Lars Olesen med sin kæreste på cykeltur på national rute 4, der strækker sig fra Aarhus til Bryrup. Privatfoto

Lars Olesen med sin kæreste på cykeltur på national rute 4, der strækker sig fra Aarhus til Bryrup. Privatfoto

Guide:

Hop på jernhesten og udforsk Østjylland

Kyststrækninger, kuperet skov-terræn og flade panorama-landevej. Cykelturen i Østjylland kan byde på lidt af hvert

Af
Martin Jørgensen

sommer Et fantastisk cykellandskab med en stor variation. Sådan beskrives Østjylland af Lars Olesen. Han er indehaver af cykel-ruter.dk og stor bruger af de østjyske cykelruter.

"Helt generelt er cykling bare fantastisk. Man bevæger sig, men ikke for hurtigt, og man kan komme langt omkring og nå at se en masse ting, mens man nyder naturen," lyder det fra Lars Olesen, der har skrevet bogen 'Østjylland - guidebog til cykeloplevelser', som kan lånes kvit og frit på landets biblioteker.

Mange tror, at de længere cykelture kræver en dyr racercykel og lycra-tøj fra top til tå, men ifølge cykel-eksperten er det langt fra et must at have alt udstyr fra starten af. Det vigtigste er at have lysten.

"Man skal bare springe ud i det. Jeg har personligt nydt at køre rundt i hele Østjylland. Noget, jeg især gjorde en del, da jeg skrev min guide til området."

Et varieret område

Men hvad er det så Østjylland kan tilbyde? Det er især kysten ved Djursland, der fremhæves af Lars Olesen som cykelruter i høj klasse. Her er der skønne veje og flotte områder at bevæge sig ud i. Men også længere inde i landet er der fine ruter.

Han har ofte kørt i og omkring Aarhus, mens også området omkring Favrskov og Skanderborg er blevet udforsket.

"Jeg har kørt fra kyst til kyst i Jylland, og der kom jeg gennem Hammel, som også er et skønt område. Også Skanderborg er et virkelig lækkert at køre rundt i ved søerne. Der er massevis af regionale ruter rundt omkring, som man kan dykke ned i."

De typiske fejl

Selvom Lars Olesen anbefaler, at man bare skal kaste sig ud i cykling, så er det dog alligevel en fordel at planlægge lidt på forhånd og være forberedt, hvis uheldet skulle finde sted.

"Den typiske fejl, som folk begår, er, at de ikke tjekker deres dæk ordentligt. Der er ikke noget værre end at sidde med en cykel, der er brudt ned midtvejs på ruten. Derfor anbefaler jer alle, at de tager lidt grej med på turen, så man kan fikse småproblemer på turen."

Det rigtige grej er dog ikke den eneste anbefaling fra Lars Olesen. Også buksernes komfort er værd at overveje, inden man vælger at køre et tocifret antal kilometer på cyklen.

"Det lyder måske banalt, men hvis man ikke har cyklet meget før, så skal man helst ikke have for mange søm i bukserne, for det kan gøre virkelig ondt i numsen, hvis man ikke har det rette."

På www.cykel-ruter.dk/cykelguide-oestjylland kan du finde en liste med 17 lokale ruter, der tager dig rundt i hele regionens landskab. Her er der eksempelvis en rute, der tager dig fra Aarhus til Bryrup ved Silkeborg. En anden giver dig chancen for at tage turen fra Horsnlet til Grenaa gennem stille djurske veje.

Også railtrails.dk og lgbertelsen.dk/cykelture er et besøg værd, hvis man ønsker at kende den nøjagtige rute, man begiver sig ud på.

Lars Olesen, som har læst idræt og samfundsfag på universitetet, bor til daglig i Vejle, hvor han er viceforstander på Vejle Idrætshøjskole. Han driver cykel-ruter.dk, der byder på info om alt lige fra detaljerede cykelkort til generel viden om cykling.

Publiceret 11 July 2020 11:00