En god sovepose, er en, hvor man er sikker på, man kan holde varmen. Det fortæller butikschef Nicolai Ørum. Foto: Spejder Sport Aarhus

En god sovepose, er en, hvor man er sikker på, man kan holde varmen. Det fortæller butikschef Nicolai Ørum. Foto: Spejder Sport Aarhus

Gør teltturen til en god oplevelse

Har du aldrig gået til spejder, men synes alligevel, at en telttur i det fri lyder meget spændende? Nicolai Ørum fra Spejder Sport Aarhus guider dig til en god oplevelse

Af
Stine Østergaard

I DET FRI Coronaen har bragt meget med sig på både godt og ondt. En af de positive ting er, at vi danskere bruger naturen mere end før. Og man behøver altså ikke have været spejder hele livet eller gå helt BS Christiansen-amok for at nyde et par dage i det fri.

I de fleste danske skove må man slå sit telt op for en enkelt nat, og der er også flere campingpladser og sheltersteder i Østjylland, man kan besøge.

Der behøver ikke så meget udstyr til, så længe man har styr på sine prioriteter. Det er i hvert fald det, butikschef i Spejder Sport Aarhus, Nicolai Ørum, fremhæver som den vigtigste forberedelse.

"Vi er allesammen forskellige. Det gælder om at kende sig selv – hvad lægger man vægt på, når man er uden for sit hjem, hvor man har alle sine ting? For mit vedkommende er det vigtigst at sove godt om natten og at få noget god mad. Derudover er det altid en god forudsætning at være forberedt på vejrudsigten og have det rigtige tøj med. Er man i telt eller shelter kan man heldigvis altid gå i ly, når det regner."

Sov godt og varmt

Der er to ting, der er vigtige, når man skal sove i det fri. Man skal ligge godt, og så skal man kunne holde varmen. Sidstnævnte er især vigtigt.

"Man skal have sig en sovepose, som passer til en selv og til vejret. Det vigtige er, at den i hvert fald er varm nok. Den kan jo altid lynes op fra den ene eller anden ende, så det er ikke noget problem at lukke varme ud, eller man kan lyne den helt op og bruge som dyne, hvis det er varmt nok," siger Nicolai Ørum.

Han forklarer, at fryser man mere, kan man justere med tykke sokker og hue. Det er det første, man skal tage på, for enderne af kroppen er dem, der fryser mest. Herefter må man ty til mere tøj. Og uld er altid det bedste materiale, fordi det både isolerer, og man kan ånde i det.

"Hvis det ikke er nok, så tag et tyndt lag for eksempel skiundertøj på. Her starter man med de lange underbukser. Det sidste, man tager noget på, er torsoen – vores varmeapparat."

Nicolai Ørum har selv altid en lille rejsehovedpude med for at ligge godt. Den kan pustes op til forskellig hårdhed, så den passer med, hvad man plejer at sove med. Liggeunderlag fås i forskellig tykkelse og isoleringsevne – så camperer man kun om sommeren, behøver den ikke isolere lige så godt, som hvis man også slår teltet op om vinteren.

Spis noget lækkert

Nicolai Ørum understreger, at det er vigtigt at få noget godt at spise.

"At være udendørs skal ikke være en lidelsesrejse. Man må gerne nyde med alle sanser. Tag nogle drikkevarer med, man godt kan lide. Sodavand, øl, vin, måske en whisky eller rom, som man kan nyde om aftenen, mens man sidder om bålet og hygger sig og kigger ud over naturen."

Og at lave mad er altså ikke meget forskelligt fra at lave det derhjemme. Nu foregår det bare på et Trangia-sæt eller bål. Forberedelserne kan man skrue på hjemmefra. Man kan klargøre det hele hjemmefra, så det bare skal serveres, eller man kan tage alle råvarerne med og lave det hele fra bunden. En mellemting kan være en god idé, hvor man for eksempel har snittet og hakket noget af det hjemmefra. og så kan man jo altid supplere med ting, man finder i naturen.

Man behøver ikke have meget med sig på telttur – men det gælder om at have det rigtige med. Foto: Spejder Sport Aarhus

Man behøver ikke have meget med sig på telttur – men det gælder om at have det rigtige med. Foto: Spejder Sport Aarhus

"Man kan tage en bog med om at sanke i naturen. En med gode billeder i, så man ikke spiser noget, der ikke skal spises, og som fortæller noget, om hvilke råvarer er gode til hvilke retter. At hyldeblomst er god i en salat, og hvor man finder havtorne. Tager man den til 'ekspert-level' kan man komme derud, hvor man næsten ikke har noget med hjemmefra, hvis man altså spiser rent vegetarisk. Man kan for eksempel lave en rigtig lækker suppe – men så skal man også virkelig have god tid," siger Nicolai Ørum.

Til at tilberede maden kan man som begynder sagtens nøjes med et lille stormkøkkken – det mange også kender som et Trangia-sæt – eller en letvægtsgryde, som ikke vejer i oppakning, og som man kan bruge på bålet. Er man kørt i bil, har man mulighed for at tage det tunge skyts med, så bålet virkelig kan udnyttes.

"Mange danskere er hoppet med på 'Nak og Æd'-bølgen, hvor de gør det fuldt ud og investerer i tunge støbejernspander og -gryder. Med støbejern kan man ikke gøre noget galt, og det hverken smelter eller går i stykker. Bare man putter lidt væske i, kan det ikke brænde på. Man kan lave sig en stor gryderet med de ingredienser lyst til at putte i – det bliver altid godt. Hvis bare man bruger gode råvarer."

Spørg om hjælp

Det at overnatte i fri kan tage mange former. Om man sover i hængekøje eller telt, om man er sted en dag eller en uge, eller om man skal kunne have det hele i en vandrerygsæk eller har taget bilen med.

"Det allerbedste råd, jeg kan give, er: Forberede dig godt. Skriv en lille plan over, hvad der skal ske, og hvad du skal bruge. Hvis man er i tvivl eller bare gerne vil have inputs, så snak med ekspedienterne i friluftsbutikkerne. Her hos os er vi alle folk, der dyrker friluftsliv på den ene eller anden måde passioneret i vores fritid," siger Nicolai Ørum fra Spejder Sport Aarhus.

Man skal ikke være bange for at komme ned og spørge og få råd til sin tur. Ofte kan de komme i tanke om nogle af de småting, man ikke tænker over at medbringe, hvis man ikke er 'øvet' udi det med friluftsture.

"En lille ting som en pandelampe kan gøre en kæmpe forskel. En myggespray eller flåtfjerner er småting, der kan afgøre, om turen bliver god eller lidt en udfordring."

Publiceret 05 July 2020 10:00