Der er historisk stor tillid til politikere, myndigheder og medier, viser ny undersøgelse fra TrygFonden Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Der er historisk stor tillid til politikere, myndigheder og medier, viser ny undersøgelse fra TrygFonden Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Undersøgelse:

Borgerne har stor tillid til politikere under corona-krisen

Midt under den største samfundskrise i moderne tid giver danskerne en historisk stor tillidserklæring til regering, myndigheder, politikere, medier og interesseorganisationer. Tilliden til landets politikere er ikke målt højere nogensinde: 83 procent af borgerne stoler på, at de politiske ledere træffer de rigtige beslutninger for landet.

Det viser en undersøgelse af borgernes adfærd, tillid og tryghed under corona-krisen. I undersøgelsen, der er gennemført af TrygFonden, giver borgerne topkarakter til de ledere og myndigheder, der dagligt træffer de svære beslutninger om, hvordan Danmark kommer igennem krisen. På en skala fra 0 til 10 giver borgerne statsminister Mette Frederiksen 8,9 point for sin håndtering af krisen. Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm får 9,1 point og rigspolitichef Thorkild Fogde 9,0. Partier og politikere i Folketinget får 8,3 – før corona-krisen lå tilliden til Folketing og de politiske partier typisk på mellem 4-6.

Undersøgelsen viser, at danskerne er rolige trods krisen, og at de følger myndighedernes råd nøje. Samtidig er det samfundssind, politikerne har opfordret til, tilsyneladende slået igennem. Borgerne oplever hinanden som hjælpsomme. 74 procent er ligefrem stolte af den måde, Danmark har håndteret krisen på. Det skriver TrygFonden i en pressemeddelelsen.

Følger "gamle" medier

Ifølge de tre forskere bag undersøgelsen rummer resultaterne nogle helt afgørende beskeder til landets beslutningstagere, myndigheder og medier:

”Den allervigtigste besked er, at statens krisekommunikation virker. Borgerne retter sig simpelthen efter anbefalingerne – og stoler på dem. Det er en afgørende tillid for at håndtere krisen, og det understreger, at fællesskabet i Danmark er stærkt,” siger forskningschef Anders Hede, TrygFonden.

”At borgerne er så rolige i så kritisk en situation viser, at medierne dækker krisen sobert og balanceret. De sociale medier spiller en marginal rolle for borgerne. Det er de gamle medier, borgerne lytter til nu,” siger medieforsker, PhD, Søren Schultz Jørgensen, Kontrabande i pressemeddelelsen.

”Borgernes opbakning til samfundets autoriteter er historisk. Regering, politikere, myndigheder, medier, organisationer og borgere står skulder ved skulder under krisen. Det er en folkelig mobilisering uden sidestykke. Det giver Danmark gode forudsætninger for at håndtere smitten i den kommende tid,” siger professor Jørgen Goul Andersen, Aalborg Universitet.

FAKTA OM UNDERSØGELSEN:

1.020 borgere over 17 år svarede på 86 spørgsmål om corona-krisen mellem 18. og 20. marts 2020. Undersøgelsen er repræsentativ i forhold til den samlede befolkning, hvad angår køn, alder, geografi, uddannelse og indkomst. Analyseinstituttet Megafon har stået for indsamling af svar.

Publiceret 23 March 2020 09:59