Henrik Bøgild Nielsen, her siddende i midten, har sammen med resten af International Furniture brugt et par år på at kunne sætte svanemærkerne på disse tre stole.

Henrik Bøgild Nielsen, her siddende i midten, har sammen med resten af International Furniture brugt et par år på at kunne sætte svanemærkerne på disse tre stole.

"Der kan godt være en god forretning i at opføre sig ordentligt"

International Furniture i Ørum lancerer landets første svanemærkede stol med elhejs, og det har ikke været nogen enkel opgave

Af
Simon Carlson

Ørum Det har foreløbig kostet Henrik Bøgild Nielsen, ejer og direktør hos International Furniture, i omegnen af to millioner kroner at miljøcertificere virksomhedens nyeste produkter, men nu er de endelig realiteter.

International Furniture kan tilmed notere sig, at virksomheden i den proces har leveret Danmarks første svanemærkede stol med elhejs.

Som man måske kan fornemme på beløbet ovenfor, har det ikke været den letteste rejse at få sat det velkendte mærkat på stolene. Svanemærket er kendt som en af verdens skrappeste miljøcertificeringer. Det kræver således en vis portion stædighed at blive ved med at nå frem til målet trods de forhindringer, man støder ind i undervejs.

Lang kamp

Det har nemlig ikke blot kostet millioner, men også år at fange svanerne. Alene svanemærkningen vurderer Henrik Bøgild Nielsen har kostet 250.000 kroner. Og så er der også al den tid, der er brugt. Omkring to år har det taget at nå i mål, og den lange vej havde Henrik Bøgild Nielsen ikke umiddelbart forudset, da projektet gik i gang.

"Det hele gik, som det skulle, indtil vi fik at vide, at den lak, vi oprindeligt havde brugt, ikke kan godkendes. Så spurgte jeg selvfølgelig, hvilken lak jeg så skulle bruge, men det måtte auditorerne (kontrollant der godkender kvaliteten, red.) ikke rådgive om, så det måtte vi selv finde ud af. Der var bare heller ikke andre, der kunne svare på det, så det har været lidt af en kamp," forklarer Henrik Bøgild Nielsen.

Brug for konkurrencen

I International Furniture har man igennem længere tid arbejdet med bæredygtighed og grøn omstilling. Derfor har opgivelse af projektet da heller aldrig været på tale, selv om bureaukratiet ind imellem har rådet lidt for meget, mener direktøren.

"Hele virksomheden har igennem de seneste år arbejdet på at blive grønnere. Vi vil gerne vil være med til at vise vejen, så hvis man gerne vil have folk til at gøre noget anderledes, så er man ofte nødt til selv at tage det første skridt. Jeg synes dog, at det er betænkeligt, hvor meget det koster i både tid og penge at dokumentere," siger Henrik Bøgild Nielsen og uddyber:

"Det er godt med krav. Det skal der være, men hvad med dem, der gerne vil konkurrere med os? Hvis det hver gang koster millioner at starte sådan et projekt her op, så er der sikkert nogen, der afholder sig fra det, og så er der ingen til at bide os i haserne og holde os skarpe. Det duer ikke. Så falder vi jo i søvn," mener direktøren.

Ikke kun blå øjne

Hvis man har tænkt sig at bide International Furniture i haserne, er det formentlig ved at være på tide at komme op af stolen, for selv om virksomheden hele tiden arbejder på, hvordan de kan gøre sig selv og dermed også omverdenen grønnere, så er der stadig en forretning, der skal køre. Stolene skal meget gerne ud og tjene sig selv hjem. Millionerne og årene er indtil videre brugt uden at vide, om de overhovedet kaster noget af sig, og Henrik Bøgild Nielsen kunne trods alt godt tænke at se sig tilbage og konstatere, at det var velbrugte penge og tid.

"Jeg holdt for nylig et oplæg hos Dansk Industri om, hvordan man bruger to millioner kroner uden at få noget igen," fortæller direktøren med et grin og fortsætter:

"Men det hele er ikke ren filantropi. Jeg har godt nok blå øjne, men så blå er de heller ikke. Når jeg laver en investering, så tror jeg også på, at jeg kan få noget ud af det. Jeg har heldigvis fået flere skulderklap fra forhandlere, som har fortalt, at de har lagt mærke til det arbejde, vi har lavet. Og det er også det, jeg gerne vil vise. At der godt kan være en god forretning i at opføre sig ordentligt," siger Henrik Bøgild Nielsen.

Det var ikke så enkelt, som det først så ud til, men efter en del omveje lykkedes det blandt at skaffe den rigtige lak, så International Furniture nu kan fremvise Danmarks første svanemærkede stol med elhejs. Foto: International Furniture

Det var ikke så enkelt, som det først så ud til, men efter en del omveje lykkedes det blandt at skaffe den rigtige lak, så International Furniture nu kan fremvise Danmarks første svanemærkede stol med elhejs. Foto: International Furniture

Publiceret 25 March 2020 11:30