Hverdagen ændrer sig markant for alle under Corona-krisen, også for skoleleven her, der skal undervises hjemme. Men regeringen og myndighedernes anbefalinger skal vi følge, mener Aarhus-professor. Foto: Anthon Unger, Polfoto

Hverdagen ændrer sig markant for alle under Corona-krisen, også for skoleleven her, der skal undervises hjemme. Men regeringen og myndighedernes anbefalinger skal vi følge, mener Aarhus-professor. Foto: Anthon Unger, Polfoto Ritzau Scanpix

Derfor er corona-karantænerne nødvendige

Det er afgørende, at antallet af corona-smittede spredes ud over lang tid, så vi undgår et massivt pres på sundhedsvæsenet

Af
Frederiks Guy Hoff Sonne

videnskab.dk

corona De danske myndigheder har sat hårdt ind for at mindske smitten af den nye coronavirus. Men ikke alle adlyder, og andre gør det kun meget modvilligt.

Messecenteret i Herning samlede 50.000 mennesker til et heste-arrangement og trodsede dermed statsminister Mette Frederiksen anbefaling om at aflyse store begivenheder med over 1.000 deltagere.

Et dansk kærestepar har ligeledes blæst på deres karantæne og er taget på ferie. Mens en direktør for et håndboldhold, der måtte spille for tomme sale, har kaldt corona-frygten for en overreaktion.

Men myndighedernes anbefalinger er helt i tråd med den generelle forskning i epidemier, og derfor er det vigtigt, at vi følger dem.

Det understreger lektor i infektionssygdomme og folkesundhed på Aarhus Universitet, Christian Wejse, overfor Videnskab.dk.

"Jeg mener slet ikke, at der kan sættes spørgsmålstegn ved de anbefalinger, regeringen og myndighederne har givet. De er overordnet set meget fornuftige," påpeger Christian Wejse, der også er afdelingslæge ved Skejby Hospital og Aarhus Universitetshospital.

Smitten skal spredes

Det er afgørende, at vi får spredt antallet af smittede ud over længere tid, så vi undgår en eksplosion af smittede, der sætter voldsomt pres på sundhedsvæsenet.

"Hvis vi får hundredvis af smittede ind på meget kort tid, kan vi stå i en situation, hvor vi ikke har sengepladser og respiratorer nok til dem allesammen. Det kan jeg godt være bekymret for," forklarer Christian Wejse.

Derfor mener han også, at myndighedernes strategi med 14 dages karantæner og begrænsning af store forsamlinger for at begrænse smitten er det bedste, der kan gøres.

"Selvom det er drastiske og dyre tiltag, som vi alle bliver påvirket af, så mener jeg, at det kan forsvares, i kraft af at den kan sprede smitten ud over længere tid og dermed forhindre os i at stå overfor potentielt set endnu større problemer," vurderer Christian Wejse. Han understreger samtidig, at forskning i epidemier viser, at antallet af smittede kan spredes over længere tid, hvis man netop tager de rette forholdsregler, der bygger på karantæner og begrænsning af store forsamlinger.

Publiceret 26 March 2020 19:00