal derfor ses som et forsøg på en hjælpende hånd til erhvervslivet, idet pengene giver mulighed for, at kommunen med det samme kan igangsætte nogle af de anlægsprojekter som ellers først skulle realiseres i fremtiden. Det fortæller borgmester Jan Petersen.

"Det skal ses som en pulje til andre ekstraordinære håndværksopgaver, som vi alligevel skulle have lavet på et andet tidspunkt. Vi er ved at finde ud, hvordan det præcis skal udmønte sig, men det kan være til lokaler, vi ikke anvender i øjeblikket, fordi personale eller børn er blevet sendt hjem. De er et forsøg på at sende nogle penge i omløb, så vi holder hånden under erhvervslivet i den situation, vi står i," siger Jan Petersen.

Det vil dog primært være mindre opgaver, der typisk kan klares af en enkelt person, så sundhedssikkerheden i corona-situationen også overholdes, noterer borgmesteren.

Fremrykker udbetalinger

Ud over de to millioner kroner, der nu gerne skal ud og arbejde har Norddjurs Kommune også besluttet at kommunens leverandører, der lige nu har penge tilgode hos kommunen, har mulighed for at få fremrykket udbetalingen af sit tilgodehavende.

"Det er også en måde, vi kan forsøge at hjælpe med at styrke virksomhedernes likviditet i denne situation," lyder det fra borgmesteren.

Han kan dog ikke garantere, at alle virksomheder vil kunne få deres penge med det samme.

"Det er jo en administrativ opgave, og lige nu er flere afdelinger i kommunen under et gevaldigt pres. For eksempel er sundhed- og omsorgssektoren alvorligt belastet lige nu, så der kan vi ikke garantere, at man kan få sine penge fra dag ét. Men i de dele af kommunen, hvor der er nogenlunde normal drift lige nu, der forsøger vi at behandle udbetalingerne hurtigt, hvis virksomhederne ønsker det," siger Jan Petersen.

Kassebeholdningen kan klare det

Kommunen har omkring 3300 leverandører, men borgmesteren garanterer, at denne beslutning ikke kommer til at få betydning for Norddjurs Kommunes økonomiske situation på længere sigt.

"Vi gør det her, fordi vi nu har likviditet til det, og en kassebeholdning, der kan klare det," fastslår Jan Petersen.

Norddjurs Kommune arbejder lige nu også på at fremskynde byggesagsbehandlingerne, så flere byggerier forhåbentlig snart kan være med til at holde hjulene i gang.

"Vi prioriterer de sager, som giver en umiddelbar effekt; altså at der er nogen, der kan komme i gang hurtigere med deres byggeri, så det er med til at understøtte beskæftigelsen," bemærker Jan Petersen.

Publiceret 19 March 2020 12:39