Husk, at du ikke er forpligtet til at levere det lejede tilbage i bedre stand end ved modtagelsen. Derfor bør du også allerede ved indflytning tage fotos af boligen og lave en mangelliste, så du har dokumentationen på plads. (Arkivfoto) - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Husk, at du ikke er forpligtet til at levere det lejede tilbage i bedre stand end ved modtagelsen. Derfor bør du også allerede ved indflytning tage fotos af boligen og lave en mangelliste, så du har dokumentationen på plads. (Arkivfoto) - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Undgå at blive snydt når du skal have depositum tilbage

Skal du flytte ud af en lejelejlighed, kan du gøre en række ting for at sikre, at du får det korrekte beløb tilbage af dit depositum.

Er du en af de boliglejere, der har lagt en stor sum penge i depositum, men nu er i tvivl om, hvordan du sikrer dig at få det korrekte beløb tilbage ved fraflytning? I så fald er du ikke alene.

- Rigtig mange lejere bevæger sig ind i et fraflytningsforløb uden at være klar over, hvad der tjener deres egne interesser bedst, siger Jørgen Dyrholm Jensen, der er driftsleder i foreningen Danske Lejere.

Fire ud af 10 sager hos Danske Lejere går på lejers fraflytning, og det udgør dermed foreningens største sagskategori.

Ifølge Jørgen Dyrholm Jensen begår mange lejere den fejl, at de allerede inden fraflytningssynet forsøger at gå i en konfliktfyldt diskussion med udlejer for at aftvinge svar på, hvor meget de skal forvente at få tilbage af depositum.

- Det er modproduktivt, og jeg vil anbefale, at lejerne helt gemmer den snak, til når processen er gået i gang, siger Jørgen Dyrholm Jensen.

Flyttesynet er en af de ting, der kan have afgørende betydning.

Her går udlejer fra rum til rum og laver en opgørelse over, hvad der skal ordnes. Tingene noteres ned i en fraflytningsrapport, som du bør sørge for at få en kopi af, inden du går.

Luk aldrig en aftale med udlejer i denne situation, men lad i stedet udlejeren forlange det, de vil. Sørg dog for at tage billeder af lejligheden inden flyttesynet, så du har dokumentation, hvis det skulle blive nødvendigt.

- Du gør kun dig selv en bjørnetjeneste, hvis udlejer eksempelvis kræver lejligheden malet, og du i situationen påbegynder diskussionen om, hvorvidt det er rimeligt, siger Jørgen Dyrholm Jensen.

I stedet kan du efter flyttesynet få en anden - for eksempel en håndværker i dit netværk - til at tjekke udlejers krav til istandsættelsen, hvis de virker urimelige.

Hvis det ikke er tilfældet, skal du kontakte udlejer - eventuelt med hjælp fra en organisation eller en bekendt, der er kyndig i juraen omkring lejeboliger.

Hvis du ikke reagerer, går udlejer i gang med istandsættelsen, og senere vil du modtage en kvittering, hvor du igen med fordel kan kontrollere, om beløbene for de forskellige poster lyder rimelige.

Her kan du blandt andet se på, om priserne matcher dem, du kan finde frem til.

Det er nemlig almindeligt gældende, at private udlejere selv kan vælge hvilke håndværkere, de vil bruge, og ofte har de nogle bestemte, de trækker på hver gang - og det er ikke nødvendigvis dem med de bedste priser.

- Ofte benytter udlejeren det samme malerfirma, fordi det kender udlejerens krav og lejligheder, hvilket giver den bedste og hurtigste løsning for alle parter, forklarer direktør Michael Preetzmann fra Danske Udlejere.

Skulle du alligevel få mistanke om, at udlejer benytter bestemte malerfirmaer for at få en økonomisk fortjeneste, kan du til enhver tid indbringe regningens størrelse til en vurdering i huslejenævnet, forklarer Michael Preetzmann.

/ritzau fokus

Publiceret 05 July 2020 08:48