Arkivfoto

Arkivfoto

Anmeldelser om større forsamlinger vælter ind til Østjyllands Politi

Politiet har trods adskillige anmeldelser ikke uddelt bøder

Af
Danni Paulsen

De fleste danskere er efterhånden klar over, at man skal holde godt og grundigt afstand, og at man ikke må forsamles i større antal.

Det er østjyderne blevet så bevidste om, at de nu også ringer i stor stil til Østjyllands Politi for at anmelde medborgere, som er forsamlet i forårsvejret og ikke har udvist det samfundssind, som myndigheder og majestæten har opfordret til.

Over weekenden har ordensmagtens telefoner kimet nærmest ustandseligt i især dagtimerne.

"Vi har fået mange henvendelser. Der er ingen tvivl om, at borgerne er blevet meget opmærksomme på dette. Over weekenden har vi fået mellem 20 og 40 henvendelser hver dag om for store forsamlinger," siger Anne Tiedemann, kommunikationsmedarbejder hos Østjyllands Politi.

Politiet har prioriteret henvendelsern og er rykket ud til de fleste.

"Og så har vi ekstra patruljer til at køre i de områder, hvor man må formode, at mange kan finde på at samles."

Bliver forsamlingsforbuddet overtrådt, så har politiet mulighed for at udstede bøder. Straffen for at overtræde forbuddet mod større forsamlinger er en bøde på 1.500 kroner.

Men den mulighed benyttede Østjyllands Politi sig ikke af i weekenden. Anne Tiedemann oplyser, at der ikke blev udstedt nogen bøder for overtrædelse af forsamlingsforbuddet.

I første omgang har man vejledt borgerne om reglerne, og det har været tilstrækkeligt.

"Helt overordnet er folk helt vildt gode til at overholde reglerne. Og de steder, vi har været ude, har vi haft en god dialog med borgerne, som har været gode til at følge den vejledning, de får."

Fakta om forsamlingsforbuddet

  • 18. marts indførte man et midlertidigt forbud mod at afholde eller deltage i arrangementer, begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor flere end 10 personer er samlet. Forbuddet gælder både indendørs og udendørs.
  • Forbuddet hindrer ikke, at flere end 10 personer på sædvanlig vis er til stede og bevæger sig rundt eks. i en butik, et supermarked, en lufthavn eller på en togstation. Tilsvarende gælder, at almindelig brug af kollektive transportmidler og almindelig tilstedeværelse på en arbejdsplads ikke er omfattet. Forbuddet finder heller ikke anvendelse, hvis der er tale om en forsamling med et politisk eller andet meningsbefordrende øjemed, herunder demonstrationer eller politiske møder.
  • Forbuddet gælder ikke i private hjem. Der opfordres dog kraftigt til aflyse planlagte private sammenkomster mv. med flere end 10 personer.

Publiceret 23 March 2020 16:52